”Asiat eivät enää kiistele, se pahentaa tilannetta” – tutkijat arvioivat HS:lle, miksi Vapaavuoren ja hallituksen välit epidemian hoidossa ovat kiristyneet - Politiikka | HS.fi

”Asiat eivät enää kiistele, se pahentaa tilannetta” – tutkijat arvioivat HS:lle, miksi Vapaavuoren ja hallituksen välit epidemian hoidossa ovat kiristyneet

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) arvosteli hallitusta jo keväällä, mutta viime viikkoina molempien osapuolten julkisissa ulostuloissa on nähty jyrkempiä sävyjä.

Pääkaupunkiseudun koronavirusrajoitukset ovat hallituksen kritiikin jälkeen kiristyneet, mistä ministerit ovat kiitelleet kaupunkeja.­

29.11.2020 17:41

Hallituksen ja pääkaupunkiseudun välisessä kiistassa voi olla kyse henkilöistä, mutta taustalla on suurempiakin rakenteita ja poliittisia asetelmia, sanovat HS:n haastattelemat tutkijat.

Viime viikkoina julkisuudessa on puitu hallituksen ja pääkaupunkiseudun, erityisesti Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok), kiristyneitä välejä.

Taustalla vaikuttaisi heidän mukaansa olevan esimerkiksi oppositiopolitiikkaa ja kiistaa arvovallasta, mutta myös pääkaupunkiseudun eräänlainen kasvanut poliittinen itsetunto.

Vapaavuori arvosteli hallitusta jo keväällä, mutta viime viikkoina molempien osapuolten julkisissa ulostuloissa on nähty jyrkempiä sävyjä.

Maanantaina hallitus arvosteli Uuttamaata koronavirustoimien riittämättömyydestä. Alueen oli ”ryhdistäydyttävä” ja tehtävä ”nopeita ja riittäviä” toimia. Ministerit sanoivat, että valmiuslakia on harkittava, mikäli virusta ei saada alueiden toimilla kuriin.

Lauantaina pormestari syytti hallitusta jopa pääkaupunkiseudun maalittamisesta, kun ministerit puhuivat riittämättömien toimien vakavista seurauksista. Vapaavuoren mielestä Helsinki on toiminut hallituksen linjausten mukaisesti.

Perjantaina HS uutisoi lisäksi pääministeri Sanna Marinin (sd) lokakuisesta sähköpostiviestistä, jossa hän sanoi kantavansa huolta pääkaupunkiseudun toimien vaatimattomuudesta. Lokakuussa lähteet kuvasivat HS:lle Marinin ja Vapaavuoren välejä ”hyisiksi”.

Professori Ilkka Ruostetsaari­

Viime vuosien vahva muuttoliike pääkaupunki­seudulle näyttää nostaneen alueen poliittista itsetuntoa, sanoo valtio-­opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Hänelle kiista näyttäytyy osana pidempää jatkumoa. Tutkija ottaa esiin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, johon suuret kaupungit Helsingin ja Vapaavuoren johdolla ovat ottaneet sekä edellisen että nykyisen hallituksen kaudella voimakkaasti kantaa.

”Siitä on taka­vuosina käyty kes­kustelua, että esi­merkiksi pää­kaupunki­seudun kansan­edustajat eivät ole pitäneet riittävästi alueensa puolta alue­poliittisissa väännöissä. Tällainen retoriikka on ainakin muuttunut viime vuosina.”

Ruostetsaaren mukaan Vapaavuorellakin on ollut keskeinen rooli kehityksessä, mutta kyse ei ole vain siitä. Hän näkee syitä myös väestönkehityksessä.

”Kun paljon keskustellaan maaseudun tyhjentymisestä ja väestön valumisesta pääkaupunkiseudulle, tämä on ehkä vahvistanut Helsingin ja pääkaupunkiseudun kuntien itsetuntoa.”

 Vapaavuori muistutti, että hänellä oli mandaatti keskustella koronatoimista kaikkien suurten suomalaiskaupunkien puolesta.

Ruostetsaaren mukaan pääkaupunkiseudulla ajatellaan yhä enemmän, että sillä on koko Suomen menestyksen kannalta keskeinen merkitys. Helsinkiä ei haluta verrata muuhun Suomeen, vaan kilpailijoita haetaan muiden maiden metropoleista.

Vapaavuori itsekin korosti Helsingin suurta kokoa lauantaisessa kirjoituksessaan. Hän myös muistutti, että hänellä oli keväällä mandaatti keskustella koronatoimista kaikkien suurten suomalaiskaupunkien puolesta.

Ruostetsaari nostaa esiin myös mahdollisuuden, että Vapaavuoren kärjekkyys voi liittyä siihen, mihin tehtäviin tämä seuraavaksi pyrkii. Vapaavuori on kertonut, ettei aio tavoitella jatkokautta Helsingin pormestarina.

Professori Pekka Isotalus­

Professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta lähestyy tilannetta poliittisen viestinnän ja kriisi­viestinnän näkökulmista.

Hänen mielestään ulostuloissa näkyy ilmiselvästi, että Vapaavuori edustaa oppositio­puoluetta. Hän näkee pormestarin kritiikin myös kritiikkinä hallituksen politiikkaa kohtaan.

”Tässä ei ole pel­kästään Helsingin kaupungin ja halli­tuksen välinen juopa, vaan se on myös oppo­sition ja hallit­uksen välinen”, Iso­talus sanoo.

”Yritetään lisätä mieli­alaa, että hallitus ei ole täysin tätä asiaa hoitanut hyvin.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on patistanut pääkaupunkiseutua ja hallitusta yhteistyöhön muun muassa HS:n haastattelussa. Tämän mielipiteeseen Vapaavuori kirjoitti yhtyvänsä.

Kuitenkin esimerkiksi Marinin puheet ovat olleet presidentin kanssa samansuuntaisia.

”Tämä on mielestäni juuri sitä, että puoluepolitiikka näkyy tässä taustalla. Vapaavuoren on helppo olla Niinistön kanssa samaa mieltä ja tavallaan ohittaa hallitusta”, sanoo Isotalus.

Isotaluksen mukaan kriisiviestinnällisesti olisi nyt tärkeintä se, että osapuolet voisivat osoittaa pystyvänsä keskustelemaan asiasta saman pöydän ääressä. Kansalaisten hämmennyksen välttämiseksi puheiden tulisi olla yhdenmukaisia.

Hänen mielestään esimerkiksi Vapaavuoren tiistainen kieltäytyminen Kiurun ehdottamasta tapaamisesta osoitti, että asiasta on tullut arvovaltakiista. Toisaalta Vapaavuori on myös sanonut, että hallituksen vastuuministerit eivät reagoineet pääkaupunkiseudun elokuiseen tapaamispyyntöön.

”Asiat eivät enää kiistele. Se pahentaa tilannetta.”

Isotalus uskoo, että julkinen kiista kostautuu sekä hallitukselle että Vapaavuorelle.

”Se ei ole hyväksi kummallekaan puolelle, jos jatketaan toisen puolen syyttelyä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat