Uusia rajoituksia tulossa ensi viikolla, syynä uusi koronaviruksen muunnos – HS:n tietojen mukaan STM haluaisi kuntien lisäävän rajoituksia - Politiikka | HS.fi

Uusia rajoituksia tulossa ensi viikolla, syynä uusi koronaviruksen muunnos – HS:n tietojen mukaan STM haluaisi kuntien lisäävän rajoituksia

Sisäministeriö valmistelee uusia matkustusrajoituksia.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja TH:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoivat Suomen koronatilanteesta torstain tiedotustilaisuudessa.­

14.1. 12:24 | Päivitetty 14.1. 14:00

Hallitus on tiukentamassa toimia, joilla uuden ja aiempaa ärhäkämmän koronavirusmuunnoksen leviämistä pyritään estämään.

Hallitus pyysi keskiviikkona muun muassa sisäministeriötä valmistelemaan esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi. Sisäministeriön lisäksi myös sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä eräät muut ministeriöt valmistelevat esityksiä muista tarvittavista lisätoimenpiteistä. Niitä on tarkoitus käsitellä hallituksen neuvotteluissa ensi viikolla.

Hallituksen keskiviikon neuvotteluissa ohjeistettiin, että sisäministeriö tekee esityksen nykyisen lainsäädännön ja sen valtioneuvostolle antamien päätösvaltuuksien puitteissa. Tämä tarkoittaa, ettei hallitus ole ottamassa valmiuslakia käyttöön ainakaan vielä.

Tiedossa ei ole, kuinka laajoja matkustusta koskevat rajoitukset ja muut esillä olleet tiukennukset ovat.

STM esitti keskiviikkona hallitukselle, että matkustusta rajoitettaisiin mahdollisimman paljon, jotta rajoilla kyettäisiin testaamaan mahdollisimman moni matkustaja.

HS:n tietojen mukaan STM toivoo, että jokseenkin kaikki muu kuin välttämätön työmatkaliikenne loppuu muuntoviruksen takia.

Tähän viittasi keskiviikkona myös pääministeri Sanna Marin (sd).

”Nyt on syytä katsoa, pitäisikö rajatarkastuksia entisestään kiristää eli sallia vain välttämätön työmatkaliikenne esimerkiksi”, Marin sanoi keskiviikkona.

Vastaavia rajapäätöksiä on voimassa jo ainakin Tanskassa, Hollannissa ja Norjassa.

HS:n hallituslähteiden mukaan hallituksen keskiviikon neuvottelussa STM kävi seikkaperäisesti läpi viruksen uuden muunnoksen uhkia. Kokouksen keskeinen tarkoitus oli lisätä hallituksen tietoisuutta uudesta uhkasta. Hallituksessa oli varsin laaja yksimielisyys, että lisätoimia tarvitaan.

Ongelma on, ettei ole vielä täysin tiedossa, toimiiko virusmuunnokseen nykyisen kaltaiset rajoitukset. Varmana pidetään vain sitä, että kontaktien vähentäminen toimii ja että viruksen tuloa maahan pitää estää.

HS:n tietojen mukaan pohdinnassa on myös uusia sääntöjä Virosta tuleville työntekijöille.

Tällä hetkellä Suomen ja Viron välillä viikoittain matkustavien työn takia ei tarvitse osallistua testeihin tai olla karanteenissa. Virossa on huomattavasti enemmän koronavirustapauksia kuin Suomessa.

Erityinen huoli on myös Länsi-Pohjan Ruotsin ja Suomen välinen vilkas rajaliikenne.

Hallitus ohjeistaa toistaiseksi kuntia ja alueiden viranomaisia pitämään vähintään nykyiset rajoitustoimet voimassa. HS:n tietojen mukaan STM haluaisi, että kunnat ottaisivat vielä tiukemmat ohjeet käyttöönsä.

STM:stä on esitetty hallitukselle, että kaikilla alueilla otettaisiin käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset. Näin siinäkin tapauksessa, että alue olisi tartuntatilanteen näkökulmasta vasta perusvaihteessa.

Vielä tällaista ohjetta ei ole annettu.

Suomi seuraa koronavirustilannetta kolmiportaisen asteikon avulla. Asteikossa perusvaihe on tartuntatautitilanteen kannalta paras, leviämisvaihe pahin.

Lue lisää: Jos koronavirus saavuttaa leviämisvaiheen, voidaanko maakuntia taas sulkea? HS etsi vastaukset kysymyksiin epidemian vaiheista

STM:n toiveet eivät ole helppo saada läpi, sillä monilla alueilla olisi halua pikemmin vähentää rajoituksia.

HS:n tietojen mukaan useilla alueilla suhtaudutaan kriittisesti esimerkiksi toisen asteen siirtämiseen etäopetukseen.

”Suomessa on ryhdyttävä etupainotteisiin toimiin kaikilla niillä mahdollisuuksilla joilla jo nykyinen lainsäädäntö antaa myöten”, Kiuru sanoi torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus linjasi torstaina myös, että ulkoministeriö valmistelee matkustussuositusten päivittämistä. Sosiaali- ja terveysministeriössä ollaan oltu huolissaan ulkoministeriön matkustussuosituksista etenkin Britannian ja Irlannin kohdalla. Näissä maissa uusi koronaviruksen muunnos on levinnyt laajalle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat