Antti Rinnettä esitetään perustus­laki­valiokunnan johtoon sairastuneen Johanna Ojala-Niemelän tilalle - Politiikka | HS.fi

Antti Rinnettä esitetään perustus­laki­valiokunnan johtoon sairastuneen Johanna Ojala-Niemelän tilalle

Varapuhemies Rinteelle nousu perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi tarkoittaisi ainakin väliaikaista paluuta päivänpolitiikan keskiöön.

Pääministeri Sanna Marin, varapuhemies Antti Rinne ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä.­

9.12.2020 7:21 | Päivitetty 9.12.2020 20:20

Sdp esittää perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi eduskunnan varapuhemiestä Antti Rinnettä (sd), sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) Helsingin Sanomille.

Asiasta kertoi myös Ilta-Sanomat.

Eduskunnan varapuhemieheksi Marin pyysi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania, mutta tämä kieltäytyi.

Perustuslakivaliokunnalle tarvitaan ainakin väliaikaisesti uusi puheenjohtaja, sillä nykyinen puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) jää sairauslomalle.

Ojala-Niemelän sairausloma sysäsi liikkeelle Sdp:ssä määräaikaisten tehtävien valintaprosessin. Tarkoitus on täyttää tehtävät vain siihen saakka, kunnes Ojala-Niemelä palaa takaisin perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi.

Ojala-Niemelä kertoi sairastumisestaan Me Naiset -lehden haastattelussa keskiviikkona. Hänellä on diagnosoitu aivokasvain, ja hän menee pian leikkaukseen.

Ojala-Niemelän mukaan edessä on viikkojen mittainen sairausloma, joka alkaa ensi maanantaina 14. joulukuuta.

”Kasvain on lääkäreiden arvion mukaan hyvänlaatuinen, mutta tilanne varmistuu vasta leikkauksessa. Uutinen oli kieltämättä järkytys keskellä kiireistä vuotta”, Johanna Ojala-Niemelä sanoi Me Naisille.

Ojala-Niemelän oireet alkoivat alkusyksystä aluksi päänsärkynä. Hän ei ensin osannut huolestua niistä, vaan piti niitä stressistä tai ikänäöstä johtuvina. Perustuslakivaliokunnan vuosi on ollut poikkeuksellisen kiireinen etenkin koronaepidemiaan liittyvän lainsäädännön takia. Suomessa otettiin käyttöön valmiuslaki viime keväänä.

Pääministeri Marin toivotti Ojala-Niemelälle voimaa ja pikaista toipumista. ”Yhdessä olemme itkeneet ja pohtineet tulevaa”, hän kirjoitti Twitterissä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan paikan väliaikaisesta täyttämisestä päättää Sdp:n eduskuntaryhmä torstaina.

Eduskunta jää istuntotauolle 22. joulukuuta ja palaa takaisin 2. helmikuuta

On kuitenkin mahdollista, että perustuslakivaliokunta joutuu kokoontumaan jo tammikuussa esimerkiksi valmiuslain käyttöönoton vuoksi. Siksi sijaistamisjärjestelyä tarvitaan todennäköisesti pelkän istuntotauonkin ajaksi.

Ensi vuonna perustuslakivaliokunnan on määrä käsitellä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

Jos Antti Rinne nousee perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi, se tarkoittaisi hänelle paluuta päivänpolitiikan keskiöön.

Rinne on entinen pääministeri, joka on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti. Hän joutui väistymään pääministerin paikalta melko tarkkaan vuosi sitten hallituskumppani keskustan kanssa syntyneen epäluottamuksen takia.

Rinne tuki vuosi sitten Marinia seuraajakseen pääministerinä. Marin voitti äänestyksessä eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin. Lindtmanin kaikki tukijat eivät välttämättä innostu siitä, että Rinne pääsisi nousemaan taas keskeiselle paikalle perustuslakivaliokunnan johtoon.

Lindtman kertoi kieltäytyvänsä varapuhemiehen paikasta Facebookissa.

”Eduskunnalla on käsittelyssä paljon keskeneräisiä asioita. On hyvin mahdollista, että uusia asioita tulee taloon kiireellisesti hoidettavaksi myös istuntotauon aikana. Pidän tärkeänä olla saattamassa näitä maaliin nykyisessä tehtävässäni eduskuntaryhmän puheenjohtajana”, hän kirjoitti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat