Puoluejohtajat kohtasivat MT:n paneelissa – Halla-aho ja Ohisalo nokittelivat Yhdysvaltojen tapahtumista: ”Kannattaisi kyllä olla sanojensa kanssa vähän varovainen” - Politiikka | HS.fi

Puoluejohtajat kohtasivat MT:n paneelissa – Halla-aho ja Ohisalo nokittelivat Yhdysvaltojen tapahtumista: ”Kannattaisi kyllä olla sanojensa kanssa vähän varovainen”

Neljän puolueen puheenjohtajat kokoontuivat Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n puoluejohtajapaneeliin maanantaina. Muun muassa poliittinen väkivalta Yhdysvalloissa, koronarokotteet ja kunnallisvero herättivät keskustelua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.), perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko Maaseudun Tulevaisuuden verkossa järjestämässä kuntavaalipaneelissa maanantaina.­

11.1. 9:55 | Päivitetty 11.1. 13:16

Hyökkäys Yhdysvaltojen kongressiin herätti edelleen kipakkaa keskustelua, kun neljän puolueen puheenjohtajat kokoontuivat Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n puoluejohtajapaneeliin maanantaina.

Mukana tentissä olivat perussuomalaisten Jussi Halla-aho, kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Annika Saarikko ja vihreiden Maria Ohisalo.

Erityisesti Ohisalo ja Halla-aho sanailivat kipakasti poliittisesta väkivallasta Yhdysvalloissa.

Ohisalo syytti, että perussuomalaiset koettaa kääntää keskustelun pois siitä, että Yhdysvaltojen kongressin tapahtumissa oli kyseessä ”väkivaltainen vallankaappausyritys”.

”Itse pidän tätä [hyökkäystä] erittäin järkyttävänä. Ehkä olen erittäin huolestunut siitä, että olen huomannut, että perussuomalaisten taholta ei ole tietyllä tavalla sanottu, että kaikenlainen terrorismi on tuomittavaa”, hän sanoi.

Halla-aho oli tätä ennen todennut muun muassa, että viime aikojen tapahtumista huolimatta se politiikka, jolla Trump tuli aikanaan valituksi, on ollut Yhdysvaltojen ja koko maailman etujen mukaista. Hän viittasi muun muassa siirtolaispolitiikkaan ja Kiina-politiikkaan.

Halla-aho sanoi niin ikään, että viime päivien tapahtumat ovat hänestä erittäin valitettavia. Hän kuitenkin kyseenalaisti Ohisalon luonnehdinnan vallankaappausyrityksestä.

”Minun mielestäni kannattaisi kyllä olla sanojensa kanssa vähän varovainen. Kyllähän vallankaappausyritys edellyttää sitä, että on joku suunnitelma siitä, miten valta kaapataan”, hän sanoi.

”Uskooko ministeri Ohisalo, että nämä kongressiin rynnistäneet ajattelivat oikeasti, että he saavat vallan käsiinsä?”

Halla-ahon mielestä tapahtumat ovat täysin verrattavissa Black lives matter -liikkeen ympärillä tapahtuneeseen hulinointiin.

”Ikävä kyllä tällainen poliittinen väkivalta ja haluttomuus tunnustaa vastapuolen oikeutta mielipiteeseen tai edes olemassaoloon on ollut kasvava ilmiö Yhdysvalloissa ja ehkä muuallakin maailmassa viimeisten neljän vuoden aikana. Tässä kyllä yhdellä jos toisellakin on syytä katsoa peiliin ja arvioida omia tekemisiään. ”

Ohisalo kuittasi, että Halla-aholta on saattanut mennä ohi, että paikalla oli muun muassa ammattisotilaita.

Tentin vetäjä, MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen, tivasi Halla-aholta useaan otteeseen, voiko tämä taata, ettei kärkevästä kielenkäytöstään tunnettujen perussuomalaisen riveistä villitä suomalaisia väkivaltaan ja että puolue pysyy demokratian takana.

”Meillä on täysin legitiimejä tavoitteita, jotka ovat Suomen edun mukaisia ja me edistämme niitä ainoastaan laillisilla keinoilla”, Halla-aho sanoi.

”Perussuomalaiset, toisin kuin monet muut puolueet, ei kyseenalaista demokraattisten vaalien tulosta. Meidän mielestämme niitä pitää aina kunnioittaa.”

Halla-aho totesi myös, että hänestä puhe perussuomalaisista Yhdysvaltojen tapahtumien yhteydessä viestii lähinnä muiden puolueiden ”vaalipaniikista.”

Ohisalo kysyi vielä, tuomitseeko perussuomalaiset kaikenlaisen väkivaltaisen radikalisaation.

”Hyvin yksinkertaisesti kyllä”, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen Orpo oli sitä mieltä, että Halla-aho vähättelee Yhdysvaltojen tapahtumia. Hän totesi, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa näkyy puhetta, jossa kyseenalaistetaan suomalaisia instituutioita ja kylvetään epäluottamusta.

”En ymmärrä minkäänlaista tämän asian hyssyttelyä tai vähättelyä”, Orpo sanoi.

Keskustan Saarikko viittasi Halla-ahon puheisiin siitä, että sanojen kanssa kannattaa olla varovainen. Sanojen ja tekojen välinen matka on lyhyt, hän muistutti.

”Väkivalta on aina tuomittavaa ja se on aina väärin.”

Tentissä keskusteltiin myös koronarokotuksista.

Hallituspuolueista vakuutettiin, että rokottamisen nopeuttamiseksi tehdään kaikki mahdollinen. Oppositiosta kyseenalaistettiin hallituksen toimintaa ja rokotustahdin hitautta.

”Luotan siihen, kun viranomaiset sanovat, että tilanne on hallussa”, sanoi keskustan Annika Saarikko.

Hän totesi, että hän on tällä hetkellä enemmän huolissaan muuntuvasta viruksesta kuin siitä, rokotetaanko suomalaisia tarpeeksi nopeasti.

Kokoomuksen Orpo totesi, että kansainvälisessä vertailussa Suomen rokotustahti näyttää hitaalta. Hän ihmetteli, miten on mahdollista, että muut EU-maat voivat tehdä kahdenvälisiä sopimuksia rokotehankinnoista, jos on niin, että kauppoja tulisi edistää yhteistä EU-reittiä.

”Jos niitä saa tehdä, miksei Suomi ole tehnyt?” Orpo kysyi.

Hän viittasi mitä ilmeisimmin Saksaan, joka on tehnyt oman sopimuksen saksalaisen Biontechin ja amerikkalaisen Pfizerin kanssa lisärokoteannosten hankinnoista.

Saarikko sanoi, että hänestäkin yksittäisten maiden toiminta on epäreilua. Samalla hän kuitenkin muistutti, että rokotteita on tulossa useita ja näin ollen niitä toivottavasti saadaan pian lisää myös Suomeen.

”Voin vakuuttaa, että teemme kaikkemme, että kaikki suomalaiset saavat rokotteen mahdollisimman pian.”

Kunta-asioihin päästiin tentin jälkipuoliskolla. Puheenjohtajilta kysyttiin muun muassa, tulisiko kunnallisverolle asettaa katto, jonka yli veroprosenttia ei voi nostaa.

MT:n tekemässä kyselyssä 56 prosenttia suomalaisista asettui katon kannalle, 21 prosenttia vastusti sitä ja loput eivät osanneet sanoa.

Ajatusta kuntaveron katosta kannatti vain kokoomuksen Orpo. Hän oli huolissaan veroasteen kasvusta erityisesti, jos osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta (sote) luodaan uusi maakuntavero.

”Suomalaisen työn ja eläketulon verotus ei saisi kasvaa”, Orpo sanoi.

Perussuomalaisten Halla-aho piti Orpon näkemystä populistisena. Hänestä kuntien tehtäviä pitäisi ennemminkin karsia, jos verotulot eivät riitä niiden menojen rahoittamiseen.

”Jos kunnallisverolle, ilman että mikään muu muuttuu, asetetaan katto, niin alijäämä pitää rahoittaa muilla tavoilla”, Halla-aho sanoi.

”Silloin sama kansalainen maksaa sen kunnallisveron korotuksen jotakin muuta kautta.”

Ohisalo oli samaa mieltä Halla-ahon kanssa.

”Kyllä tässä Petterillä on tietenkin todistustaakka siitä, että mistä palveluista lähdetään sitten leikkaamaan – – Onko se koulutus, varhaiskasvatus, nuorisopalvelut...” hän kysyi.

Saarikko muistutti, että kuntien tehtävät muuttuvat sote-uudistuksen myötä, kun vastuita siirretään maakunnille.

Hän sanoi, että keskusta on valmis luomaan maakuntaveron, mutta toisin kuin Orpo pelkäsi, se ei Saarikon mukaan saa nostaa kokonaisveroastetta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat