Presidentti Niinistö HS:lle: Oppositio­johtaja Navalnyin pitää päästä vapaaksi – ”Olen avannut linjan Putinille” - Politiikka | HS.fi

Presidentti Niinistö HS:lle: Oppositio­johtaja Navalnyin pitää päästä vapaaksi – ”Olen avannut linjan Putinille”

Presidentti aikoo ottaa asian esille seuraavassa puhelussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinnipidolle ei ole perusteita.­

18.1. 12:32 | Päivitetty 18.1. 14:58

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä Venäjän johtava oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi pitäisi vapauttaa mahdollisimman nopeasti, koska kiinni pitämiselle ei ole perusteita.

”Navalnyin kiinni ottaminen pitää päättyä mahdollisimman äkkiä. Samalla on todettava, ettei ole mitään laillista aihetta pitää häntä edes kiinni otettuna”, Niinistö sanoi Helsingin Sanomille maanantaina.

Venäjän viranomaiset ottivat Navalnyin kiinni sunnuntai-iltana, kun hän palasi Moskovaan Berliinistä, jossa hän oli hoidossa Venäjällä sattuneen myrkytyksen takia.

”Olen ymmärtänyt, että hän on nimenomaan kiinni otettuna. Harkinnassa on, pannaanko hänelle ennen tuomittu ehdollinen rangaistus nyt täytäntöön.”

Tuo ehdollinen rangaistus koski sitä, ettei hän ole ollut maassa ehdollisen rangaistuksen aikana.

Niinistö sanoo, että Venäjän viranomaisten puheiden mukaan Navalnyin nimenomaan piti palata, koska ehdollisen säännöt edellyttävät paikalla olemista.

Niinistön mielestä tätä perustetta ei ole, koska Venäjä antoi Navalnyin lähteä Saksaan hoitoon.

”Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti myös minulle puhelimitse elokuussa, että hänen sallitaan lähteä. Kun hänet on nimenomaan presidentin luvalla ehdonalaisen aikana päästetty ulkomaille, niin miten se voi olla rike, jos hän on palaa itse takaisin Venäjälle?”

”Tällä perusteella kiinni ottamisen pitäisi päättyä, ja hänet pitää laskea vapaalle jalalle eikä ehdollista panna käytäntöön.”

”Paljon suurempi kysymys liittyy Navalnyin tulevaan turvaan Venäjällä. Tietysti on ilmiselvää, että koko kansainvälinen yhteisö tulee seuraamaan tarkoin tätä.”

Niinistö sanoo, että hän on jo lähestynyt asiassa Putinia.

”Olen avannut linjan Putinille. Yleensä tästä avaamisesta menee jonkin aikaa ennen kuin itse puhelu saadaan aikaiseksi. On pyrkimys puhua myös tästä aiheesta.”

Hiljattain Niinistö on puhunut Putinin kanssa kaksi kertaa, elokuussa ja uutenavuotena. Pian Niinistön ensimmäisen puhelun jälkeen Navalnyi pääsi lähtemään Saksaan.

Uudenvuodenpuhelun sisältöä Niinistö ei voi avata.

Lue myös: Pääministeri Marin: Aleksei Navalnyi on vapautettava välittömästi

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat