Presidentti Niinistö Bidenin kauden alusta: Virkaanastujaispuhe välitti ”syvää omistautumista”, viesti kansainvälisestä yhteistyöstä kuului selvästi - Politiikka | HS.fi

Presidentti Niinistö Bidenin kauden alusta: Virkaanastujaispuhe välitti ”syvää omistautumista”, viesti kansainvälisestä yhteistyöstä kuului selvästi

Niinistö sanoo, että Yhdysvaltojen kongressin valtaus oli tarkentuneiden tietojen valossa ”hyvin vakava” tilanne. Hän uskoo, että väistyvän presidentin Trumpin roolista siinä tullaan keskustelemaan pitkään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Politiikan toimittajat ry:n edustajia etäyhteydellä 21. tammikuuta 2021.­

21.1. 16:19 | Päivitetty 21.1. 16:55

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden välitti virkaanastujaispuheessaan viestin syvästä omistautumisesta maan yhtenäisyyden palauttamiseksi.

Niinistö kommentoi vallan vaihtumista torstaina Politiikan toimittajat ry:n etätapaamisessa.

”[Puheessa oli] syvää omistautumista siitä, että tämän asian minä hoidan, eli kansakunnan yhtenäisyyden kysymyksen. Sellainen viesti ainakin minulle jäi päällimmäiseksi”, Niinistö sanoi.

Puheessa tulivat esiin myös Euroopassa ja Suomessa odotetut viestit kansainvälisestä yhteistyöstä, Niinistö totesi.

”Nekin tulivat, tosin ei kovin laajasti, mutta hyvin selvästi.”

Nyt on jo nähty yhteistyötä lisääviä toimenpiteitä, Niinistö lisäsi: Yhdysvallat palaa esimerkiksi Pariisin ilmastosopimukseen ja Maailman terveysjärjestöön.

”Luulen, että niistä voidaan hyvin tehdä se johtopäätös että Yhdysvallat ylipäätään tulee olemaan näkyvämmin esillä hakemassa sitä vanhaa vaikuttamisen rooliaan, joka presidentti Trumpin aikana huomattavastikin oheni. ”

Niinistö kommentoi torstaina uudelleen myös Yhdysvaltojen kongressin valtausta. Uusien tietojen valossa tilanne näyttää hänestä olleen ”hyvin vakava”.

Väistyneen presidentin Donald Trumpin roolista tapahtumissa tullaan keskustelemaan vielä pitkään, Niinistö arvioi.

”Seurasin silloin hänen puhettaan jonkin matkaa, Valkoisen talon edustan puhetta. Hän kyllä kerran käytti sanontaa ”peaceful” (rauhanomainen), mutta toisaalta sitten taisi kyllä ihan selvästi kehottaa, että nyt sinne kongressiin ja siellä kerrotaan, mitä mieltä ollaan. Tästä varmaan tullaan kyllä vielä pitkään keskustelemaan.”

Niinistö kertoi torstaina lyhyesti myös vaikutelmiaan useaan otteeseen tapaamastaan Trumpista. Tämän hän teki muistelemalla aikaansa asianajajana pikkukaupungissa ja sitä kuinka hänellä oli asiakkaanaan paljon pienyrittäjiä, ”self made men”, kuten Niinistö kuvaili. Nämä väheksyivät politiikkaa ja arvelivat, ettei eduskunnassa saa mitään kunnollista aikaan.

”Jostain kumman syystä, paljon suuremmassa mittakaavassa vaan, tämä muistelu tuli mieleeni erään Trumpin tapaamisen yhteydessä. Hänhän ei kovin paljon arvoa antanut ainakaan kansainvälisille instituutioille.”

Trumpilla oli Niinistöstä Diili-ohjelmasta tuttua käytöstä.

”Pallo heitetään ja katsotaan, oikeastaan vain kuinka siihen reagoidaan, kunnes sitten seuraava pallo lentää.”

Trumpin henkilöön liittyen Niinistö palasi myös tiedotustilaisuuteen hänen Washingtonin-vierailullaan vuonna 2019.

”Sanoin aika suoraan – en tiedä, menikö perille vai ei – mutta käytin Oscar Wilden ilmaisua, että me tiedämme kaiken hinnan, mutta emme minkään arvoa. Näinhän Oscar Wilde kuvaa kyynikkoa. Kun totesin sen, taisin todeta saman tien, että taseella ei voi kaikkea mitata. Eräs Trumpin tapahan oli katsoa suoraan kauppataseen miinus tai plus.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat