Korkeakoulujen pääsykokeet pyritään pitämään tänä keväänä mahdollisimman normaalisti - Politiikka | HS.fi

Korkeakoulujen pääsykokeet pyritään pitämään tänä keväänä mahdollisimman normaalisti

”Yksivaiheisen lähikokeen järjestämisellä ammattikorkeakoulut haluavat poistaa arveluja vilpin mahdollisuuksista”, sanoo Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Opiskelijoita luentosalissa Helsingin yliopiston Porthanian luentosalissa.­

18.1. 10:01

Korkeakoulut pyrkivät pitämään kevään ja kesän pääsykokeet mahdollisimman normaalisti korkeakoulujen kampuksilla, mikäli koronaviruspandemian tilanne sen suinkin sallii.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene tiedotti maanantaina, että useimmille aloille yhteinen digitaalinen amk-koe järjestetään yksivaiheisena lähikokeena 31. toukokuuta ja 9. kesäkuuta välisenä aikana. Koepäiviä on kahdeksan.

Myös yliopistojen pääsykokeita on määrä pitää kampuksilla touko- ja kesäkuussa. Yliopistojen rehtorineuvosto Unifi tiedotti jo lokakuussa, että tarkemmista järjestelyistä kerrotaan viimeistään 16. maaliskuuta eli ennen kuin kevään päähaku korkeakouluihin käynnistyy 17. maaliskuuta. Yhteishaku päättyy 31. maaliskuuta.

Hakija voi hakea yhteensä kuuteen koulutusohjelmaan, mutta hän voi ottaa vastaan vain yhden paikan.

Viime keväänä hämmennystä aiheutti se, että valintaperusteita muutettiin vasta sitten, kun hakijat olivat jo lähettäneet hakemuksensa. Koronaviruspandemian takia kokeita järjestettiin osin etänä ja kaksivaiheisina. Yliopistoissa myös lisättiin joillakin aloilla, kuten lääketieteessä, todistusvalintaa jopa 75 prosenttiin alun perin aiotun noin 50 prosentin sijaan.

Tänä keväänä pyritään palaamaan alkuperäisiin suunnitelmiin siinäkin mielessä, että todistusvalinnan osuutta ei nosteta. Osuuden suuruus vaihtelee kuitenkin tuntuvasti. Esimerkiksi yliopistoissa oikeustieteellisiin tiedekuntiin uusista opiskelijoista valitaan vain 40 prosenttia ylioppilastodistusten perusteella.

Ammattikorkeakouluihin uusista opiskelijoista valitaan tänäkin keväänä joko ylioppilastodistusten tai ammatillisen perustutkinnon todistusten perusteella noin puolet, mutta osuus vaihtelee.

Tavoitteena ammattikorkeakouluissa ovat valinnat, jotka takaavat hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun ja amk-valintakokeen järjestämisen terveysturvallisella tavalla eli esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita ja suosituksia noudattaen.

Tarkoitus on pitää kokeita pienissä ryhmissä, ja myös maskeja voidaan käyttää.

”Valmistautuminen kevään 2021 opiskelijoihin poikkeaa täysin viime vuodesta. Meillä on ollut aikaa arvioida 2020 touko–kesäkuussa järjestetyn kaksivaiheisen amk-valintakokeen toteutumista ja ongelmia”, sanoo tiedotteessa toiminnanjohtaja Petri Lempinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta.

Viime maaliskuussa Suomi siirtyi koronaviruksen leviämisen vuoksi poikkeusoloihin samaan aikaan kun yhteishaku alkoi.

Tuolloin päätökset kaksivaiheisesta etä- ja lähikokeesta tehtiin tilanteessa, jossa viranomaiset olivat sulkeneet oppilaitosten tilat opetukselta, ja maassa oli muutenkin voimassa runsaasti rajoituksia, kuten Uudenmaan sulku, Lempinen muistuttaa.

Kesäkuussa ja lokakuussa pidettyihin lähikokeisiin osallistui yhteensä noin 36 000 hakijaa. ”Tiedossa ei ole, että valintakokeista olisi lähtenyt tartuntaketjuja”, Lempinen sanoo.

”Yksivaiheisen lähikokeen järjestämisellä ammattikorkeakoulut haluavat poistaa arveluja vilpin mahdollisuuksista, joista keskusteltiin vuoden 2020 korkeakoulujen etäkokeiden yhteydessä. Hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi on tärkeä poistaa mahdollisuuksia väärinkäytöksiin koesuorituksen aikana”, Lempinen sanoo.

Viime vuonna kävi ilmi, että etäkokeiden valvonta on perin hankala järjestää, koska siinä törmätään helposti yksityisyyden suojan vaarantumiseen, eikä vilppiäkään ole mahdollista täysin torjua. Tosin etäkokeiden kysymyksistä voidaan tehdä sellaisia, että ne vaativat laajempia taustatietoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat