Sanna Marin haluaisi, että kaikki matkustajat testataan, mutta lait eivät salli: ”Emme saa välttämättä niin yksin­kertaista mallia kuin itse toivoisin” - Politiikka | HS.fi

Sanna Marin haluaisi, että kaikki matkustajat testataan, mutta lait eivät salli: ”Emme saa välttämättä niin yksin­kertaista mallia kuin itse toivoisin”

Marin haluaisi korona­virus­testit myös niin sanotuista vihreistä maista tuleville.

Pääministeri Sanna Marin haluaisi yksinkertaiset matkustussäännöt.­

21.11. 19:25

Pääministeri Sanna Marin (sd) haluaisi, että aivan jokainen Suomeen tuleva matkustaja testattaisiin koronaviruksen varalta.

Marinin toivemallissa testattaviin kuuluisivat myös matkustajat, jotka tulevat niin sanotuista vihreistä maista, joista nykysäädösten mukaan voi tulla ilman testejä tai karanteenia.

Marin sanoo, että hän haluaisi hyvin yksinkertaisen mallin, mutta sellaista on vaikea tehdä nykyisten lakien takia.

”Suomen lainsäädäntö lähtee siitä, että rajoitusten pitää olla välttämättömiä. Siksi meidän pitää tarkastella esimerkiksi taudin ilmaantuvuuslukuja ja niiden kautta perustella toimien välttämättömyyttä. Siksi emme saa välttämättä aikaan niin yksinkertaista mallia kuin esimerkiksi itse toivoisin”, Marin sanoo.

HS julkaisee Marinin laajemman haastattelun huomenna sunnuntaina.

Hallitus kerää parhaillaan lausuntoja tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta, joka koskee testausta lentokentillä. Se on lähetetty eteenpäin virkamiesten tekemänä työnä. Hallituspuolueet eivät ole vielä päässeet yksimielisyyteen siitä, miten matkailua pitäisi säädellä.

Lakimuutoksen mukaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voisi tehdä päätöksen maahantulijan määräämisestä karanteeniin enintään 10 vuorokaudeksi, jos se on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Karanteeniin asettaminen riippuisi lähtömaan koronatilanteesta.

Marinin mallissa eri maista tulevia ei asetettaisi eri kategorioihin sen mukaan, kuinka paljon lähtömaassa on koronavirusta.

”Lyhyillä matkoilla testattaisiin kerran ja pidemmillä matkoilla kaksi kertaa, joiden välissä pitäisi olla karanteenissa. Päivittäisen pendelöinnin turvallisuus on ratkaistava muulla tavalla, kuten työpaikoilla tehtävillä testeillä.”

Nyt Suomen matkustussäännöissä on erilaisia monimutkaisia määritelmiä maista, jotka ovat vaarallisia tai jotka eivät ole.

Tämä johtuu siitä, että liikkuvuutta voi rajoittaa vain, jos se on terveyden kannalta välttämätöntä. Perustuslaissa perusoikeuksien kuten vapaan liikkumisen rajoittaminen on tehty hyvin vaikeaksi.

Tällä hetkellä Suomi määrittelee koronaviruksen kannalta turvalliseksi eli niin sanotuksi vihreäksi maaksi sellaisen maan, jossa on ollut alle 25 koronavirustartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahden edellisen viikon aikana. Tämä koskee EU-maita, Schengen-maita ja Britanniaa. Tällä hetkellä edes Suomi itse ei täytä tätä ehtoa.

Lausuntokierroksella olevan lakiehdotuksen tarkoitus on helpottaa matkustamista. Jos se menee läpi, Suomeen pääsisi maista, joissa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on suurin piirtein kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Vihreän maan määritelmään kuuluu myös muita kriteerejä.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat