Tartuntatautilain uudistus voi antaa kunnille vallan sulkea yksityiset liikuntapaikat, mutta uskonnollisten yhdyskuntien tiloihin ei saisi puuttua - Politiikka | HS.fi

Tartuntatautilain uudistus voi antaa kunnille vallan sulkea yksityiset liikuntapaikat, mutta uskonnollisten yhdyskuntien tiloihin ei saisi puuttua

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi: Tavoitteena saada hallituksen esitys tartuntatautilain muutoksista suuren salin käsittelyyn 5. helmikuuta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) valiokunnan tiedotustilaisuudessa 20. lokakuuta 2020. Oikealla valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok).­

13.1. 19:39

Kuinka välttämätöntä on rajoittaa elinkeinovapautta jopa sulkemalla kuntosaleja ja muita yksityisiä asiakastiloja kahdeksi viikoksi, jotta koronaviruspandemia saataisiin kuriin?

Pandemian leviämisvaiheen alueilla kunta tai aluehallintovirasto voisi panna kiinni erityisen tartuntariskin aiheuttavat liikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, mikäli hygieniatoimet ja turvavälit eivät riitä.

Kansanedustajat joutuvat puntaroimaan oikeuksien rajoittamista ja tartuntariskejä, kun eduskunta käsittelee hallituksen esitystä nykyisen tartuntatautilain noin 15 pykälän rukkaamisesta. Alueviranomaiset saisivat niiden myötä valtuudet tehdä ennakoivia ja nopeita toimia hillitsemään koronaviruksen leviämistä.

Mietinnön esityksestä laativan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) arvioi HS:lle, että optimistisen aikataulun mukaan eduskunnan suuri sali pääsisi lakipaketin kimppuun perjantaina 5. helmikuuta, ja toisessa käsittelyssä se olisi tiistaina 9. helmikuuta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli tiistaina laajaa asiantuntijoiden joukkoa. ”Kuulemisissa ollaan nyt puolivälissä”, Lohi sanoi keskiviikkona kokousten välissä.

Perustuslakivaliokunta käy esityksen kimppuun torstaina ja perjantaina. Mietintönsä Lohen valiokunta laatii saatuaan ensi viikolla lausunnot ja muutostoiveet muilta valiokunnilta sekä vastineen sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Etukäteen voi povata, että hallituksen esitykseen on luvassa eduskunnan valiokunnilta joukko pykälätäsmennyksiä. Elinkeinonharjoittajien tiloja ei voi sulkea eikä kansalaisten oikeuksia kokoontua tai harrastaa voi rajoittaa kevein perustein, vaan ne vaativat ainakin selkeät pelisäännöt.

Epäilyjä herättää myös se, onko kunnille syytä antaa järeitä valtuuksia puuttua perusoikeuksiin.

Yrittäjät taas ovat peränneet valtiolta takuita korvauksista, mikäli sulkuihin mennään ja niiden myötä menetetään yhä enemmän tuloja.

”Voi syntyä tilanne, jossa uudet rajoitukset lisäävät konkurssiaaltoa. Siksi niiden rinnalla pitää olla myös tukitoimia”, vaatii Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Samaa edellytti keväällä myös eduskunnan perustuslakivaliokunta, kun ravintoloita suljettiin. Nyt käsittelyssä oleva esitys ei koske ravintoloita, vaan niiden aukiolojen ja asiakasmäärien rajoituksista on säädetty erikseen, tosin samaisen tartuntatautilain muutoksella.

Huolimatta eduskunnan helmikuun alkuun asti ulottuvasta istuntotauosta eduskunnan valiokunnat ovat käyneet ja käyvät tällä viikolla tartuntatautilain laajemman päivityspaketin kimppuun. Jo keväästä asti valmisteilla ollut hallituksen esitys saatiin vietyä eduskuntaan joulukuussa.

Tartuntatautilain väliaikaiset muutokset pyritään saamaan voimaan mahdollisimman nopeasti, mutta akuutin koronatilanteen kohentamiseen niistä ei ole apua. Etenkin uudet muunnosvirukset korostavat entisestään maahantulon ja rajojen valvontaa sekä liikkumisen rajoituksia, joita tartuntatautilakipaketti ei suoranaisesti koske.

Sen sijaan muutokset tekisivät monista nykyisistä suosituksista estää lähikontaktit velvoittavia ja ulottaisivat ne myös yksityisiin toimijoihin, kuten yrityksiin. Sääntely koskisi myös muun muassa urheiluseurojen ja uskonnollisten yhdyskuntien toimintaa.

Uskonnollisten yhdyskuntien tiloja ei kuitenkaan esityksen mukaan voisi sulkea, mutta niiltäkin edellytettäisiin hygienia- ja etäisyyssäännösten noudattamista.

Sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) huomautti twiitissään tiistaina, että uskonnonvapaus näyttää olevan perusoikeutena niin pyhä asia, ettei sen takia uskonnollisia tiloja voida sulkea.

Voimassaolevan tartuntatautilain 58. pykälän mukaan kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi jo päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä.

Elinkeinonharjoittajat taas ovat pitkälti omaehtoisesti ja suosituksia noudattaen toteuttaneet useita toimenpiteitä, joilla on pyritty turvaamaan asiakaspalvelut.

Niitä ovat esimerkiksi käsidesien tarjoaminen, suojapleksien asentaminen vähittäiskaupan asiakaspalvelutiskeille ja kassoille sekä turvavälejä osoittavat merkinnät ja muistutukset.

Lainmuutosten myötä kyseisistä toimista tehtäisiin velvoittavia kaikissa asiakastiloissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat