MTV: Vihreät ehdotti lievempää ilmaisua Haavisto-päätökseen – viestin lähettänyt Alanko-Kahiluoto sanoo, että vuoto on ”vakava kolhu luottamuksellisuudelle” - Politiikka | HS.fi

MTV: Vihreät ehdotti lievempää ilmaisua Haavisto-päätökseen – viestin lähettänyt Alanko-Kahiluoto sanoo, että vuoto on ”vakava kolhu luottamuksellisuudelle”

MTV:n haltuunsa saamasta sähköpostista ilmenee, että vihreät on ehdottanut lievennyksiä sanamuotoihin perustuslakivaliokunnan mietinnössä.

Perustuslakivaliokunnan on määrä antaa mietintönsä Pekka Haaviston (vihr) virkarikosasiassa keskiviikkona.­

9.12.2020 8:18 | Päivitetty 9.12.2020 14:22

Vihreät on yrittänyt saada muut perustuslakivaliokuntaan kuuluvat hallituspuolueiden jäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua Pekka Haaviston (vihr) virkarikosepäilyyn liittyvän mietinnön tekstissä, ilmenee MTV:n haltuunsa saamasta sähköpostista.

MTV:n julkaisemassa sähköpostissa on mukana mietintötekstiä ja siihen tehtyjä muutosesityksiä. Eräs sähköpostin saanut valiokunnan jäsen kuvailee MTV:lle, että vastaava vaikuttamisyritys on ennenkuulumaton.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoo Twitterissä, että kyseessä on hänen viestinsä. Hän twiittaa, että vuoto on ”vakava kolhu [perustuslakivaliokunnan] luottamuksellisuudelle”.

”Ehdotetuilla muutoksilla keskeneräiseen pohjaan on juridinen perustelu. Oma näkökulmani PeV-käsittelyihin on, että käsittelyn tulee aina nojata asiantuntijoihin”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

Perustuslakivaliokunta valmistelee keskiviikkona mietintöään ulkoministeri Haaviston virkarikosepäilyyn liittyen. Valiokunta arvioi mietinnössään, toimiko Haavisto viime vuonna lainvastaisesti konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tapauksessa. Se arvioi myös, onko kyse sellaisesta lainvastaisuudesta, joka voi johtaa syytteen nostamiseen ja käsittelyyn valtakunnanoikeudessa.

HS kertoi tiistaina, että selvä enemmistö perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista on katsonut, että Haavisto ei ole toiminut lainvastaisesti. Valiokunnan jäsenten enemmistö on HS:n tietojen mukaan eri linjoilla.

HS:n mukaan vihreät eivät olleet tiistaihin mennessä saaneet enemmistöä taakseen tukemaan Haaviston kannalta myönteisempää kirjausta mietintöön. Perustuslakivaliokunnan politisoitumista halutaan välttää, joten asetelma on herkkä. Valiokunta pyrkii kannoissaan yksimielisyyteen.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Antti Rinnettä esitetään perustuslakivaliokunnan johtoon sairastuneen Johanna Ojala-Niemelän tilalle

Valiokunnan enemmistö ei kuitenkaan katso, että ministerisyytteen korotettu kynnys ylittyisi. Syytteen nostamisesta ministeriä vastaan päättää eduskunnan täysistunto perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Jos syyte Haavistoa vastaan nostettaisiin, asia etenisi valtakunnanoikeuteen.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kertoi MeNaiset-lehden haastattelussa, että hänellä on todettu aivokasvain ja hän menee leikkaukseen pian. Ojala-Niemelän sairausloma alkaa ensi viikolla.

HS:n tietojen mukaan Sdp:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin suosikki perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi on Antti Rinne (sd).

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat