Oulun vihreiden toimistoa töhrittiin hakaristillä ja uhkausviestillä – Pääministeri Marin: ”Demokratian ja sen toimijoiden häirintä ja uhkailu ovat vakavia ja tuomittavia tekoja” - Politiikka | HS.fi

Oulun vihreiden toimistoa töhrittiin hakaristillä ja uhkausviestillä – Pääministeri Marin: ”Demokratian ja sen toimijoiden häirintä ja uhkailu ovat vakavia ja tuomittavia tekoja”

Asiaan ottivat lauantaiaamuna Twitter-tileillään kantaa muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd) ja sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Vihreiden puoluetoimiston töhrityt ikkunat Oulussa lauantaina.­

23.1. 11:22 | Päivitetty 23.1. 16:22

Oulun vihreiden toimistoa on töhritty hakaristillä ja uhkaustekstillä. Asiasta kirjoittivat lauantaiaamuna Twitter-tileillään useat poliitikot, kuten pääministeri Sanna Marin (sd) sekä vihreitä itsekin edustava sisäministeri ja puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Vihreät on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Ilmoitus epäillystä vahingonteosta on kirjattu poliisin järjestelmiin, ja poliisi on aloittanut asian selvittämisen, kertoo rikoskomisario Tiina Sarparanta Oulun poliisilaitokselta.

Poliisi pyytää mahdollisia silminnäkijöitä ilmoittamaan havainnoistaan. Teko on Sarparannan mukaan tapahtunut oletettavasti perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Hän huomauttaa, että rikosnimikkeet voivat täsmentyä tutkinnan edetessä.

”Kyseessä on vakava asia, ja teemme parhaamme, että saisimme tekijät selville”, Sarparanta sanoo.

Sekä Marin että Ohisalo rinnastivat tapahtuneen hiljattain kuultuihin uutisiin Helsingin keskustanaisten vaalitilaisuuteen keskiviikkona tehdystä rasistisesta hyökkäyksestä sekä entiseen pääministeriin, kansanedustaja Juha Sipilään (kesk) kohdistuneesta väkivallasta.

Marinin mukaan ”demokratian ja sen toimijoiden häirintä ja uhkailu ovat vakavia ja tuomittavia tekoja”.

”Yksittäisten tekojen ja tekijöiden taustoista emme tiedä kaikkea, mutta demokraattisen toiminnan häirintä on yhteinen kysymys. Sillä on vaikutusta poliittiseen toimintaan ja ihmisten uskallukseen lähteä vaikuttamaan”, kirjoittaa Marin viestissään.

”Siksi yhteisen viestin on oltava selkeä: tätä ei hyväksytä!”

Ohisalo puolestaan kirjoittaa kuulleensa tapahtuneesta perjantai-iltana. Ministerin mukaan ”raukkamaisten uhkailijoiden” tavoitteena on sekä hiljentää että sulkea osa pois vaikuttamisen piiristä.

”Jokaisen on voitava osallistua demokraattiseen päätöksentekoon ilman pelkoa häirinnästä tai uhkailusta”, ministeri kirjoitti.

”Oulun vihreitä kohtaan osoitettu uhkaus ja ilkivalta on raukkamainen teko”, kirjoitti puolestaan oululainen vihreiden kansanedustaja ja vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi kokoomuksen kuntavaalikampanjan tiedotustilaisuudessa, että tapahtumat herättävät huolestuneita ajatuksia.

Hän sanoi jo Yhdysvaltain Capitolin mellakoiden jälkeen, että ei ole mahdoton tilanne, että vastaavaa nähdään Suomessa.

”Nämä esimerkit vain vahvistavat sitä pelkoa”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa jokaisen puolueen, kansalaisjärjestön ja jokaisen suomalaisen ihmisen on pysähdyttävä ajattelemaan, millaisia merkkejä pahasta Suomessa nähdään.

Orpon mukaan Suomeen ei kuulu se, että demokraattista, vakaata yhteiskuntaa ja järjestystä horjutetaan, uhataan ja yllytetään väkivaltaan. Hänen mukaansa kaikkien pitää taistella yhdessä sitä vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat