Pääministeri Marin torjuu maskipakon: ”En haluaisi nähdä Suomessa sellaista tilannetta, että alettaisiin sakottaa ihmisiä, jos he eivät käytä maskia” - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin torjuu maskipakon: ”En haluaisi nähdä Suomessa sellaista tilannetta, että alettaisiin sakottaa ihmisiä, jos he eivät käytä maskia”

”En haluaisi nähdä Suomessa sellaista tilannetta, että alettaisiin sakottaa ihmisiä jos he eivät käytä maskia”,

26.11.2020 8:21 | Päivitetty 26.11.2020 12:08

Suomessa ei vielä olla poikkeusoloissa, joissa valmiuslaki olisi otettava käyttöön, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessa torstaina.

”Kuitenkin olemme muualta Euroopasta nähneet, että tilanne voi pahentua nopeasti”, Marin sanoi. Lue seuranta tiedotustilaisuudesta täältä.

Marinin mukaan koronavirusepidemia on vakava ja yhä useampi alue on vaarassa joutua leviämisvaiheeseen. Hän vetosi siksi voimakkaasti sekä kansalaisiin että paikallisiin ja alueellisiin viranomaisiin, että epidemian leviämistä saataisiin hillittyä.

”Nyt on syytä tehdä ryhtiliike”, hän sanoi.

Hallitus keskusteli keskiviikkoiltana koronatilanteesta ja myös mahdollisesta valmiuslain käyttöönotosta. Järeän lain käyttöönotto edellyttää, että Suomessa todetaan vallitsevan poikkeusolot.

HS:n saaman muistion mukaan poikkeusolojen toteaminen Suomessa on lähellä, mutta siihen ei vielä tällä hetkellä ole tarvetta.

Marin muistutti, että jotta valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, on voitava todeta ettei tilanne ole hallittavissa millään muulla tavalla. Valmiuslaista voitaisiin viime kevään tavoin ottaa käyttöön sellaiset toimet, joilla turvataan terveydenhuollon toimintakyky ja rajoitetaan ihmisten liikkumista.

”Pitäisi olla selkeä tarve, esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstön osalta, sen kaltaisiin järjestelyihin, joihin vain valmiuslaki antaa meille välineitä. Tai mikäli tarvitsisimme niin kovia rajoitustoimia, kuten liikkumisen rajoittamista, johon keväälläkin jouduimme turvautumaan Uudenmaan eristämisen osalta”, Marin sanoi.

Kysymysosio torstain tiedotustilaisuudesta videolla:

Toisaalta hän sanoi, että mitään keinoja ei ole viisasta tällä hetkellä sulkea pois. Myös liikkumisen rajoittamista voidaan tarvittaessa harkita, jos se on välttämätöntä taudin leviämisen hillitsemiseksi.

Ministeriöitä on Marinin mukaan pyydetty jo valmistautumaan siihen, että valmiuslakiin päätettäisiin turvautua.

”Olemme pyytäneet ministeriöitä valmistautumaan siihen, että mikäli valmiuslakiin pitäisi nopealla aikataululla tarttua, meillä olisi luurankoversioita näistä pykälistä tai näiden pykälien perusteluista, niistä asetuksista joita kenties voisimme tarvita”, hän sanoi.

”Kaikkiin tilanteisiin varaudutaan jo ennalta niin että tarvittaessa nopeastikin voitaisiin näitä toimivaltuuksia ottaa käyttöön.”

Marinin mukaan tulevat viikot ja kuukaudet määrittävät suunnan.

”Jotta voimme huolehtia toisistamme, on meidän aloitettava itsestämme”, Marin sanoi. Hän muistutti hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja kehotti kaikkia suomalaisia välttämään turhia fyysisiä kontakteja.

Tiedotustilaisuudessa Marinilta ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd) kysyttiin, pitäisikö suomalaiset pakottaa maskin käyttöön. Molemmat suhtautuivat ajatukseen kielteisesti. Marin sanoi, että tällöin pitäisi asettaa myös sanktiot niille, jotka eivät maskia käytä.

”En haluaisi nähdä Suomessa sellaista tilannetta, että alettaisiin sakottaa ihmisiä, jos he eivät käytä maskia.”

Torstaina kerrottiin myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uusista suosituksista leviämisvaiheessa oleville maakunnille.

Ministeriö suosittaa, että Uudellamaalla ja muissa leviämisvaiheen maakunnissa suljettaisiin kauppakeskusten julkiset tilat väliaikaisesti niin, että kauppoihin pääsee kuitenkin yhä kulkemaan.

Suositus sisältyy ohjauskirjeeseen, jonka STM on lähettänyt alueiden viranomaisille. Korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti suositellaan kokonaan. Näitä ovat esimerkiksi kuntosalit, uimahallit, kylpylät, yleiset saunat, huvi- ja teemapuistot sekä sisäleikkipuistot.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat