Valtioneuvosto varautuu poikkeus­oloihin: Valmiuslain asetuksista kirjoitetaan parhaillaan luonnoksia ”kassakaappiin” - Politiikka | HS.fi

Valtioneuvosto varautuu poikkeus­oloihin: Valmiuslain asetuksista kirjoitetaan parhaillaan luonnoksia ”kassakaappiin”

Keväällä valmiuslain käyttöönotossa ongelmana oli, että asetukset jouduttiin kirjoittamaan kovassa kiireessä.

Pääministeri Sanna Marin puhui hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina. Seinän vierellä kuuntelivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi (vasemmalta), valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.­

26.11.2020 17:04

Valtioneuvostossa valmistellaan valmiuslain käyttöönottoasetuksia siltä varalta, että Suomessa todetaan vallitsevan poikkeusolot.

”Olemme varautuneet siihen, että käyttöönottoasetuksia saatetaan jossain vaiheessa tarvita. Siksi teemme asetuksista ja niiden käyttöönoton perusteista kassakaappiin luonnoksia siltä varalta, jos poikkeusolot todetaan ja valmiuslaki otetaan käyttöön”, sanoo alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta.

Poikkeusolojen toteaminen on edellytyksenä sille, että valmiuslakia voidaan alkaa soveltaa. Toisin sanoen poikkeusolot todetaan, jotta valmiuslakia voidaan alkaa soveltaa.

Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi, ettei Suomessa vielä olla poikkeusoloissa, mutta mitään keinoja ei ole viisasta sulkea pois.

”Kaikkiin tilanteisiin varaudutaan jo ennalta niin että tarvittaessa nopeastikin voitaisiin näitä [valmiuslain] toimivaltuuksia ottaa käyttöön.”

Keväällä poikkeusolojen aikana eduskunnan perustuslakivaliokunta joutui useita kertoja huomauttamaan valtioneuvostoa tiedonsaannin vakavista puutteista. Lisäksi valiokunta kiinnitti toistuvasti huomiota siihen, että valtioneuvosto ei ollut perustellut riittävän täsmällisesti perus- ja ihmisoikeuksien rajoittamista.

Valmiuslaissa säädettyjä toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos viranomaisten tavanomaiset toimivaltuudet eivät ole riittäviä. Lisäksi toimien on oltava välttämättömiä ja oikeasuhtaisia valmiuslain tarkoituksen saavuttamiseksi.

Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Poikkeusolot toteaa valtioneuvosto yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa. Sen jälkeen valtioneuvosto antaa eduskunnalle valmiuslain käyttöönottoasetukset siitä, mitä valmiuslain toimivaltuuksia se haluaisi alkaa käyttää ja soveltaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi maanantaina HS:lle olevansa valmis toteamaan poikkeusolot, jos valtioneuvosto ilmaisee, että se tarvitsee ylimääräisiä valmiuksia.

”Tilanne on niin, että me elämme selvästi poikkeusoloissa. Nämä ovat vielä poikkeuksellisemmat ajat kuin keväällä, jolloin poikkeusolot julistettiin”, hän sanoi.

Poikkeusolojen yksi määritelmä valmiuslaissa on hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti, jonka vaikutukset vastaavat erityisen vakavaa suuronnettomuutta.

Valmiuslain ideana on ottaa käyttöön nopeasti sellaisia toimivaltuuksia, jotka ovat eivät olisi normaalioloissa mahdollisia. Siksi on tärkeää, että käyttöönottoasetukset valmistellaan hyvissä ajoin, jos poikkeusolojen toteaminen vaikuttaa todennäköiseltä.

Valmiuslaissa on myös suojakeinot perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen sekä eduskunnan aseman varmistamiseksi.

Ensiksi eduskunta päättää, saako valtioneuvoston esittämä valmiuslain käyttöönottoasetus jäädä voimaan vai onko se kumottava osittain tai kokonaan ja onko se voimassa säädetyn ajan vai sitä lyhyemmän ajan.

Jos valmiuslain toimivaltuuksien soveltaminen edellyttää valtioneuvoston asetusta, myös tällainen soveltamisasetus on annettava eduskunnalle, jolla on mahdollisuus kumota kokonaan tai osittain myös soveltamisasetus.

Valmiuslakiin on siis kirjoitettu kolmiportainen perus- ja ihmisoikeuksien suojamekanismi: poikkeusolojen toteaminen, käyttöönottoasetus ja tarvittaessa soveltamisasetus.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat