Perussuomalaiset esittää epäluottamusta ulkoministeri Pekka Haavistolle - Politiikka | HS.fi

Perussuomalaiset esittää epäluottamusta ulkoministeri Pekka Haavistolle

Eduskunta käsittelee ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiaa perjantaina.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vaihtoehtobudjetin julkaisutilaisuudessa eduskunnassa.­

11.12.2020 11:30 | Päivitetty 11.12.2020 14:18

Oppositiopuolue perussuomalaiset esittää epäluottamuslauseen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toiminnasta perustuslakivaliokunnan keskiviikkona valmistuneen mietinnön jälkeen.

Puolue sanoi jo torstaina HS:lle harkitsevansa epäluottamuslausetta.

Nyt perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vahvistaa, että epäluottamuslause esitetään tänään perjantaina, kun eduskunta käsittelee Haaviston ministerivastuuasiaa. Syy on se, että ministerin on todettu perustuslakivaliokunnan mietinnössä toimineen lainvastaisesti.

”Ei tosiaan näytä siltä, että Haavisto olisi itse pyytämässä eroa”, Tavio sanoo.

”Nähdäkseni olisi aika erikoista oppositiolta olla esittämättä epäluottamusta tällaisessa tilanteessa, kun ministerin on todettu rikkoneen lakia.”

Perustuslakivaliokunnan enemmistö katsoi mietinnössään keskiviikkona, että ulkoministeri Haavisto on rikkonut virkavelvollisuuttaan, mutta ei siten, että ministerisyytteen korotettu kynnys ylittyisi. Eduskunta käsittelee syytekysymystä perjantaina valiokunnan mietinnön pohjalta.

Valiokunnan käsittelyssä ollut tapaus liittyi al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamiseen ja Haaviston menettelyyn, kun hän halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin erimielisyyksien jälkeen.

Mietintökäsittelyssä on kyse Haaviston juridisesta asemasta, mikä on eri asia kuin poliittinen luottamus ministerin tehtävässä ja sen mittauttaminen luottamusäänestyksessä.

Luottamysäänestys järjestetään näillä näkyminen ensi viikon tiistaina.

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi torstaina, ettei puolue itse aio esittää epäluottamusta Haavistolle. Se harkitsee kantaansa äänestyksessä, mikäli epäluottamusäänestys tulee.

Myös kristillisdemokraateista kerrottiin, että jokainen sen edustaja harkitsee itse kantaansa mahdollisessa äänestyksessä. Puolue ei kuitenkaan itse aio esittää epäluottamusta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi torstaina.

Liike Nytin Hjallis Harkimo kirjoittaa puolestaan viestipalvelu Twitterissä, että hän aikoo äänestää epäluottamuslauseen puolesta.

”Perustuslakivaliokunnan mielestä Haavisto on menetellyt lainvastaisesti siksi mielestäni Haaviston pitäisi erota ja tulen äänestämään epäluottamuslauseen puolesta”, Harkimo toteaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoitti aiemmin tällä viikolla Twitterissä, että ulkoministeri Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa tehtävässään. Näin ollen on hyvin epätodennäköistä, että epäluottamusäänestys johtaisi Haaviston kaatumiseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat