Hallitus käsittelee kovia korona­toimia rajoille – Marin: ”Pitää katsoa, pitäisikö sallia vain välttämätön työmatkaliikenne” - Politiikka | HS.fi

Hallitus käsittelee kovia korona­toimia rajoille – Marin: ”Pitää katsoa, pitäisikö sallia vain välttämätön työmatkaliikenne”

Hallitus neuvottelee muun muassa uudesta koronaviruksen muunnoksesta. Esillä on muun muassa lähes kaiken muun paitsi välttämättömän työperäisen matkustamisen rajoittaminen, mutta päätöksiä tuskin tehdään vielä keskiviikkona.

13.1. 15:51 | Päivitetty 13.1. 21:02

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää HS:n tietojen mukaan joukon poikkeuksellisen kovia koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä toimia. Hallitus kokoontui keskiviikkoiltana neuvottelemaan koronatoimista.

Päätöksiä pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan päätöksiä tuskin syntyy vielä keskiviikkona, mutta hallitus tulee antamaan viranomaisille selkeitä linjauksia jatkovalmisteluun. Hallituksen neuvottelut olivat kesken vielä kello yhdeksältä illalla.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan STM esittää, että Suomeen matkustamista rajoitettaisiin lisää tiukalla kädellä, jotta kaikilta maahan tulleilta voitaisiin ottaa koronavirustesti.

Tämä tarkoittaa tiukimmillaan, että jokseenkin kaikkea muuta kuin välttämätöntä työperäistä matkustamista pitäisi rajoittaa merkittävästi. Myös pääministeri Marin viittasi tähän saapuessaan Säätytalolle.

”Nyt on syytä katsoa, pitäisikö rajatarkastuksia entisestään kiristää eli sallia vain välttämätön työmatkaliikenne esimerkiksi.”

Vastaavia rajapäätöksiä on voimassa jo ainakin Tanskassa, Hollannissa ja Norjassa.

Lisäksi lentoasemilla, satamissa ja maarajoilla testausta lisättäisiin merkittävästi. Nämä toimet on jo aloitettu. Matkailijoita on kuitenkin niin paljon, ettei kaikkea pystytä testaamaan.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaiset ja Suomessa vakituiset asuvat saavat aina palata ja lähteä maasta.

STM:ssä on jo jonkin aikaa valmisteltu toimenpiteitä, joilla yritetään vaimentaa koronaviruksen uuden ärhäkän muunnoksen leviämistä Suomeen.

Uusi muunnos on eri tutkimusta mukaan yli 50 prosenttia tarttuvampi kuin alkuperäinen koronavirus.

Esimerkiksi Irlannissa tilanne oli jokseenkin yhtä hyvä kuin Suomessa, mutta muunnos nosti Irlannin koronaviruksen ilmaantuvuuden hyvin nopeasti hyvin vakavalle tasolle.

STM ehdottaa merkittäviä lisärajoituksia myös maan sisällä, jotta muunnos ei pääse leviämään Suomessa.

Alueviranomaisille on valmisteltu uusia ohjeita, joiden mukaan kaikkialla pitäisi ottaa tiukkoja toimia käyttöön, vaikka alueen koronatilanne ei olisi juuri nyt kovin paha.

Hallitus kokoontui keskiviikkoiltana Säätytalolle ensimmäiseen neuvotteluunsa tänä vuonna. Neuvottelut alkoivat kello 17.

STM:n ehdotuksista ei ole vielä laajasti keskusteltu hallituksessa.

Päätökset ovat poliittisesti erittäin vaikeita. On mahdollista, ettei hallitus vielä tänään tyrmää eikä hyväksy STM:n ehdotuksia.

STM:ssa on erityinen huoli Länsi-Pohjan ja erityisesti Haaparannan alueella sekä Baltian ja Suomen välisestä liikenteestä, sillä esimerkiksi Viron koronavirustilanne on huomattavasti pahempi kuin Suomen.

Uutta muunnosta on erityisen paljon Britanniassa, ja Baltian maiden sekä Britannian välinen yhteydenpito on varsin vilkasta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi jo maanantaina HS:lle, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelevat uusia toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kiuru ei halunnut kommentoida valmisteilla olevien esitysten sisältöä.

Hallitus pohtii mahdollisesti myös sitä, onko virustilanne jo niin paha, että valmiuslaki voitaisiin ottaa käyttöön. HS:n tietojen mukaan STM ei esitä valmiuslain käyttöönottoa ainakaan vielä.

Oikaisu 13.1. kello 16.25: Uusi virusmuunnos leviää noin 50 prosenttia tehokkaammin kuin alkuperäinen koronavirus, ei 50 kertaa sitä tehokkaammin, kuten uutisessa ensin virheellisesti kerrottiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat