Hallituskumppanit kommentoivat pää­ministeri Marinin ”syvää turhautumista” riittämättömiin korona­toimiin: ”En tunnista sitä, että tässä olisi nyt kukaan jarruttamassa mitään” - Politiikka | HS.fi

Hallituskumppanit kommentoivat pää­ministeri Marinin ”syvää turhautumista” riittämättömiin korona­toimiin: ”En tunnista sitä, että tässä olisi nyt kukaan jarruttamassa mitään”

HS kertoi perjantaina pääministeri Marinin ja entisen valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen sähköpostitse käymästä viestinvaihdosta, jossa Marin purki turhautumistaan koronatoimiin.

Sanna Marin (sd), Maria Ohisalo (vihr), Annika Saarikko (kesk) ja Anna-Maja Henriksson (r).­

28.11.2020 13:44 | Päivitetty 28.11.2020 16:28

Sdp:n hallituskumppanit eivät yhdy pääministeri Sanna Marinin (sd) perjantaina uutisoituun kantaan siitä, että hallituksen sisällä olisi syksyllä ollut vaikeuksia saada koronavirustoimia läpi puolueiden epäröinnistä johtuen.

”En tunnista tuosta syytöksestä, että se olisi kohdistettu suoraan keskustalle. Tai ainakin toivon, että näin ei ole”, sanoi tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

”Minusta tässä tilanteessa ei ole hirveän tärkeää lähteä etsimään syyllisiä, kun meillä on kriittiset päivät koko taudin osalta käsillä.”

Saarikko kommentoi asiaa keskustan puoluevaltuuston yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Hänen mielestään Marinin olisi ennen asian tarkempaa arviointia hyvä vastata, tarkoittiko hän vaikeuksia keskustan tai Saarikon kanssa.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat korostavat, että heidän mielestään keskusteluyhteys hallituksen sisällä on ollut hyvä.

HS kertoi perjantaina pääministeri Marinin ja entisen valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen sähköpostitse käymästä viestinvaihdosta.

Lokakuussa Hetemäelle lähettämässään viestissä Marin sanoi olevansa huolissaan pääkaupunkiseudun koronavirustoimien vaatimattomuudesta. Lisäksi Marin arvosteli hallituskumppaneitaan.

Tämän sähköpostivastauksen pääministeri Marin lähetti Martti Hetemäelle lokakuussa.­

”Olen syvästi turhautunut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen”, Marin kirjoitti.

Lue lisää: ”Olen syvästi turhautunut”, kirjoitti pääministeri lokakuussa – HS sai haltuunsa sähköpostin, jossa Marin arvostelee pääkaupunkiseutua ja hallituskumppaneita

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo, ettei ymmärrä, mitä Marinin mainitsemat vaikeudet olisivat olleet.

”En tunnista sitä, että tässä olisi nyt kukaan jarruttamassa mitään. Yhdessähän me tehdään tätä työtä ja sen lainsäädännön nojalla, joka Suomessa on”, sanoo Henriksson.

Henrikssonin mielestä olisi hyvä saada tietää, mihin pääministeri viittasi. Aiemmin syksyn aikana hallitus pui esimerkiksi matkustamista ja rajaturvallisuutta.

”Näistähän on käyty keskusteluja. Mutta minä en tunnista niitä sillä tavalla erimielisyyksinä, vaan normaaleina keskusteluina siitä, miten asioita ratkotaan.”

Henriksson nostaa esiin muun muassa elo–syyskuussa tehdyn päätöksen matkustamisesta. Tulomaan ilmaantuvuusluvun raja-arvoksi päätettiin tuolloin keskustelujen jälkeen 25. Henriksson ei kuitenkaan näe siihenkään liittyneen erityisiä vaikeuksia.

”Silloin, kun siitä tehtiin päätös, totesimme kaikki, että tämä oli nyt tässä ja että yritetään saada myös matkustamismahdollisuus Lappiin hoidettua.”

Henriksson haluaa painottaa hyvää yhteishenkeä.

”Mielestäni olisi syytä siirtyä tästä ajattelusta, että on jonkun vika, että olemme nyt tässä tilanteessa. Se on sen viruksen vika.”

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mielestä hallituksen keskusteluyhteys on hyvä ”kaikissa asioissa ja kaikkiin suuntiin”.

”Olemme päättäneet kesällä yhdessä, minkä olen monta kertaa nostanut esiin ja muistuttanut, paitsi medioille myös hallituskumppaneille, että poliitikon tehtävä on kuitenkin lopulta sovittaa yhteen erilaisia näkökulmia”, Ohisalo sanoi.

Ohisalo vastasi toimittajien kysymyksiin tiedotustilaisuudessa vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä.

Ohisalon mielestä syyttelyn sijaan pitäisi nyt huolehtia siitä, että suomalaisille viestitään taudin nujertamisesta.

”Hieman huolestuttaa, että meillä palstatilaa valuu syyttelykeskusteluun, kun meidän pitäisi kertoa ihmisille, mistä on kyse ja mitä pitäisi tehdä”, Ohisalo sanoi.

”Ihmisillä voi mennä ehkä sekaisin se, mitä alueet sanovat ja mitä hallituksen suunnasta sanotaan.”

Hallituksen edustajat arvostelivat maanantaina pääkaupunkiseutua julkisesti koronatoimien riittämättömyydestä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) puolestaan arvosteli tällä viikolla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd) tämän toiminnasta.

Hallituksen sisäisistä kiistoista julkisuuteen aiemmin syksyllä on noussut erityisesti Kiurun ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) välinen kiista matkustusrajoituksista.

”En ole itse jaksanut keskittyä näihin vääntöihin henkilöiden välillä”, Ohisalo kommentoi asiasta kysyttäessä.

Keskustan Annika Saarikko puolestaan totesi, että ravintolatoiminnan ja matkustamisen rajoittaminen ovat olleet kysymyksiä, joista hallituksen sisällä on neuvoteltu.

Lintilä kieltäytyi HS:n haastattelupyynnöstä. Myöskään pääministeri Marin ei lauantaina kommentoinut asiaa HS:lle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat