Iltalehden kysely: Puolet suomalaisista haluaa ulkoministeri Haaviston eroavan - Politiikka | HS.fi

Iltalehden kysely: Puolet suomalaisista haluaa ulkoministeri Haaviston eroavan

Iltalehden kysely tehtiin joulukuussa sen jälkeen kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi ulkoministeri Pekka Haaviston toimineen lainvastaisesti. Ministerin syytekynnys ei kuitenkaan ylittynyt.

Ulkoministeri Pekka Haavisto piti tiedotustilaisuuden eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä 21. joulukuuta 2020.­

23.12.2020 9:12

Iltalehden kyselyn mukaan puolet suomalaisista on sitä mieltä, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) pitäisi erota tehtävästään. Kyselyyn vastanneista tätä mieltä oli tasan 50 prosenttia.

Reilu kolmannes eli 35 prosenttia katsoi, että Haavistolla ei ole syytä erota. Loput 15 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Kysely tehtiin joulukuussa sen jälkeen kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön pois tehtävästään. Valiokunta kuitenkin katsoi, ettei ministerin syytekynnys ylittynyt.

Lue lisää: Suomalaisten kotiuttaminen vei huomion takaisin siihen, mistä al-Holia koskeva kiista alkoi – saako virkamies kieltäytyä ministerin ohjeistuksesta?

Jyrkimmän kannan ottivat perussuomalaisten kannattajat, joista 92 prosenttia halusi Haaviston eroavan. Hallituspuolueiden joukossa keskustan kannattajat olivat kriittisimpiä. Heistä 75 prosenttia halusi Haaviston lähtevän. Vihreiden kannattajista 76 prosenttia katsoi Haaviston voivan jatkaa.

Miehet ottivat tiukemman kannan Haaviston toimiin. Miehistä 62 prosenttia halusi Haaviston eroavan, naisista 39 prosenttia.

Vastaukset kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa, jossa otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä. Vastaajia oli 1 134, ja virhemarginaali on noin 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Eduskunta äänesti Haaviston luottamuksesta viime viikolla. Hän sai luottamuksen äänin 101–68.

HS julkaisi keskiviikkona mielipidemittauksen, jonka mukaan vihreiden kannatus painui ensimmäistä kertaa alle 10 prosenttiin ensimmäistä kertaa kesän 2015 jälkeen.

”Viimeinen viikko veti vihreitä alaspäin. On syytä ajatella, että vihreiden suosion vähenemisellä on yhteyttä al-Holiin liittyviin tapahtumiin eduskunnassa”, arvioi kyselyn tehneen tutkimuslaitos Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Nurmela huomautti uutisessa, että kohu Haaviston ja perustuslakivaliokunnan ympärillä sai parin viikon aikana runsaasti julkisuutta: ”Kyseessä oli eittämättä yksi median ehdottomista ykkösuutisista.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat