Kokoomuksen Kai Mykkänen hämmästyi Halla-ahon kommenteista: ”Hän vähättelee tapahtumia ja jatkaa Trumpin politiikan puolustamista” - Politiikka | HS.fi

Kokoomuksen Kai Mykkänen hämmästyi Halla-ahon kommenteista: ”Hän vähättelee tapahtumia ja jatkaa Trumpin politiikan puolustamista”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja sanoo odottaneensa, että viimeistään nyt perussuomalaisetkin irtisanoutuisi selväsanaisesti Donald Trumpin tavasta tehdä politiikkaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen eduskunnassa joulukuussa.­

7.1. 15:27

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen hämmästelee tapaa, jolla toisen oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Yhdysvaltojen levottomuuksia Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Ajattelin eilisen tapahtumien jälkeen, että viimeistään nyt Halla-ahokin irtisanoutuu selväsanaisesti ’trumpismista’ politiikan tekotapana. Sen sijaan hän vähättelee tapahtumia ja jatkaa Trumpin politiikan puolustamista. Onko tämä todella hänen johtopäätöksensä eilisestä?”

Halla-aho sanoi, ettei olisi ”liian huolissaan” keskiviikon tapahtumista eikä kuvaillut niitä vallankaappausyritykseksi:

”En lähtisi suurentelemaan tapahtumia, vaikka niihin on syytä suhtautua vakavasti. Kyllähän tällaista rähinöintiä ja hulinointia on nähty muuallakin maailmassa.”

Mykkäsen mielestä Halla-ahon lausunto on vähättelyä, sillä vaarallisissa mellakoissa tuli myös kuolonuhreja.

Halla-aho ei lähtenyt haastattelussa arvioimaan, oliko Trumpin omalla toiminnalla osuutta levottomuuksien syntymiseen. Mykkäsen mielestä taas on selvää, että Trumpin tapa tehdä politiikkaa on levottomuuksien taustalla.

”Hän on yllytyksellään mahdollistanut sen, että ihmiset Yhdysvalloissa nousevat käytännössä aseiden kanssa omaa kongressitaloaan vastaan”, Mykkänen sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja sanoi HS:lle pitävänsä yhä esimerkiksi Trumpin Kiina- ja siirtolaispolitiikkaa hyvänä. Toisaalta hän sanoi yllättyneensä siitä, miten Trump hävittyjen presidentinvaalien jälkeen ”todellisuuspakoisella suhtautumisellaan” aiheutti republikaanipuolueelle vahinkoa senaatinvaaleissa.

Mykkänen odottaa, että myös perussuomalaiset tekisi selvän pesäeron ’trumpismiin’.

”Sillä tarkoitan vihanlietsontaa ihmisryhmiä vastaan, kiihottamista instituutioita vastaan ja flirttailua laittoman mellakoinnin hyväksymisellä. En nyt esitä mitään syytöksiä, mutta mielelläni kuulisin, onko Halla-aho valmis irtisanoutumaan selväsanaisesti tästä trumpilaisesta politiikan tekemisen tavasta.”

Mykkäsen mukaan koko demokratia kriisiytyy, jos Trumpin tapa tehdä politiikkaa yleistyy myös muualla.

”Siksi pidän vaarallisena, jos Suomessa ei ole jokainen iso puolue itsensä kanssa selvillä siitä, mikä oli eilisten tapahtumien päämerkitys.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat