Krp tutkii vakavaa äärioikeistoporukan rikos­epäilyä – Kohdistuminen sisäministeri Ohisaloon ja valtakunnan­syyttäjä Toiviaiseen ei viranomaisten mukaan pidä paikkaansa - Politiikka | HS.fi

Krp tutkii vakavaa äärioikeistoporukan rikos­epäilyä – Kohdistuminen sisäministeri Ohisaloon ja valtakunnan­syyttäjä Toiviaiseen ei viranomaisten mukaan pidä paikkaansa

Krp:n mukaan törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu suuntautui mahdollisesti vastustajiksi koettuihin ryhmiin.

Keskusrikospoliisi tutkii rikosepäilyä, jossa on kyse törkeään henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.­

11.12.2020 19:19 | Päivitetty 11.12.2020 23:23

Keskusrikospoliisi tutkii äärioikeistoon liittyvää rikosepäilyä, jossa on kyse törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

HS:n tietojen myös Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli on kuulunut samaan ampuma-aseista kiinnostuneeseen porukkaan epäiltyjen kanssa. Selvittelyssä on ilmeisesti ollut myös se, onko poliisi vuotanut eteenpäin poliisin salassa pidettäviä tietoja.

Tutkinnanjohtaja Sanna Springare keskusrikospoliisista suostuu kertomaan rikosepäilystä sen verran, että kyse on äärioikeistolaiseen henkilöryhmään liittyvistä rikosepäilyistä, jossa on tutkittu vastustajaksi koettuihin muihin ryhmittymiin kohdistuneita suunnitelmia. Springaren mukaan ammattipoliitikkoja ei kuitenkaan ole asianomistajina eli uhreina asiassa.

Springare ei kommentoi poliisirikospuolta muuten, kuin että asiaa tutkitaan yhteistyössä syyttäjä-tutkinnanjohtajan kanssa. Poliisirikosasioissa tutkinnanjohtajana on syyttäjä.

Ensimmäiset tiedot äärioikeistoon kohdistuneesta rikosepäilystä ja poliisin liittymisestä siihen kertoi MTV. MTV kertoi saaneensa vahvistuksen tiedoilleen syyttäjä-tutkinnanjohtaja Heikki Steniukselta. MTV:n mukaan myös krp vahvisti asian.

HS tavoitti Steniuksen perjantai-iltana. Hän ei suostunut vahvistamaan MTV:n tietoja, mutta sanoi että hänellä on tutkinnassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

MTV Uutisten tietojen mukaan epäillyn vakavan rikoksen kohteina olisivat olleet valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

Syyttäjälaitos ilmoitti illalla Twitter-tilillään, ettei tutkinnanjohtaja Steniuksella ole tutkinnassa rikosepäilyä, jossa rikoksen kohteina olisivat valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen tai sisäministeri Maria Ohisalo.

Ohisalo ei kommentoi asiaa, ministerin esikunnasta kerrottiin HS:lle.

Myöskään Toiviainen ei halunnut kommentoida asiaa MTV:lle, koska tutkinta on kesken.

Pääministeri Sanna Marin (sd) toivotti Twitterissä ”voimaa ja jaksamista” Ohisalolle ja Toiviaiselle. ”Krp:n tutkinnan kohteena oleva rikosepäily on pysäyttävä ja vakava”, Marin tviittasi.

MTV:n tietojen mukaan kyse olisi ollut jonkinlaisesta listasta, jolla on maan poliittista- ja virkamieshuippua. Tutkinnanjohtaja Springare taas sanoi Helsingin Sanomille, ettei hän tunnista tietoa listasta.

HS kertoi syyskuussa poliiseista, jotka olivat saaneet porttikiellon Helsingin poliisilaitokselle. Toisen miehen puheet turvapaikanhakijoista olivat aiemmin herättäneet huomiota. Porttikiellon jälkeen kaksikko on myös pidätetty virasta.

HS:n tietojen mukaan äärioikeistoporukkaan liittyy sama ylikonstaapeli, joka sai porttikiellon poliisilaitokselle.

Lue lisää: Kaksi helsinkiläiskonstaapelia sai porttikiellon työpaikalleen, päälliköt ja syyttäjä selvittävät miesten käytöstä vapaa-ajalla

HS tavoitti apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen Helsingin poliisilaitokselta MTV:n ensiuutisen jälkeen. Hän suostui sanomaan ainoastaan, ettei hänellä ole sellaista tietoa, että virasta pidätetty ylikonstaapeli olisi ollut mukana konkreettisessa rikoshankkeessa. Kopperoisen kertoman mukaan ainakaan hänellä ei ole tiedossa laitokselta myöskään muuta rikosepäilyä, mikä täsmäisi MTV:n kertomiin tietoihin.

Oikaisu 11.12.2020 klo 23.20: Rikosnimike esiintyi virheellisessä muodossa törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Rikosnimikkeen oikea muoto on törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat