STM antoi alueille uudet toimintaohjeet: Eri alueiden on huomioitava myös koko maan koronatilanne - Politiikka | HS.fi

STM antoi alueille uudet toimintaohjeet: Eri alueiden on huomioitava myös koko maan koronatilanne

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt koronavirustoimintasuunnitelman hallituksen viime viikolla tekemien päätösten perusteella.

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa alueiden koronavirustoimintoja.­

29.12.2020 14:33 | Päivitetty 29.12.2020 19:32

Sosiaali- ja terveysministeriö on tiistaina lähettänyt uuden ohjauskirjeen koronaviruksen torjuntaa koskevasta toimintasuunnitelmasta. Se perustuu hallituksen viime viikolla tekemiin päivityksiin.

Lue lisää: Hallitus päivitti koronavirussuunnitelmansa: Jatkossa eri alueiden pitää huomioida rajoitustoimissaan myös koko maan koronavirustilanne

Uusi toimintasuunnitelma pohjautuu edelleen kolmeen epidemian vaiheeseen eli perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen. Kaikille vaiheille on annettu karkeat toimenpideohjeet, joista on nyt lähetetty alueille päivitetyt ohjeet.

”Vaihekuvausten joitakin yksityiskohtia on tarkennettu syksyn 2020 kokemusten perusteella”, ohjauskirjeessä sanotaan.

Uuden suunnitelman mukaan ”leviämisvaiheessa on perusteltua ottaa viipymättä käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet”. Suunnitelma on myös tiukentunut niin, että leviämisvaiheeseen kuuluu laaja etätyösuositus.

Lisäksi eri alueiden pitää jatkossa huomioida rajoitustoimissaan myös koko maan koronavirustilanne.

”On huomattava, että kiihtymisvaiheen toimenpiteet voivat olla perusteltuja jo perustasolla, mikäli valtakunnallinen ja lähialueiden epidemiologinen tilanne on vaikeutuva”, kerrotaan ohjauskirjeessä.

Ohjauskirje on lähetetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, kunnille, sairaanhoitopiireille ja muille kuntayhtymille sekä aluehallintovirastolle ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle.

Oikaisu 29.12. klo 19.32: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että uuden toimintasuunnitelman mukaan leviämisvaiheessa pitäisi ottaa välittömästi käyttöön maksimaaliset alueelliset rajoitukset. Tosiasiassa toimintasuunnitelmassa sanotaan, että leviämisvaiheessa on perusteltua ottaa viipymättä käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat