Supon päällikkö­valinta turvallisuus­selvitystä vaille valmis – Päivi Kairamoa ei valittu laajaan taustojen tarkistukseen - Politiikka | HS.fi

Supon päällikkö­valinta turvallisuus­selvitystä vaille valmis – Päivi Kairamoa ei valittu laajaan taustojen tarkistukseen

Valtioneuvosto nimittänee suojelupoliisin seuraavan päällikön helmikuun alkuun mennessä.

Petri Knape, Antti Pelttari ja Pertti Rauhio, hakevat johtamaan suojelupoliisia.­

31.12.2020 12:44

Valtioneuvosto on valmis nimittämään suojelupoliisin (Supo) uuden päällikön, kun haastattelujen jälkeen valikoituneen henkilön laaja turvallisuusselvitys on valmis ja puhdas. Laajan turvallisuusselvityksen teko kestää normaalisti kuusi viikkoa, mutta sisäministeriön valintaryhmässä odotetaan taustojen tarkistuksen olevan valmis tammikuun aikana.

Valtioneuvosto päässeekin nimittämään tiedustelupalveluksi muuntautuvan Supon päällikön tammikuun aikana.

Supon seuraavaksi päälliköksi oli vahvasti ehdolla suurlähettiläs Päivi Kairamo, joka Helsingin Sanomien ja Iltalehden tietojen mukaan nautti kannatusta tehtävään. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) johtama valintaryhmä ei kuitenkaan valinnut häntä laajaan turvallisuusselvitykseen.

Laaja turvallisuusselvitys tehdään yhdestä yhteensä viidestä haastatellusta ehdokkaasta. Käytännössä se tarkoittaa ehdotusta seuraavaksi suojelupoliisin päälliköksi.

Supon päälliköksi haki alun perin yksitoista henkilöä, joista siis viisi valittiin haastatteluun. Hakijoiden joukossa on myös Supon nykyinen päällikkö Antti Pelttari.

Teoriassa laajassa turvallisuusselvityksessä voi tulla esille asioita, jotka kääntävät valintaryhmän pään ja joku muu viidestä haastatellusta pannaan laajaan taustojen tarkistukseen. Käytännössä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että kisaan lähteneen taustat eivät olisi riittävän puhtaat tiedustelupalveluksi muuntautuvan Supon päälliköksi.

Laajassa selvityksessä Supo selvittää omien ja muun poliisin rekisteritietojensa lisäksi henkilön elinkeinotoimintaan liittyvät tiedot sekä perhe- ja sukulaisuussuhteet. Myös tiedot varallisuudesta, veloista ja muista taloudellisista sidonnaisuuksista ovat selvityksen kohteena.

Laajaan turvallisuusselvitykseen kuuluu myös muun muassa ulkomaansidonnaisuuksiensa selvittäminen. Henkilön läheisestä tehdään lisäksi perusmuotoinen turvallisuusselvitys.

Supon päälliköksi haki Pelttarin ohella kaksi muutakin poliisin johtotehtävissä kokenutta konkaria. He ovat keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa ja sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape, joka on virkavapaalla Supon apulaispäällikön tehtävästä.

Hakijoiden joukossa olivat alun perin myös eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sekä Mari Juritsch, joka työskentelee Euroopan raja- ja merivartiovirastossa Frontexissa, jossa hän vastaa EU:n jäsenvaltioiden rajahaavoittuvuuksien arvioinnista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat