Pormestari Vapaavuoren mielestä pää­kaupunki­seutua ”jopa maalitettiin” vihjaamalla rajuista seurauksista, jos riittäviä toimia ei olisi tehty - Politiikka | HS.fi

Pormestari Vapaavuoren mielestä pää­kaupunki­seutua ”jopa maalitettiin” vihjaamalla rajuista seurauksista, jos riittäviä toimia ei olisi tehty

Vapaavuoren mielestä hallituksen olisi pitänyt yksilöidä kritiikkinsä ja kertoa, mitä sen mielestä pääkaupunkiseudulla olisi tullut tehdä toisin.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi kaupungin koronavirustilanteesta tiedotustilaisuudessa tiistaina.­

28.11.2020 17:25

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) torjuu hallituksen tällä viikolla esittämän kritiikin siitä, että pääkaupunkiseutu ei ennen uusimpia toimia tehnyt riittävästi koronaviruksen torjumiseksi. Hän käsittelee asiaa lauantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa.

Vapaavuori kirjoittaa, että Helsinki tilasi ulkopuolisen selvityksen kaupungin kriisiorganisaation toiminnasta ja toimenpiteistä koronakriisin ensimmäisessä aallossa. Yksi selvityksen toimenpideohjeista oli tapaaminen Helsingin tai pääkaupunkiseudun kuntien ja hallituksen välillä.

Vapaavuoren mukaan elokuussa selvitys lähetettiin ”keskeisille ministereille”. Mukana oli tapaamistoive.

”Sen sijaan, että opeista olisi otettu onkeen tai tarjouksemme vastaan, kulisseissa on toista kuukautta epämääräisesti kuiskuteltu, ettei pääkaupunkiseutu tee riittäviä toimia. Mitä ei tehdä riittävästi, sitä ei kuitenkaan ole kerrottu lukuisista kyselyistäni huolimatta”, Vapaavuori kirjoittaa.

Syksyllä päävastuu koronavirustoimenpiteistä on ollut alueilla. Pormestari huomauttaa, että pääkaupunkiseutu on tehnyt päätöksensä hallituksen hybridistrategian mukaisesti.

Strategia perustuu viruksen leviämisen eri vaiheisiin ja niissä tehtäviin toimiin, joita Vapaavuoren mukaan seutu on tehnyt ”lojaalisti ja kuuliaisesti ja parhaan kykynsä mukaan”.

”Viestittäessään epämääräisesti, että pk-seudulla olisi tullut tehdä enemmän, kuiskuttelijat itse asiassa siis kehottivat toimimaan hallituksen linjausten vastaisesti. Jos joissain hallituspiireissä kuitenkin ajateltiin näin, silloin hallituksen olisi pitänyt muokata ja tiukentaa strategiaansa ja kommunikoida tästä selvästi.”

Vapaavuori kirjoittaa, että Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat päättäneet tarvittavista toimista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Vapaanvuori kyseenalaistaa sen, onko hallituksella ollut tilanteesta eri näkemys kuin näillä tahoilla.

Vapaavuori jatkaa lisäämällä, että jos näin olisi, hallituksen velvollisuus käydä ”strukturoitua keskustelua” pääkaupunkiseudun kanssa olisi todennäköisesti korostunut.

”Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Sen sijaan voi sanoa, että pääkaupunkiseutua viime vaiheessa jopa maalitettiin vihjaamalla dramaattisista seurauksista, ellei riittäviä toimia tehdä.”

Hallitus arvosteli Uudenmaan kuntia maanantaina, ennen kuin seudun nykyisistä rajoitustoimenpiteistä tiedettiin. Alueen piti ”ryhdistäytyä”.

”Valtioneuvosto on linjannut leviämisvaiheen toimista, ja siltä osin Uudellamaalla on vielä tekemistä”, sanoi esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Kiuru kutsui Vapaavuoren tiistaina järjestettyyn Uudenmaan kuntien yhteiseen etätilaisuuteen, mutta Vapaavuori ei osallistunut siihen. Vapaavuori kutsui Kiurun toimintaa epäuskottavaksi.

Aihe nousi jälleen viikonloppuna pinnalle, kun HS uutisoi perjantaina pääministeri Sanna Marinin (sd) käymästä viestinvaihdosta entisen valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen kanssa. Marin lähetti sähköpostiviestinsä 20. lokakuuta.

”Alueilla on välineitä tehdä ennakoivia ja nopeita toimia, mutta rohkeutta puuttuu. Erityisesti kannan huolta pääkaupunkiseudun toimien vaatimattomuudesta”, Marin kirjoitti.

Lue lisää: ”Olen syvästi turhautunut”, kirjoitti pääministeri lokakuussa – HS sai haltuunsa sähköpostin, jossa Marin arvostelee pääkaupunkiseutua ja hallituskumppaneita

Lue lisää: Lähteet HS:lle: Erimielisyys koronatoimista on ajanut Marinin hallituksen ja pormestari Jan Vapaavuoren välit hyisiksi

Vapaavuoren mielestä viime viikkoina kulisseissa ja julkisesti käyty keskustelu ei ole reilua eikä sivistynyttä.

”Toistan ja uudistan tässä vielä sen, että Helsinki on sekä halukas että valmis kumppanuuteen perustuvaan strategiseen ja strukturoituun yhteistyöhön maan hallituksen kanssa”, pormestari päätti kirjoituksensa.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö patisti pääkaupunkiseutua ja hallitusta yhteistyöhön muun muassa HS:n haastattelussa. Tämän mielipiteeseen siitä, että pelkän keskustelun sijaan tavoitteena tulisi olla yhteisten ratkaisujen hakeminen, Vapaavuori kirjoittaa yhtyvänsä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat