Päätös uusista hävittäjistä etenee: Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi lopullisen tarjouspyynnön lähettämistä - Politiikka | HS.fi

Päätös uusista hävittäjistä etenee: Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi lopullisen tarjouspyynnön lähettämistä

Tarjouspyynnöt lähtevät Ranskaan, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin ja Britanniaan.

Saab Gripen E -hävittäjä mediaesittelyssä Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa vuoden 2020 alussa.­

20.1. 13:00

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli keskiviikkona hävittäjähankintoja eli niin sanottua HX-hanketta.

Valiokunta puolsi lopullisen tarjouspyynnön lähettämistä Ranskan, Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen Kuningaskunnan puolustushallinnoille eduskunnan myöntämän monitoimihävittäjien hankinnan tilausvaltuuden puitteissa, valtioneuvosto kertoo tiedotteessa.

Ministerivaliokunnalle esiteltiin HX-hankkeen tarjouskilpailun vaihe ja aikataulu. Lisäksi käytiin läpi HX-hankkeen päätösmalli, keskeiset vaatimukset ja tarjousten arviointiprosessi.

Lopullinen hankintapäätös ilmavoimien nykyisten Hornet-hävittäjien korvaamisesta on määrä tehdä loppuvuodesta 2021. Hankintoihin on varattu kymmenen miljardia euroa.

Hornet-hävittäjien korvaamisesta on käyty tarkentavia neuvotteluja koronaviruksen varjossa peräkkäin eri valmistajien kanssa loppusyksyn ja alkutalven aikana. Viimeiset neuvottelut käytiin joulukuun alussa Tampereella.

Hornetien elinkaari päättyy tämän vuosikymmenen aikana, ja ne on tarkoitus korvata uusilla hävittäjillä.

Tarjouskilpailussa ovat mukana Boeing F/A Super Hornet, Dassault Rafale, Saab Gripen, Eurofighter Typhoon ja Lockheed Martin F-35.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat