Hallitus neuvottelee keskiviikkona rajoituksista: Esillä matkustusohjeiden tiukennukset ja tapahtumien järjestämisehdot - Politiikka | HS.fi

Hallitus neuvottelee keskiviikkona rajoituksista: Esillä matkustusohjeiden tiukennukset ja tapahtumien järjestämisehdot

Hallituksen on määrä keskustella keskiviikkona uuden koronavirusmuunnoksen vaatimista toimista sekä ehdoista, joilla jatkossa tapahtumia voisi järjestää.

Tammikuun alussa Helsingin Satamassa otettiin käyttöön Finentry-palvelu, josta Suomeen matkaa suunnitteleva saa ajankohtaiset toimintaohjeet sekä tilannekohtaisen ohjauksen koronanäytteenottoon.­

12.1. 20:18

Hallitus neuvottelee keskiviikkona keinoista, joilla se voisi yrittää vaimentaa koronaviruksen uuden ärhäkän muunnoksen leviämistä Suomeen.

HS:n tietojen mukaan eri ministeriöissä pohditaan ennen kaikkea rajojen terveysvalvonnan ja matkustusohjeiden tiukennuksia.

Lisäksi aikeissa on laatia alueviranomaisille uudet ohjeet, joiden mukaan rajoituksia otettaisiin nykyistä aikaisemmin ja voimakkaammin käyttöön, jos uusi muunnos leviää alueella.

Hallituksessa on erityinen huoli Baltian ja Suomen välisestä liikenteestä, sillä esimerkiksi Viron koronavirustilanne on huomattavasti pahempi kuin Suomen.

Baltian maissa ei ole tiettävästi myöskään kovin tarkkaa kuvaa, kuinka laajalle uusi muunnos on maissa levinnyt.

Uutta muunnosta on erityisen paljon Britanniassa, ja Baltian maiden sekä Britannian välinen yhteydenpito on varsin vilkasta.

Helsingin kaupunki pohtii, miten testaus saataisiin toimimaan satamissa. Testaus aloitetaan Viron-laivoilla jo loppuviikosta.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ovat olleet viime päivinä yhteydessä Viron päättäjiin.

Nykyisiä matkustusrajoituksia saatetaan tiukentaa niin, että esimerkiksi perhesyistä matkustaminen voisi olla nykyistä vaikeampaa Baltian maiden ja Suomen välillä.

Virkamiehet ovat pohtineet, voisiko työmatkailijoilta vaatia todistusta negatiivisesta koronavirustestistä tai rokotuksesta.

Nyt Virosta ja Ruotsista voi käydä työssä ilman useimpia muita matkustajia koskevaa omaehtoista kymmenen vuorokauden karanteenia tai testauksia.

Suomen ja Viron välillä kulki noin 32 000 laivamatkustajaa tammikuun ensimmäisellä viikolla. Heistä suurin osa oli todennäköisesti viikoittain edes takaisin matkustavia työntekijöitä.

Eri ehdotuksia ei ole vielä käyty läpi hallituspuolueiden välisissä neuvotteluissa, vaan kyseessä on ennen kaikkea sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön alustavasta valmistelusta.

Eritoten työvoimaa koskevat tiukennukset olisivat poliittisesti vaikeita, sillä virolaiset työntekijät ovat hyvin tärkeitä esimerkiksi rakennusalalle.

Laajat pakolliset testitkin ovat varsin hankalia, koska niihin voi ohjata vain tartuntatautilääkäri.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi jo maanantaina HS:lle, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelevat uusia toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kiuru ei halunnut kommentoida valmisteilla olevien esitysten sisältöä.

Hallitus keskustelee keskiviikkona myös kulttuuri- ja muista tapahtumista. Tilaisuudessa esitellään ehdot, joilla koronaviruksen eri leviämistilanteessa tapahtumia voisi järjestää.

Hallitus pohtii mahdollisesti myös sitä, onko virustilanne jo niin paha, että valmiuslaki voitaisiin ottaa käyttöön.

Tartuntojen ilmaantuvuus on laskenut joulukuun puolivälin jälkeen. Lomilla ihmiset ovat käyneet vähemmän testeissä, joten leviämisen todellinen tilanne ei ole välttämättä selvillä.

Valmiuslakia voi perustella myös sillä, että viruksen uusi muunnos on merkittävä uhka Suomelle.

Valmiuslakia ei välttämättä tarvittaisi kuin helmikuun loppupuolelle. Silloin eduskunta saattaa olla hyväksynyt tartuntatautilain muutokset, jotka toisivat viranomaisille lisää valtuuksia toimia virusta vastaan.

Jo ennestään tiukkaa rajavalvontaa on tammikuussa edelleen kiristetty.

Suomi on keskeyttänyt lentoliikenteen Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta, joissa esiintyy runsaasti muuntovirusta. Etelä-Afrikasta suoria lentoja ei tosin ole ollutkaan.

Keskeytys jatkuu toistaiseksi 18. tammikuuta saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan maanantaista alkaen Suomeen on saanut tulla ilman omaehtoista karanteenia vain Thaimaasta, Uudesta-Seelannista, Australiasta ja Ruandasta.

Toistaiseksi uutta muuntovirusta on esiintynyt Suomessa varsin vähän, mutta muunnosviruksella on taipumus levitä nopeammin kuin alkuperäinen koronavirus.

Esimerkiksi Irlannissa Britanniasta liikkeelle lähteneen virusmuunnoksen osuus tautitapauksista kasvoi kolmessa viikossa vajaasta kymmenestä prosentista 25 prosenttiin. Nyt osuus on jo ainakin 45 prosenttia.

Koronavirustartuntojen kahden viikon ilmaantuvuus on Irlannissa 1 329 tapausta sataatuhatta asukasta kohden. Kuukausi sitten se oli 80.

Suomessa ilmaantuvuus on tiistain tietojen mukaan noin 65. Vain Islannissa ja Vatikaanivaltiossa tapauksia on tällä hetkellä vähemmän kuin Suomessa suhteessa väkilukuun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat