Pääministeri Marin Navalnyi-twiitistä: Käsitin keskustelua käydyn presidentin kanslian kanssa, mutta niin ei tapahtunutkaan - Politiikka | HS.fi

Pääministeri Marin Navalnyi-twiitistä: Käsitin keskustelua käydyn presidentin kanslian kanssa, mutta niin ei tapahtunutkaan

Presidentti Niinistön keskusteli oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tapauksesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa torstaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat torstaiaamuna Aleksei Navalnyin vangitsemisesta.­

21.1. 12:12 | Päivitetty 21.1. 19:27

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat torstaiaamuna Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin. Puhelu käytiin presidentinkanslian mukaan Suomen aloitteesta.

Navalnyin tilanne käytiin ”hyvin perusteellisesti” läpi, Niinistö kertoi torstaina Politiikan toimittajat ry:n etätapaamisessa. Hän ei kuitenkaan halunnut avata keskustelujen sisältöä tarkemmin.

Niinistö toisti kuitenkin HS:n haastattelussa aiemmin esittämänsä näkemyksen siitä, ettei Navalnyin kiinni ottamiselle ollut perusteita.

Navalnyin tapauksen yhteydessä huomiota herätti Suomessa se, kuinka maan poliittinen johto tuomitsi Navalnyin kiinniottamisen nopeasti ja vaati tämän vapauttamista melko yhtenäisin sanankääntein. Niinistön mukaan Suomen kantaa ei koordinoitu etukäteen.

”Ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua”, hän sanoi torstaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vaati Navalnyin vapauttamista ensin viestipalvelu Twitterissä. Niinistö välitti myöhemmin samana päivänä samansuuntaisen viestin HS:n haastattelussa.

Presidentiltä kysyttiin, onko vastaavissa tapauksissa koordinointi ollut tapana ja olisiko tällaista tapaa syytä jatkaa.

Niinistö sanoi, että vastaavia tapauksia on ollut vähän, mutta että esimerkiksi Krimin valtauksen yhteydessä presidentin ja hallituksen yhteinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta tp-utva kokoontui. Nyt sellainen on mahdollista vain etäyhteyksin.

”Minä nyt tietysti pidän kiinni perustuslaista, jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään”, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Presidentti Niinistö HS:lle: Oppositio­johtaja Navalnyin pitää päästä vapaaksi – ”Olen avannut linjan Putinille”

Vastaukseen on mahdollista lukea näpäytys Marinille: Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Niinistö on korostanut aiemmin julkisuudessa, että hän pitää mielellään presidentti-sanan jälkeen pienen tauon.

Niinistöltä kysyttiinkin yrittääkö hän rivien välissä sanoa, että Marin toimi asiassa liian kiireellä ja olisiko Suomen kantaa ensin pitänyt käsitellä yhdessä.

”Jos rivit on näkyvillä, niin ei kannata mennä rivien väliin”, Niinistö sanoi.

Pääministeri Marin kommentoi asiaa lyhyesti toimittajille ennen torstain EU-johtajien kokousta. Marinin mukaan hänellä oli käsitys, että viestinvaihtoa oli käyty presidentin kanslian kanssa. Näin ei kuitenkaan ollut.

”Tietoni mukaan Navalnyin tilanteesta ja EU:n yhteisestä kannanmuodostuksesta oli käyty keskustelua esikuntani ja ulkoministeriön virkakunnan välillä. Käsitykseni maanantaiaamuna oli, että asiasta oli keskusteltu myös tasavallan presidentin kanslian kanssa. Sittemmin on selvinnyt, että näin ei ollut.”

Marin kertoi keskustelleensa asiasta presidentti Niinistön kanssa myöhemmin maanantaina. Ensimmäisen kannanoton Navalnyin pidätyksestä teki sunnuntaina ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

”Tuolloin sunnuntain aikana viestinvaihtoa oli ollut oman esikuntani ja ulkoministeriön virkamiesten välillä. Tuolloin oli käsitys, että myös tasavallan presidentinkanslia oli ollut tässä viestinvaihdossa mukana. Keskustelua käytiin EU:n yhteisen kannan muodostuksesta.”

Marinin kannasta uutisoi aiemmin torstaina Ilta-Sanomat.

Venäjän viranomaiset ottivat Navalnyin kiinni Moskovassa sunnuntai-iltana. Hetkeä ennen kiinniottoa Navalnyi oli palannut Venäjälle Berliinistä, jossa hän oli hoidossa Venäjällä sattuneen myrkytyksen takia.

Niinistö kielsi Putinin kanssa käymäänsä keskusteluun liittyen, että hänellä olisi Navalnyin tapauksessa jonkinlainen diplomaattisen välittäjän rooli.

”Ei minua kukaan ole mihinkään pyytänyt, enkä koe olevani mikään välittäjä. Mutta koen olevani aika utelias tietämään, mihin päin milloinkin ollaan menossa maailmassa”, hän sanoi.

Elokuussa, kun Niinistö keskusteli Putinin kanssa Navalnyin myrkyttämisestä ja siirrosta Saksaan, hän oli ollut tätä ennen yhteydessä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Putin ja Niinistö jatkoivat torstaisen puhelunsa yhteydessä keskustelua myös suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta. Tämä keskustelu aloitettiin vuodenvaihteessa.

Nyt voimassa oleva ydinaseita rajoittava Uusi Start -sopimus on raukeamassa pian. Lisäksi Yhdysvallat irtisanoutui hiljattain tarkkailulentoja koskevasta Open Skies -sopimuksesta, josta Venäjä nyt on myös ilmoittanut irtisanoutuvansa.

Niinistön mukaan suhtautuminen sopimuksiin voi kertoa nyt yleisempääkin viestiä suurvaltasuhteiden tilanteessa, jossa valta Yhdysvalloissa on juuri vaihtunut.

”Nyt kun muutama sopimus on katkolla, niin se on vähän yleisempikin mittaamisen paikka, että kuinka kansainvälinen yhteistyö sujuu hyvässä asiassa, eli asevalvonnan kohdalla.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat