Arpajaislain uudistus lausuntokierrokselle, laki tiukentaisi rahapelaamisen sääntöjä - Politiikka | HS.fi

Arpajaislain uudistus lausuntokierrokselle, laki tiukentaisi rahapelaamisen sääntöjä

Lailla yritetään torjua rahapelihaittoja ja turvata Veikkauksen monopoli.

Lain mukaan kaikkeen rahapelaamiseen tulee pakollinen tunnistautuminen.­

7.1. 18:35

Sisäministeriön valmistelema arpajaislain uudistusehdotus on lähetetty lausuntokierrokselle.

Kyseessä on arpajaislain toisen vaiheen uudistus, jossa keskitytään rahapelihaittojen torjuntaan, arpajaislain vastaiseen markkinointiin ja Veikkaus oy:n turvaamista.

Lähtökohta on, että Suomen rahapelijärjestelmä perustuu jatkossakin yksinoikeusjärjestelmään. Lausuntokierros päättyy 5. helmikuuta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kesäkuussa 2021.

”Esitys sisältää useita erilaisia keinoja pelihaittojen ja arpajaislain vastaisen rahapelitarjonnan torjumiseksi, kuten peliautomaattien sijoittelua niin, että pyrimme vähentämään erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville aiheutuvia pelihaittoja”, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Lain mukaan kaikkeen rahapelaamiseen tulee pakollinen tunnistautuminen.

Veikkaus on jo ilmoittanut ottavansa pakollisen tunnistautumisen käyttöön kaikessa rahapelaamisessa vuoden 2021 alusta. Muussa pelaamisessa tunnistautuminen alkaisi viimeistään vuoden 2023 alussa ja raaputusarpojen osalta vuoden 2024 alussa.

Raha-automaattien sijoittelu ja käyttäminen tulisi suunnitella siten, että pelaamisesta aiheutuvat rahapelihaitat olisivat mahdollisimman vähäisiä. Automaattien sijoittelussa tulee erityisesti ottaa huomioon rahapelaamisen haitat alaikäisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille.

Rahapelien markkinointia koskevaa periaatetta ehdotetaan täydennettäväksi siten, että markkinoinnin tulisi olla maltillista sekä ohjata pelaamista vähemmän haittoja aiheuttavaan pelaamiseen.

Laissa kiellettäisiin suoraan tiettyjen erityisten haitallisten rahapelien, kuten raha-automaattien markkinointi.

Poliisihallitus voisi esittää markkinaoikeudelle hallinnollista seuraamusmaksua arpajaislain vastaisesta markkinoinnista. Poliisihallitus voisi jatkossa kieltää myös yksityishenkilöitä markkinoimasta rahapelejä arpajaislain vastaisesti.

Lakiin ehdotetaan myös pykälää, joka mahdollistaisi maksuliikenne-estot yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisen rahapelaamisen estämiseksi.

Poliisihallitus ylläpitäisi estolistaa niistä rahapeliyhtiöistä, jotka suuntaavat markkinointia Manner-Suomen alueelle ja joiden maksuliikenne pankkien ja muiden maksupalveluntarjoajien tulisi estää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat