Keskustan Saarikko hämmästelee Suomen EU-saamisten vähenemistä: ”Vaikuttaako tämä reilulta? No ei sinnepäinkään” - Politiikka | HS.fi

Keskustan Saarikko hämmästelee Suomen EU-saamisten vähenemistä: ”Vaikuttaako tämä reilulta? No ei sinnepäinkään”

Suomi on tuoreen arvion mukaan saamassa elpymispaketista noin puoli miljardia euroa odotettua vähemmän, koska Suomen talous on selvinnyt pandemiassa ennakoitua paremmin. Lopulliset luvut selviävät vasta vuonna 2022.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko eduskuntaryhmän talvikokouksen päätösinfossa torstaina.­

21.1. 18:18

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko hämmästelee tapaa, jolla Suomen arvioidut saamiset EU:n elpymispaketista vähenevät. HS kertoi keskiviikkona Suomen saamien avustusten jäävän aiemmin ennakoitua pienemmiksi. Keskeinen syy on se, että Suomen talouskasvu on kärsinyt koronaviruspandemiassa ennakoitua vähemmän.

”Eihän se oikein oikeudentajuun istu, että jos hoitaa koronaa hyvin, kuten Suomi on hoitanut, palkinnoksi tulee yhteisvaroista pienempi taloudellinen tuki eikä isompi tuki. Se on epäreilua”, Saarikko sanoi toimittajille keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksen yhteydessä.

Kun poliittinen sopu elpymispaketista syntyi heinäkuussa, Suomi arvioi saavansa paketista avustuksia 3,2 miljardia euroa ja maksavansa 6,6 miljardia euroa. Avustukset on määrä saada vuosina 2021–2023, ja maksut ajoittuvat vuosille 2028–2058.

Tuoreen arvion mukaan Suomi olisi saamassa vain noin 2,7 miljardia euroa, mutta maksut pysyisivät ennallaan. Suomi saisi arvion mukaan noin 2 miljardia euroa uudesta elpymis- ja palautustukivälineestä ja noin 0,7 miljardia euroja jo olemassa olevista rahastoista.

Näin arvio Suomen saamisista on pienentynyt jo noin puoli miljardia kesän alkuperäisestä arviosta, ja Suomen nettomaksuosuus on kasvanut entisestään.

Saarikko painotti, että luvut tulevat elämään edelleen. Suomen lopullinen saamisten määrä selviää vasta kesällä 2022.

”Siltä osin tarina on kesken. Mutta vaikuttaako tämä reilulta ja oikeudenmukaiselta? No ei sinnepäinkään”, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) on tuonut Suomen näkemyksen esiin vastuuministereiden kokouksessa EU-pöydässä esiin. On silti äärimmäisen epätodennäköistä, että Suomenkin kesällä hyväksymiä kriteereitä avustusrahojen jakamiseen enää muutettaisiin.

Elpymis- ja palautumistukivälineen avustuksista 70 prosenttia jaetaan EU-maille niiden pandemiaa edeltäneiden väliluvun, asukasta kohden lasketun bruttokansantuotteen ja työttömyyden tason mukaan. Loput 30 prosenttia jaetaan sen perusteella, kuinka paljon kunkin EU-maan talouskasvu sakkaa vuosina 2020 ja 2021.

Tuoreessa arviossa Suomen saamat avustukset elpymis- ja palautumistukivälineestä vähenivät syksyllä arvioidusta runsaasta 2,3 miljardista noin 2 miljardiin euroon vuoden 2018 rahassa. Syynä on se, että arvio Suomen bkt:n kehityksestä 2020–2021 koheni komission ennusteessa.

Vielä viime kesän ennusteessaan komissio arvioi Suomen bkt:n supistuvan 6,3 prosenttia vuonna 2020 ja kasvavan 2,8 prosenttia vuonna 2021. Lokakuun lopun päivitetyssä ennusteessa komissio arvioi, että Suomen bkt supistuisikin vuonna 2020 vain 4,3 prosenttia ja kasvaisi 2,9 prosenttia vuonna 2021.

Useat oppositiopoliitikot kommentoivat keskiviikkona HS:n uutista Suomen arvioitujen saamisten pienenemisestä.

”Alkujaankin huippudiili ja yhä paremmaksi näyttää vain käyvän”, kirjoitti kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman Twitterissä.

Kriittisiä kommentteja esittivät myös perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat