Presidentti Sauli Niinistö patistaa HS:n haastattelussa hallitusta ja pää­kaupunki­seutua yhteis­työhön: ”Me elämme selvästi poikkeus­oloissa” - Politiikka | HS.fi

Presidentti Sauli Niinistö patistaa HS:n haastattelussa hallitusta ja pää­kaupunki­seutua yhteis­työhön: ”Me elämme selvästi poikkeus­oloissa”

”Jos hallitus on sitä mieltä, että pääkaupunkiseutu ei tee tarpeeksi, niin hallituksella on aina mahdollisuus itse toteuttaa tahtoaan. Se vain vaatii valmiuslain”, presidentti sanoo HS:n haastattelussa.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa valmis toteamaan poikkeustilan, jos hallitus niin haluaa.­

23.11.2020 19:21

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö patistaa hallitusta ja pääkaupunkiseutua parempaan yhteistyöhön koronavirusepidemian hoidossa.

”Myöskään valmiuslaki ei ole poissuljettu, aivan kuten pääministerikin näytti maanantaina sanovan”, presidentti Niinistö sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi maanantaina Pirkkalassa, ettei valmiuslain käyttöönottoa voida sulkea pois, mikäli tautitilanne vielä pahenee. Asiasta uutisoi Yle.

Niinistö sanoo olevansa valmis toteamaan poikkeusolot, jos valtioneuvosto ilmaisee, että se tarvitsee ylimääräisiä valmiuksia.

”Tilanne on niin, että me elämme selvästi poikkeusoloissa. Nämä ovat vielä poikkeuksellisemmat ajat kuin keväällä, jolloin poikkeusolot julistettiin.”

Hän kuitenkin sanoo, että poikkeusolojen toteamisen lisäksi pitää myös olla konkreettinen tarve valmiuslaille.

”Se on nyt aika pitkälti valtioneuvoston käsissä, että tarvitsevatko he juuri nyt sitä.”

Niinistö otti pahentuneeseen koronavirustilanteeseen kantaa maanantaina myös Presidentin kynästä -blogissaan.

”Juuri nyt pääkaupunkiseudulla pohditaan, ovatko nykyiset rajoitukset riittäviä. Asia on ensi sijassa alueen kuntien käsissä, mutta viime kädessä valtioneuvoston ratkaistavissa. Se tosin edellyttäisi valmiuslain käyttöönottoa. Parhaalta tuntuisi, jos ratkaisuja haettaisiin nyt yhdessä”, presidentti kirjoittaa.

HS uutisoi maanantaina, että hallituksen taustaneuvotteluissa on jo pohdittu valmiuslakien käyttöönottoa, jos tilanne ei käänny parempaan. Hallitus neuvottelee keskiviikkona koronavirustilanteesta, mutta valmiuslakeja ei kokoukseen valmistella.

Valmiuslain ottaminen käyttöön vaatii sekä presidentin että valtioneuvoston yhteisen toteamuksen, että Suomessa vallitsee poikkeusolot.

Niinistö sanoo HS:lle, ettei hän vaatinut kirjoituksessa valmiuslain käyttöönottoa.

”En minä sitä [valmiuslakia] aja takaa. Näin mediaa ja muun muassa Helsingin Sanomia lukevana minulle on syntynyt kuva asetelmasta, jossa toisaalta esitetään tyytyväisyyttä ja toisaalta tyytymättömyyttä siitä, mitä pääkaupunkiseudun kunnat ovat tehneet”, presidentti sanoo.

”Kun seuraa tätä keskustelua mediasta, vaikuttaa siltä, että pääkaupunkiseutu ja valtiovalta keskustelevat median kautta. Sen vuoksi minä tuon blogini viimeisen kappaleen kirjoitin.”

Presidentin mielestä asetelma on selvä.

”Jos hallitus on sitä mieltä, että pääkaupunkiseutu ei tee tarpeeksi, niin hallituksella on aina mahdollisuus itse toteuttaa tahtoaan. Se vain vaatii valmiuslain.”

Niinistö kuitenkin toivoo, että ensin etsittäisiin muita keinoja. Hänen mielestään valmiuslakia ei juuri nyt tarvita pelkästään pääkaupunkiseudun tilanteen takia, jos muilla toimilla saadaan tilanne rauhoittumaan.

”On hiukan erikoista, jos valmiuslaki jouduttaisiin ottamaan käyttöön vain siksi, että paikataan se, etteivät alueen kunnat käytä toimia, joita ne voisivat muutoinkin käyttää.”

Presidentti ei ota kantaa siihen, mitä toimenpiteitä pitäisi ottaa nyt käyttöön.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) kansliasta sanotaan, ettei presidentin kirjoitus tullut yllätyksenä, vaan pääministeri ja presidentti olivat viikonloppuna keskustelleet koronavirustilanteesta.

Kirjoituksessaan presidentti vetoaa kansalaisiin.

”Noudatetaan siis ohjeita, maskeista käsienpesuun ja etäisyyden pitämiseen. Mutta ennen kaikkea tiedostetaan vaara ja pidetään se mielessä. Itsekuri ei ole kärsimystä – se pelastaa kärsimyksiltä.”

Hän muistuttaa, että jokainen on nyt paljon vartija.

”Kyse ei ole vain omasta, vaan myös lähellä olevien turvallisuudesta. Viimeksi on kuultu, että tartuntoja leviää erityisesti perhepiirissä. Jostain se on kuitenkin aina tullut.”

”Tauti on joillekin tappava, joillekin lievä, joillekin siltä väliltä. Emme ennalta voi tietää miten virus kuhunkin meistä vaikuttaa. Kenen lapseen, vanhempaan tai isovanhempaan tauti iskee pahemmin. Ennen kaikkea taudin laaja leviäminen on vaaraksi riskiryhmille ja niihin kuuluu moni”, presidentti kirjoittaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat