Kiuru: Uudellamaalla ei ole tehty kaikkia hallituksen suosittamia rajoituksia – kutsui Vapaavuoren ja muut johtajat kokoukseen tiistaiksi - Politiikka | HS.fi

Kiuru: Uudellamaalla ei ole tehty kaikkia hallituksen suosittamia rajoituksia – kutsui Vapaavuoren ja muut johtajat kokoukseen tiistaiksi

Hallituksen sote-ministeriryhmä kertoi odottavansa Uudeltamaalta ”nopeita ja riittäviä koronatoimia”. Krista Kiuru ei kuitenkaan yksilöi, mitä toimia hallitus peräänkuuluttaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen tiedotustilaisuudessa marraskuussa.­

23.11.2020 17:57 | Päivitetty 24.11.2020 10:45

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on kutsunut Uudenmaan kuntien johtajat ja tartuntatautiviranomaisten edustajat keskustelemaan mahdollisista lisätoimista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Verkkokokous järjestetään heti tiistaina kello 11, Kiuru kertoi HS:lle myöhään maanantai-iltana.

Kiurun johtama hallituksen sote-ministeriryhmä ilmoitti maanantaina odottavansa Uudeltamaalta ”nopeita ja riittäviä” toimia.

”Valtioneuvosto on linjannut leviämisvaiheen toimista, ja siltä osin Uudellamaalla on vielä tekemistä”, Kiuru sanoo.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen totesi maanantai-iltana, että pääkaupunkiseudun uudet rajoitukset tulivat vasta voimaan. Viljasen mukaan ministereiltä pitäisikin kysyä, mitä toimia he Uudeltamaalta nyt odottavat.

Kiuru ei halua yksilöidä, mitä nimenomaisia toimia hallitus nyt Uudeltamaalta peräänkuuluttaa.

Mahdollisia lisätoimia voi kuitenkin arvuutella hallituksen suositusten perusteella: leviämisvaiheessa tulisi hallituksen linjausten mukaan tarvittaessa esimerkiksi sulkea lähes kaikki julkiset tilat ja kieltää kaikki yleisötilaisuudet. Myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa voi leviämisvaiheessa rajoittaa, joskin ”erityistä harkintaa” käyttäen.

Lue lisää: Uudellamaalla tulivat voimaan uudet koronarajoitukset – Kuinka tiukkoja ne ovat verrattuna siihen, mitä leviämisvaiheessa voitaisiin tehdä?

Sote-ministeriryhmä antoi tiedotteensa mukaan sosiaali- ja terveysministeriölle ”vahvan tuen” ohjata alueita toimimaan. Kiuru keskustelee myöhemmin tiistaina lisätoimista myös kiihtymisvaiheen alueiden kanssa.

”Sote-ministereiden tahto on, että pystyisimme antamaan alueille vahvaa viestiä siitä, että tehdään kaikin keinoin kaikki se, mitä nyt on alueellisesti tehtävissä. Eikä tämä viesti koske pelkästään Uuttamaata”, Kiuru sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö patisti maanantaina HS:n haastattelussa pääkaupunkiseutua ja hallitusta parempaan yhteistyöhön. Kiuru sanoo ottaneensa Niinistön viestin vastaan ilolla. Hänen mukaansa säännöllistä yhteydenpitoa ja hyvää yhteistyötä on ollut hallituksen ja alueiden kesken koko ajan, ja sitä tiivistetään nyt entisestään.

Lue lisää: Presidentti Sauli Niinistö patistaa HS:n haastattelussa hallitusta ja pääkaupunkiseutua yhteistyöhön: ”Me elämme selvästi poikkeusoloissa”

Myös keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) peräänkuulutti maanantaina Uudeltamaalta nopeasti uusia toimia pahenevan koronavirustilanteen hillitsemiseksi.

Saarikko kommentoi tilannetta sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa Suomi on nyt ”taitekohdassa”, jossa alueiden tulee ottaa käyttöön täysimääräisesti valtioneuvoston suositukset koronatoimista.

”Uusimaa tarkkailussa. Tarvitaan enemmän. Järeät, järkevät toimet. Nyt on niiden aika. Kaikkea ei ole vielä tehty”, Saarikko kirjoitti Facebookissa.

Hänkään ei yksilöinyt, mitä toimia Uudellamaalla tai muualla Suomessa pitäisi tehdä.

Saarikko kirjoitti myös, että hallituksella on oltava tarvittaessa valmius toimia johtajana. Sillä hän viittaa mahdolliseen poikkeusolojen julkistamiseen ja valmiuslain käyttöönottoon.

”Meillä on yleisvastuu Suomesta ja suomalaisista. Valmiuslaki tulee välineenä tarvittaessa kyseeseen.”

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi maanantaina Ylen mukaan, ettei valmiuslain käyttöönottoa voida sulkea pois, jos tautitilanne pahenee.

Ylen lähteiden mukaan hallitus selvittää, voisiko Suomi siirtyä poikkeusoloihin, vaikka valmiuslakia ei vielä otettaisi käyttöön. Ylen tietojen mukaan hallitus on pyytänyt oikeuskanslerilta ja oikeusministeriöltä juridista selvitystä, voisiko poikkeusolojen toteaminen olla perustuslain mukaan mahdollista.

Myös Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi maanantai-iltana, että ”Uudellamaalla on nyt ryhdistäydyttävä”.

Hänen mukaansa alueilla kannattaa nyt tehdä niitä toimia, jotka ovat toimineet muuallakin. Hän ottaa esimerkiksi Vaasan, jossa tartuntapiikki saatiin laskemaan esimerkiksi kymmenen hengen kokoontumisrajoituksella, etäopetuksella ja vahvalla etätyösuosituksella.

”Tietenkin Helsinki on isompi kaupunki, mutta kyllähän ihmiset käyttäytyvät aika lailla samalla tavalla. Meidän jokaisen intressissä, riippumatta siitä, olemmeko me helsinkiläisiä, uusmaalaisia, turkulaisia vai vaasalaisia, on se, että saadaan tämä tauti aisoihin”, Henriksson sanoi HS:lle.

Henrikssonkaan ei tarkenna pääkaupunkiseudulta vaadittavia toimia. Hän sanoo luottavansa siihen, että viranomaiset tietävät käytössä olevan ”työkalupakin”.

”Sitä työkalupakkia kannattaa nyt käyttää. Silloin me voimme välttyä myös siltä, että joudumme keskustelemaan tarkemmin tästä valmiuslain käyttöönotosta. Koska se on se aivan viimeinen keino.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat