Sisäministeri Ohisalo Koskelan henki­rikoksen uusista tiedoista: ”Eihän hyvin­vointi­valtiossa tällaista pitäisi tapahtua” - Politiikka | HS.fi

Sisäministeri Ohisalo Koskelan henki­rikoksen uusista tiedoista: ”Eihän hyvin­vointi­valtiossa tällaista pitäisi tapahtua”

Ohisalo pitää hyvänä sitä, että viranomainen, tässä tapauksessa poliisi, käy julkista keskustelua ja nostaa esiin työssään huomaamia epäkohtia.

Vakaviin väkivallantekoihin ja kiusaamiseen liittyen Ohisalo painottaa yhteiskunnan eriarvoistumista. ”Itse ajattelen, että on kyse myös hyvinvointivaltion yhteiskuntarauhasta. Mitä useammalla menee paremmin, sitä turvallisempi yhteiskunta tämä on kaikilla tavoilla”, hän sanoo.­

18.12.2020 18:08

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mielestä Koskelan surmatapauksesta tulleet uudet tiedot ovat osoitus huonovointisuuden kasautumisesta.

”Tämä on aivan järkyttävä tapaus. Eihän hyvinvointivaltiossa tällaista pitäisi tapahtua”, Ohisalo kommentoi HS:lle.

Helsingin poliisi kertoi tänään, että Koskelassa joulukuun alussa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen taustalla on pidempään jatkunutta kiusaamista. Uhri oli 16-vuotias, ja poliisi epäilee murhasta kolmea samanikäistä poikaa.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että samat kolme epäiltyä ovat kohdistaneet uhriin väkivaltaa myös aiemmin.

Lue lisää: Uutta tietoa 16-vuotiaan surmasta Koskelassa: Poliisin mukaan taustalla on pitkään jatkunutta kiusaamista, epäillyt kävivät uhrin luona seuraavana päivänä

Poliisi kertoi perjantaina tiedottavansa tutkinnasta poikkeuksellisen laajasti jo tässä vaiheessa asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Rikosylitarkastaja Jonna Turunen sanoi tiedotteessa, että poliisi toivoo tapauksen herättävä julkista keskustelua ja aiheuttavan muutoksia, jotta vastaavaa ei tapahtuisi uudestaan.

”Tämä kerrotaan julkisuuteen huoltajien suostumuksella siksi, että poliisi toivoo, että tämän poikkeuksellisen törkeän henkirikoksen vuoksi yhteiskunnassa pohdittaisiin, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella paremmin, ja varmistetaan, että muun muassa kouluilla ja lastensuojelulla on riittävät voimavarat ja keinot tärkeän tehtävänsä toteuttamiseen”, Turunen sanoi.

Lue myös: 16-vuotiaan pojan surman on herätettävä koko yhteiskunta, sanoo rikosylitarkastaja

Sisäministeri Ohisalon mukaan vastaavaa viestiä on kuulunut aiemminkin paitsi poliisilta, myös esimerkiksi lastensuojelun ja nuorisotoimen viranomaisilta.

Hänen mukaansa on ollut ”ihan selvä trendi pidemmän aikaa”, että entistä useammalla menee paremmin, mutta niillä joilla menee huonommin, menee entistä huonommin.

”Ongelmat kasautuvat tiiviimmälle joukolle, mutta ne ongelmat ovat vielä syvempiä.”

Ohisalo pitää hyvänä sitä, että viranomainen, tässä tapauksessa poliisi, käy julkista keskustelua ja nostaa esiin työssään huomaamia epäkohtia yhteiskunnassa.

Hän tulkitsee poliisin viestin niin, että huono-osaisuus ja eriarvoisuus tulisi huomata poliitikkojen lisäksi myös laajemmin yhteiskunnassa.

”Totta kai poliitikot ovat tässä kaikista suurimmassa vastuullisessa paikassa ratkomaan näitä ongelmia.”

Poliisin avauksen voikin tulkita ikään kuin pallon heittämisenä poliitikoille.

Konkreettisissa toimissa Ohisalo painottaa eri viranomaisten ja ammattilaisten yhteistyötä, lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja sekä lastensuojelua. Viimeksi mainittu on tosin hallituksessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) vastuulla.

Suurelta osin kyse on Ohisalon mukaan myös resursseista.

Lausuntokierroksella on esimerkiksi lakiesitys lastenhuollon vaativasta sijaishuollosta. Esityksen mukaan esimerkiksi yhdellä lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä voi kerrallaan olla enintään 35 lasta asiakkaana.

Ohisalo on aiemminkin puhunut siitä, että lastensuojelussa erityisen huolenpidon jaksojen jonoja tulisi purkaa. Hänen mukaansa hoitojaksoja tulisi olla tarpeeksi paljon ja niiden tulisi olla riittävän pitkiä.

Vihreiden sosiaali- ja terveysministeriön lukujen perusteella tekemien laskelmien mukaan 16 miljoonaa euroa olisi summa, jolla jonot saataisiin purettua ja tarvitsevat saisivat pidemmät hoitojaksot.

Poliisi on lisäksi nostanut aiemmin nuorisorikollisuuteen liittyen esiin lastenkodeista karkaavat nuoret.

”Pahimmillaanhan meillä on ikään kuin katulapsia tässä hyvinvointivaltiossa”, Ohisalo sanoo.

”Meidän pitää tehostaa sitä, että viranomaiset pystyvät löytämään nämä nuoret.”

Ratkaisuna voisi Ohisalon mukaan olla esimerkiksi tiedon vaihtamisen parantaminen.

Ohisalo sanoo pitävänsä mielellään esillä esimerkiksi Ankkuri-toimintaa, jossa poliisi tekee kunnissa yhteistyötä sosiaali-, nuoriso-, opetus- ja terveystoimen kanssa. Toiminnan tavoitteena on puuttua vaikeuksissa olevien nuorten tilanteisiin ajoissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat