Suomen piti saada EU:n elpymispaketista 3,2 miljardia euroa, mutta tuoreen arvion mukaan tulossa onkin puoli miljardia euroa vähemmän - Politiikka | HS.fi

Suomen piti saada EU:n elpymispaketista 3,2 miljardia euroa, mutta tuoreen arvion mukaan tulossa onkin puoli miljardia euroa vähemmän

Arvion pieneneminen johtuu siitä, että Suomen talous on kärsinyt koronaviruspandemiassa aiemmin ennakoitua vähemmän. Ministerityöryhmä joutuu nyt sopeuttamaan suunnitelmaa avustusrahojen käytöstä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa syyskuussa.­

20.1. 17:29

Suomen arvioidut saamiset EU:n elpymispaketista vähenivät jälleen, valtiovarainministeriö kertoo. Viime kesänä komissio arvioi Suomen saavan elpymispaketista avustuksia noin 3,2 miljardia euroa, mutta komission tuore arvio on noin puoli miljardia euroa pienempi.

Arvio Suomen saamisista pieneni syksyllä noin 200 miljoonaa euroa, ja uudessa arviossa se pieneni runsaat 300 miljoonaa euroa lisää.

Suomen arvioitu maksuosuus elpymispaketista taas on edelleen noin 6,6 miljardia euroa. Suomen nettomaksuosuus on siis näillä näkymin kasvamassa alkuperäisestä arviosta.

Suomi saa pakettiin kuuluvasta uudesta elpymis- ja palautumistukivälineestä tuoreen arvion mukaan avustuksia noin kaksi miljardia euroa, kertoo finanssineuvos Laura Vartia valtiovarainministeriöstä. Vielä syksyllä arvio oli 2,3 miljardia euroa.

Suomen arvioitu osuus avustuksista on Vartian mukaan pienentynyt syksystä, koska Suomen talouskasvu näyttää kärsineen koronaviruspandemian aikana odotettua vähemmän. Talouden kokeman iskun suurus on yksi jakokriteereistä, jotka määrittävät kunkin EU-maan saaman avustusosuuden tulevina vuosina.

Elpymis- ja palautumistukivälineestä tulevien avustusten lisäksi Suomi saa elpymispaketista rahaa myös jo olemassa oleviin rahastoihin. Näistä rahastoista Suomi on saamassa lisää noin 700 miljoonaa euroa. Yhteensä Suomen osuus avustuksista on siis tämänhetkisen arvion mukaan noin 2,7 miljardia euroa.

Suomen lopullisten saamisten määrä selviää vasta kesällä 2022. Se saattaa siis yhä vähentyä tai suurentua esimerkiksi talouskehityksestä riippuen.

Poliitikot joutuvat silti reagoimaan arvioidun avustussumman pienenemiseen jo nyt. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) johtama ministerityöryhmä alkoi tiistaina käsitellä Suomen suunnitelmaa elpymisrahojen käytöstä. Suomen on määrä luovuttaa alustava suunnitelma komissiolle helmikuun puolivälissä ja lopullinen suunnitelma on määrä luovuttaa komissiolle huhtikuun lopussa.

Hallituksen syksyllä tekemässä selonteossa on jyvitetty rahoja eri käyttökohteisiin sen perusteella, että rahaa olisi tulossa elpymis- ja palautumistukivälineestä noin 2,1–3,1 miljardia euroa. Koska uuden arvion mukaan Suomen avustukset olisivat jäämässä alle haarukan alarajan, ministerityöryhmä joutuu nyt sopeuttamaan suunniteltuja käyttökohteita.

Selonteossa suurimmat painopisteet avustuksille ovat vihreä siirtymä, johon on varattu 0,9–1,2 miljardia euroa, sekä koulutus, tutkimus ja innovaatiot, joihin on varattu 0,4–0,5 miljardia euroa.

HS kertoi tiistaina, että edunvalvojat ovat kesästä saakka pyrkineet saamaan elvytyspaketista rahaa omille taustatahoilleen. Valtiovarainministeri Vanhasen mukaan rahojen tarkat käyttökohteet eivät vielä ole tiedossa.

”En lähde vielä yksittäisiä kohteita kertomaan. Niistä ei ole millään tasolla sovittu eikä päätetty”, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa tiistain kokouksen jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat