Kuntavaalit lähestyvät – auta HS:ää kehittämään vaalikone­kysymyksiä - Politiikka | HS.fi

Kuntavaalit lähestyvät – auta HS:ää kehittämään vaalikone­kysymyksiä

HS testaa kuntavaalikonetta. Tarkoituksena on kehittää siitä mahdollisimman toimiva.

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestettiin Kangasalan kirjastossa.­

13.1. 17:25

Kuntavaalit lähestyvät. HS laatii jälleen niihin liittyvän vaalikoneen, jonka on tarkoitus auttaa kansalaisia pohtimaan itselleen sopivinta ehdokasta.

Tällä sivulla on 35 kysymystä, jotka ovat testiversioita vaalikonettamme varten. Testaamme kysymyksiä, koska haluamme tehdä vaalikoneesta mahdollisimman toimivan.

Pyydämme, että vastaat kysymyksiin kuin vastaisit oikeaan vaalikoneeseen. Kysymysten alla olevalla lomakkeella voit halutessasi kirjoittaa palautetta. Näin toimitus saa arvokasta tietoa vaalikoneen valmisteluun.

Mukana on tarkoituksella useita kysymysversioita samasta aihealueesta, ja kysymyksiä on myös enemmän kuin lopullisessa vaalikoneessa.

Nyt testattavat kysymykset käsittelevät valtakunnallisia asioita ja kuntien tehtäviä yleisellä tasolla. Tämän lisäksi vaalikone sisältää kuntakohtaisia kysymyksiä isoimmista kaupungeista sekä arvokysymyksiä.

Testissä on mukana kysymyksiä myös terveydenhoidosta. Suunnitelmien mukaan sote-asiat poistuvat kuntien vastuulta vuoden 2023 alussa, mutta otimme mukaan sote-kysymyksiä muun muassa siksi, että uudistuksen läpimeno ei ole vielä varmaa.

Tähdellä (*) on merkitty kysymykset, jotka eivät ole suoraan kuntapäättäjien käsissä vaan niihin vaadittaisiin lakimuutos.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat