”Meillä on aivan liian huumemyönteinen kulttuuri” – Eduskunnan kannabis­keskustelussa kokoomuksen edustaja nimitti vihreitä Suomen huume­myönteisimmäksi puolueeksi - Politiikka | HS.fi

”Meillä on aivan liian huumemyönteinen kulttuuri” – Eduskunnan kannabis­keskustelussa kokoomuksen edustaja nimitti vihreitä Suomen huume­myönteisimmäksi puolueeksi

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistoa koskevan aloitteen käsittely jatkui torstaina. Oikeusministeri Henriksson sanoi, ettei hallituksen sisällä käydä keskustelua kannabiksen käytön rangaistavuuden poistosta.

Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona kansalaisaloitteesta kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi. Kuva täysistunnosta syyskuulta.­

2.12.2020 22:03 | Päivitetty 3.12.2020 12:15

Eduskunta käsitteli myöhään keskiviikkoiltana kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista koskevaa kansalaisaloitetta.

Keskustelu alkoi jo viikko sitten, mutta tuolloin kipakkana alkanut keskustelu katkesi lyhyeen, koska paikalla ei ollut aiheesta vastaavaa ministeriä. Torstaina oli.

”Hallituksen sisällä ei ole mitään keskustelua siitä, että kannabiksen käytön rangaistavuus poistettaisiin”, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi heti keskustelun alkuun.

Henrikssonin mielestä kyse ole helposta kysymyksestä. Henriksson sanoi, että kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet vuoden 1992 jälkeen. Miltei joka neljäs suomalainen on elämänsä aikana kokeillut kannabista, Henriksson sanoi.

”Olen huolissani tilanteesta, jossa olemme. Myös erittäin pienillä paikkakunnilla on huumeita saatavilla ja kehitys on huolestuttava”, Henriksson sanoi.

”Kaiken takana on kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus, joka aiheuttaa päänvaivaa.”

Keskustelun aikana etenkin kokoomuksen edustajat hyökkäsivät kannabiksen käytön dekriminalisointia vastaan.

”En usko, että kovinkaan moni toivoo täällä, että esimerkiksi poliisi tai lentäjä hoitaisivat työtään pössyteltyään ensin pilveä”, sanoi kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen.

Keto-Huovinen sanoi myös, että kynnys kannabiksen kokeiluun on ”pelottavan matala”.

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä kiitti oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin läsnäoloa keskustelussa, mutta pahoitteli sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) poissaoloa. Samassa yhteydessä hän sanoi vihreiden olevan Suomen huumemyönteisin puolue.

”Hänen [Ohisalon] tontilleen nämä ongelmat ovat kaatuneet ja tulevat kaatumaan, kun kovien huumeiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt”, Eestilä sanoi.

”Meillä on aivan liian huumemyönteinen kulttuuri.”

Myöhemmin eduskunnan puhetta johtanut Antti Rinne (sd) huomautti, ettei Ohisalon tai muiden ministereiden tarvitse olla keskustelussa läsnä, sillä asia kuuluu Henrikssonin vastuulle.

Katso HS:n minidokumentti kannabiksen käytön dekriminalisoinnista:

Kansalaisaloite esittää rikoslain muutosta siten, että rangaistukset poistuisivat kannabiksen käytöltä ja omaa käyttöä varten tapahtuvan pienen kannabismäärän hallussapidolta sekä muutaman kannabiskasvin kasvattamiselta omaan käyttöön. Aloitteella ei tavoitella kannabiksen laillistamista kokonaan.

Esitystä perustellaan muun muassa poliisien resurssien säästämisellä ja rikollisten toimintaedellytysten kaventamisella. Lisäksi aloitteessa todetaan, ettei nykyinen politiikka ole onnistunut haittojen vähentämisessä.

Viikko sitten käydyssä keskustelussa aloitetta tuki heti keskustelun alussa Veronika Honkasalo (vas).

”Kriminalisointi ja kontrolli eivät ole paras keino huumausaineiden haittojen ehkäisyssä. Tiedämme, että rangaistuksiin perustuva huumepolitiikka ei ole johtanut kehuttaviin tuloksiin. Päihteiden käyttö ja kauppa eivät ole vähentyneet ja käyttäjiä on sysätty marginaaliin”, hän sanoi tuolloin.

Torstaina aloite ei saanut ymmärrystä.

”Kuka täällä haluaa, että huumausaineiden käyttö tehtäisiin lapsille ja nuorille mahdollisimman helpoksi?” kysyi kokoomuksen Marko Kilpi. Hänen mielestään aloitteen hyväksyminen olisi kädenojennus kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Kansalaisaloitteessa rangaistavuuden poistamiselle on esitetty rajat siten, että kannabiksen käytöstä ja hallussapidosta ei rangaistaisi, jos huumausainetta on henkilön hallussa vähemmän kuin 25 grammaa. Kannabiskasveja saisi pitää rangaistuksetta hallussaan neljä, joista yksi saisi kerrallaan olla käyttöä varten kuivattuna.

Kannabiksen käyttö olisi aloitteen mukaan jatkossakin rangaistavaa siellä, missä tupakointikin on kielletty.

Erikseen kiellettäisiin kannabiksen käyttö päiväkodin, koulun tai muun sellaisen paikan läheisyydessä, jossa on lapsia tai nuoria. Ulkopuolisia ei saisi altistaa savulle.

”On hyvä, että eduskunta jatkaa tätä keskustelua. Tämä on vaikea asia, mutta sen takia me täällä olemme, että näistä vaikeista asioista päätämme”, tiivisti oikeusministeri Henriksson.

Eduskunta käsittelee maaliskuussa 2012 voimaan tulleen perustuslain muutoksen mukaisesti kansalaisaloitteet, joilla on vähintään 50 000 allekirjoitusta. Allekirjoitukset on kerättävä puolen vuoden kuluessa.

Seuraavaksi kansalaisaloitetta kannabiksen käytön rangaistavuuden poistosta käsittelee eduskunnan lakivaliokunta.

Oikaisu 2.12. kello 22.20: Toisin kuin yhdessä kohtaa artikkelia kirjoitettiin, kokoomuksen edustajat hyökkäsivät kannabiksen käytön dekriminalisointia, eivät kriminalisointia vastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat