Eduskunnan kannabiskeskustelu käynnistyi kipakkana, mutta katkesi lyhyeen: ”Vasemmisto haluaa tässäkin asiassa muuttaa laittoman lailliseksi” - Politiikka | HS.fi

Eduskunnan kannabiskeskustelu käynnistyi kipakkana, mutta katkesi lyhyeen: ”Vasemmisto haluaa tässäkin asiassa muuttaa laittoman lailliseksi”

Eduskunta aloitti torstaina keskustelun kansalaisaloitteesta, joka esittää kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista. Keskustelu jäi lyhyeen, kun oppositiosta vaadittiin ministereitä paikalle.

Eduskunta keskusteli kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta.­

26.11.2020 19:36 | Päivitetty 26.11.2020 23:00

Eduskunta aloitti torstaina keskustelun kansalaisaloitteesta, joka koskee kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista.

Aloite esittää rikoslain muutosta siten, että rangaistukset poistuisivat kannabiksen käytöltä ja omaa käyttöä varten tapahtuvan pienen kannabismäärän hallussapidolta sekä muutaman kannabiskasvin kasvattamiselta omaan käyttöön. Aloitteella ei tavoitella kannabiksen laillistamista kokonaan.

Esitystä perustellaan muun muassa poliisien resurssien säästämisellä ja rikollisten toimintaedellytysten kaventamisella. Lisäksi aloitteessa todetaan, ettei nykyinen politiikka ole onnistunut haittojen vähentämisessä.

Aloitetta tuki heti keskustelun aluksi vasemmistoliiton Veronika Honkasalo. Hän peräänkuulutti faktapohjaista keskustelua rangaistavuuden poistamisen hyödyistä tai haitoista sen sijaan, että keskityttäisiin huumeiden ja niiden käyttäjien aiheuttamiin pelkoihin.

”Kriminalisointi ja kontrolli eivät ole paras keino huumausaineiden haittojen ehkäisyssä. Tiedämme, että rangaistuksiin perustuva huumepolitiikka ei ole johtanut kehuttaviin tuloksiin. Päihteiden käyttö ja kauppa eivät ole vähentyneet ja käyttäjiä on sysätty marginaaliin”, hän sanoi.

Honkasalo muistutti myös, että käytöstä ja pienestäkin hallussapidosta jää rikosrekisterimerkintä pitkäksi ajaksi. Merkintä voi haitata esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan saamista ja vaikeuttaa siis nuoren elämää tuntuvasti.

”Rangaistavuuden poistamisen hyötynä olisi muun muassa se, että kannabiksen käytön ja hallussapidon rankaisemisen poisto vähentäisi käyttäjiin kohdistuvaa stigmaa ja madaltaisi käyttäjän kynnystä hakeutua avun ja tuen piiriin. Se tehostaisi hoitoonohjausta ja varhaista puuttumista”, Honkasalo perusteli.

Perussuomalaisten Mari Rantanen oli täysin toista mieltä sekä aloitteen perustelujen että vasemmistoliiton Honkasalon kanssa.

”Näyttää siltä, että vasemmisto haluaa tässäkin asiassa muuttaa laittoman lailliseksi”, hän moitti.

Rantanen piti todennäköisenä, että rangaistavuuden poistaminen vain lisäisi kannabiksen käyttöä ja siihen liittyviä haittoja.

”Lähtökohta on oltava siinä, ettei kukaan alkaisi käyttämään huumeita ja että ne, jotka jo käyttävät, lopettaisivat sen. Yhteiskunnan tehtävä ei ole mahdollistaa käyttöä laillisesti ja seuraamuksetta”, Rantanen sanoi.

Perussuomalaisten Rami Lehto säesti.

”Meillä ei saa lakupiippuja myydä ja nyt pitäisi saada sitten käyttää huumeita”, hän murjaisi.

Lehto uskoi aloitteen hyväksymisen johtavan siihen, että useampi uskaltaisi kokeilla kannabista.

Itse kansalaisaloitteessa viitataan hyviin kokemuksiin esimerkiksi Portugalista, missä huumeiden käyttö ei ole aloitteen mukaan lisääntynyt.

Kokoomuksen poliisikansanedustaja Marko Kilpi halusi nostaa esiin sen, että tavallaan rangaistavuus on jo poistettu. Poliisin on tarjottava käyttörikosten kohdalla mahdollisuutta hoitoon. Jos hoitoon suostuu, sakkorangaistusta ei saa antaa. Tähän tarttuu harva, Kilpi ihmetteli.

Kilpi painotti tietävänsä asian, koska on työskennellyt huumausaineiden kenttävalvonnassa.

Hän kysyi myös, miten valvonta toteutuisi jatkossa.

”Yhdessä kädessä huumausaine olisi laitonta ja toiseen käteen siirtyessä se muuttuisi lailliseksi. Tätä se tarkoittaisi kun välittäminen olisi laitonta ja hallussapito ja käyttäminen ei. Miten tätä käytännössä valvotaan? No ei mitenkään!”

Kilpi piti myös erikoisena, etteivät ministerit, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) olleet paikalla. Hän ehdotti keskustelun jatkamista myöhemmin, mikä sai kannatusta kokoomuksen Timo Heinoselta.

Aloite päätettiin panna pöydälle ja keskustelua jatkaa myöhemmin.

Salin ulkopuolella kannabis kuitenkin puhutti vielä myöhemmin. Keskustan Mikko Kärnä ilmoitti, että hän toivoo, että Suomessa selvitettäisiin mahdollisuudet kannabiksen viljelyyn vientiin sekä lääkekannabikseksi.

”Laillisen kannabiksen arvioidaan olevan 73,6 miljardin dollarin bisnes vuoteen 2027 mennessä. On todella typerää, mikäli Suomi ei ota omaa osuuttaan tästä laillisesta markkinasta. En näe mitään moraalista ongelmaa, mikäli veisimme Suomessa viljeltyä kannabista niihin maihin, jotka ovat laillistaneet sen viihdekäytön tai mikäli viljelisimme sitä itse lääkkeeksi”, Kärnä perusteli tiedotteessa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki puolestaan vastasi viestipalvelu Twitterissä perussuomalaisten arvosteluun.

”Onko nyt vähän hukassa eduskunnan perustehtävä? Vaikka joku olisi nyt laitonta, voi nimenomaan eduskunta säätää sen lailliseksi”, Arhinmäki kirjoitti ilmeisesti viitaten Mari Rantasen salissa esittämään kommenttiin.

Kansalaisaloitteessa rangaistavuuden poistamiselle on esitetty rajat siten, että kannabiksen käytöstä ja hallussapidosta ei rangaistaisi, jos huumausainetta on henkilön hallussa vähemmän kuin 25 grammaa. Kannabiskasveja saisi pitää rangaistuksetta hallussaan neljä, joista yksi saisi kerrallaan olla käyttöä varten kuivattuna.

Kannabiksen käyttö olisi aloitteen mukaan jatkossakin rangaistavaa siellä, missä tupakointikin on kielletty.

Erikseen kiellettäisiin kannabiksen käyttö päiväkodin, koulun tai muun sellaisen paikan läheisyydessä, jossa on lapsia tai nuoria. Ulkopuolisia ei saisi altistaa savulle.

Oikaisu 26.11.2010 kello 21.22: Artikkelista sai aluksi kuvan, että sekä oikeusministeri Henriksson että sisäministeri Ohisalo olisivat vastuuministereitä asiassa. Rikoslain muutos kuuluu kuitenkin oikeusministeriön vastuulle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat