Moni istuva kunnanvaltuutettu jättää valtuuston ”heikon motivaation” ja osa ”kuntalaisten vihamielisyyden takia”, kertoo tuore kysely – eniten jatkohaluja perussuomalaisten valtuutetuilla - Politiikka | HS.fi

Moni istuva kunnanvaltuutettu jättää valtuuston ”heikon motivaation” ja osa ”kuntalaisten vihamielisyyden takia”, kertoo tuore kysely – eniten jatkohaluja perussuomalaisten valtuutetuilla

Kaikista kyselyyn vastanneista jo viidennes on varma, ettei lähde enää ehdolle. Useimmiten syynä riittävän pitkä kausi valtuustossa, mutta myös ”kuntalaisten lisääntynyt vihamielisyys päätöksentekijöitä kohtaan” mainittiin.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, vihreiden Maria Ohisalo, vasemmistoliiton Li Andersson, keskustan Annika Saarikko, Sdp:n Sanna Marin, Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja kokoomuksen Petteri Orpo osallistuivat puoluejohtajien kuntavaalipaneeliin Helsingissä 9. syyskuuta 2020.­

27.11.2020 0:01 | Päivitetty 27.11.2020 7:06

Perussuomalaisten nykyisistä kunnanvaltuutetuista valtaosa olisi valmiita jatkokauteen, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä. Sen sijaan keskustan ja kristillisdemokraattien valtuutetuista vain noin puolet kertoi marraskuussa halukkuudestaan lähteä ehdolle huhtikuun vaaleihin.

Kaikkiaan yli puolet eli 56 prosenttia kyselyyn vastanneista valtuutetuista aikoo asettua ehdokkaaksi seuraavissa kuntavaaleissa.

Noin viidesosa ei ole vielä päättänyt ehdokkuuttaan. Saman verran on niitä, jotka eivät enää suosiotaan aio mittauttaa.

Perussuomalaisilla on eniten eli noin 70 prosenttia varmoja jatkajia ja myös vähiten eli alle kymmenen prosenttia paikkansa jättäviä.

Ryhmästä ”muut” löytyi kaikkein vähiten – eli alle puolet vastanneista – vaalikentille lähtijöitä.

Vihreillä, Sdp:llä, vasemmistoliitolla, Rkp:llä ja kokoomuksella 63–57 prosenttia vastaajista sanoi asettuvansa ehdokkaaksi.

Eniten empijöitä löytyi ”muut”-ryhmän lisäksi keskustan, Rkp:n ja kokoomuksen valtuutettujen joukosta.

Valtuustopaikkansa jo hylätä päättäneiltä tiedusteltiin myös syytä luovuttamiseensa.

Keskeisimmät syyt jäädä jättää valtuusto ovat riittävän pitkä kausi valtuustossa ja heikko motivaatio. Ajan puute, ikä ja terveyskin mainittiin.

Avovastauksissa tilitettiin myös turhautumista ”nykyiseen päätöksentekoon ja päättämättömyyteen”. Myös ”kuntalaisten lisääntynyt vihamielisyys päätöksentekijöitä kohtaan” kävi ilmi.

”Inhottavaa hommaa kun kunnat joutuvat jatkuvasti tasapainottamaan talouttaan. Ikäviä päätöksiä koko ajan”, yksi vastaajista totesi.

Kuntakokokin vaikuttaa kyselyn mukaan halukkuuteen jatkaa valtuustossa – ainakin ääripäissä. Yli 100 000 asukkaan kunnissa kolme neljästä on valmis uusimaan pestinsä, kun alle 5 000 asukkaan kunnissa halua ehdokkuuteen on vain joka toisella.

Tutkimuksen teki verkkokyselynä Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS marraskuussa kaupunkien ja kuntien valtuutetuille.

Suomen 8 999 valtuutetusta kyselyyn vastasi 1 362. Vastausprosentti oli 15,1. Virhemarginaali koko aineistosta on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat