HS:n tiedot: Ministeriön asettama tutkijaryhmä esittää hallitukselle kotihoidontuen poistamista, jotta lisää naisia saataisiin töihin - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Ministeriön asettama tutkijaryhmä esittää hallitukselle kotihoidontuen poistamista, jotta lisää naisia saataisiin töihin

Hallitus ei välttämättä toteuta tutkijaryhmän ehdotusta. Hallitusohjelmaan on keskustan vaatimuksesta kirjattu, että kotihoidontuki jatkuu nykymuotoisena.

Tutkijaryhmää johtava professori Markus Jäntti kuvattuna vuonna 2017.­

6.1. 2:00 | Päivitetty 6.1. 8:38

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama riippumaton tutkijaryhmä esittää HS:n tietojen mukaan kotihoidontuen poistamista keskeiseksi keinoksi kohentaa työllisyyttä. Tutkijat katsovat, että kotihoidontuen poisto voi pitkällä aikavälillä lisätä ennen kaikkea naisten työllisyyttä noin 10 000 hengellä.

Kotihoidontukea voidaan maksaa ansiosidonnaisten perhevapaiden jälkeen kotiin jäävälle vanhemmalle tai muulle huoltajalle siihen saakka, kunnes nuorin lapsi täyttää kolme vuotta. Tukea hyödyntävät valtaosin äidit. Tuensaajan ei välttämättä tarvitse itse jäädä hoitamaan lasta kotiin, vaan lasta voi hoitaa myös esimerkiksi isovanhempi.

Tutkimuskirjallisuuden perusteella kotihoidontuen poistaminen saa vanhemman palaamaan nopeammin työelämään. Koska kaikki eivät kuitenkaan perhevapaan jälkeen työllisty, tutkijaryhmä ehdottaa lapsilisään uutta lisäosaa toimeentulon helpottamiseksi.

Edellinen työministeri Timo Harakka (sd) asetti tutkijaryhmän loppuvuodesta 2019 etsimään tutkimustietoon perustuvia keinoja työllisyysasteen nostamiseksi. Tutkijaryhmän puheenjohtajana toimii Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti. Yhdeksänhenkiseen ryhmään kuuluu lisäksi taloustieteilijöitä muun muassa Valtion taloustieteellisestä tutkimuskeskuksesta, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta ja Palkansaajien tutkimuslaitoksesta ja muiden alojen tutkijoita muista yliopistoista.

Ryhmän loppuraportin on määrä valmistua myöhemmin talvella. Tutkijoiden alustavia ehdotuksia tuotiin hallituksen tietoon syyskuun budjettiriihen alla. Jäntti ei tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa.

HS:n tietojen mukaan ryhmän toinen keskeinen ehdotus on ollut työttömyysturvan lisäpäivien eli niin sanotun eläkeputken poistaminen. Hallitus päättikin joulukuussa eläkeputken vaiheittaisesta poistamisesta. Hallitus arvioi päätöksen tuovan noin 9 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kotihoidontuen poistaminen on poliittisesti kiistelty ehdotus, sillä etenkin keskusta vastustaa tuen poistamista jyrkästi. Puolueen vaatimuksesta hallitusohjelmaan on kirjattu, että ”kotihoidontuki jatkuu nykymuotoisena”.

Keskustalle on tärkeää tukea perheiden mahdollisuuksia valita, miten ne lastensa hoidon järjestävät.

Kotihoidontuki koostuu runsaan 340 euron hoitorahasta ja enintään runsaan 180 euron hoitolisästä. Tuen määrä kasvaa, jos perheessä on useampia alle kouluikäisiä lapsia. Lisäksi osa kunnista maksaa kuntakohtaista lisää. Kotihoidontuki on veronalainen etuus.

Kotihoidontuen poistaminen ei kuitenkaan välttämättä toisi säästöjä julkiselle sektorille, koska se lisäisi päivähoidon tarvetta.

Esimerkiksi valtiovarainministeriön virkamiehet eivät elokuussa julkaisemassaan ehdotuksessaan työllisyystoimiksi esittäneet kotihoidontukeen puuttumista. Syynä on juuri se, että virkamiehet eivät usko kotihoidontuen heikentämisen vahvistavan julkista taloutta ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Muita hallituksen asettaman tutkijaryhmän ehdotuksia ovat esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan pituuden sitominen vallitsevaan suhdanteeseen ja ansiosidonnaisen osittainen korvaaminen erorahalla.

Näitä toimia hallitus selvittää yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa kolmikantaisessa työryhmässä, jonka on määrä saada työnsä valmiiksi maaliskuun alkuun mennessä.

Hallitus on sopinut päättävänsä hallituskauden aikana toimista, jotka tuovat yhteensä 80 000 työllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Toistaiseksi tekemiensä päätösten se arvioi tuovan runsaat 30 000 työllistä. Seuraavia päätöksiä hallituksen on määrä tehdä huhtikuun kehysriihessä.

11.1. klo 12.20: Lisätty tieto siitä, ettei tuensaajan tarvitse välttämättä jäädä itse hoitamaan lasta kotiin, vaan lasta voi hoitaa myös esimerkiksi isovanhempi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat