Annika Saarikko arvostelee vihreitä kovin sanoin: Haaviston tukeminen ”oli keskustalle vaalikauden toistaiseksi vaikein paikka” - Politiikka | HS.fi

Annika Saarikko arvostelee vihreitä kovin sanoin: Haaviston tukeminen ”oli keskustalle vaalikauden toistaiseksi vaikein paikka”

Saarikon mukaan vihreiden tapa suhtautua perustuslakivaliokunnan mietintöön vahingoitti sekä hallitusyhteistyötä että perustuslakivaliokunnan arvovaltaa. Keskusta ei kuitenkaan halunnut kaataa hallitusta.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko Säätytalolla joulukuun alussa.­

15.12.2020 11:46 | Päivitetty 15.12.2020 12:03

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko arvostelee hallituskumppani vihreiden toimintaa kovin sanoin. Keskusta antoi muiden hallituspuolueiden tapaan tuen ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) tiistaina järjestetyssä luottamusäänestyksessä.

”Tämä oli keskustalle vaalikauden toistaiseksi vaikein paikka. Kysymys oli moraalista ja perustuslakivaliokunnan antamista moitteista”, Saarikko sanoo.

Perustuslakivaliokunta katsoi viime viikolla valmistuneessa mietinnössään Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän valmisteli konsulipäällikön siirtoa toisiin tehtäviin al-Hol-asiassa. Ministerin korotettu syytekynnys ei kuitenkaan ylittynyt.

Julkisuudessa vihreitä arvosteltiin muun muassa perustuslakivaliokunnan antaminen moitteiden hämärtämisestä. Vihreät itse taas arvostelivat Haavisto-asiaa hoitanutta perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvosta.

”Toiminta perustuslakivaliokunnan ympärillä ja vihreiden tapa suhtautua perustuslakivaliokunnan mietintöön ja sen viestiin oli mielestämme kyseenalainen ja ongelmallinen. Se hankaloitti sekä hallitusyhteistyötä että perustuslakivaliokunnan arvovaltaa”, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan keskustan eduskuntaryhmä päätyi ”erittäin paineisen keskustelun” päätteeksi äänestämään Haavistolle luottamusta. Kyse oli käytännössä tuesta hallitusyhteistyön jatkumiselle.

”Vihreiden eduskuntaryhmä teki sen arvion, että Haavistolla on mahdollisuus jatkaa tehtävässään. Ja pääministeri teki sen arvion, että hallitus on toimintakykyinen. Sen takia keskustan eduskuntaryhmä katsoi, että tämä oli äänestys myöskin toimintakykyisen hallituksen puolesta.”

Saarikko sanoo eduskuntaryhmän päätyneen yhteiseen näkemykseen ”tunnistaen keskustalle tulevan paljon kansalaispalautetta ihmisiltä, joiden mielestä tämä ei ollut oikeudenmukaista”.

Äänestyksessä kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk) kuitenkin irtosi rivistä ja äänesti Haavistolle epäluottamusta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) puolestaan sanoi jättäneensä eriävän mielipiteen keskustan eduskuntaryhmän päätöksestä tukea Haavistoa. Kärnän mielestä jokaisen edustajan olisi pitänyt saada äänestää omantuntonsa mukaan. Hoskosesta poiketen Kärnä kuitenkin noudatti ryhmän yhteistä päätöstä ja äänesti Haavistolle luottamusta.

Keskustan eduskuntaryhmän lähettämässä tiedotteessa sanotaan, että ”Pekka Haavisto kantaa vastuun omasta toiminnastaan ja poliittisen vastuun kantavat vihreät”. Lisäksi tiedotteessa sanotaan, että päävastuu hallituksen toimintakyvystä on pääministeri Sanna Marinilla (sd).

Mitä keskusta siis käytännössä haluaa vihreiden ja Marinin nyt tekevän?

”Vähintään olisi hyvä, että hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien johto kävisivät keskustelua. Sdp on hallituksen veturipuolue”, Saarikko vastaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen puolestaan sanoi STT:n haastattelussa, että ”viime kädessä pääministeri Marinin pitää katsoa, minkälainen henkilö hänellä on ulkoministerinä”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat