Tornion ja Ylitornion johtajat: Hallituksen rajatiukennukset jättivät tulkinnanvaraa – ”Kuuluuko päiväkodin hoitajan työ huoltovarmuuden kannalta välttämättömiin tehtäviin?” - Politiikka | HS.fi

Tornion ja Ylitornion johtajat: Hallituksen rajatiukennukset jättivät tulkinnanvaraa – ”Kuuluuko päiväkodin hoitajan työ huoltovarmuuden kannalta välttämättömiin tehtäviin?”

Lisää ohjeita kaivataan esimerkiksi siitä, mikä on välttämätön työtehtävä.

Rajavartijat tarkistavat autoilijoiden henkilöllisyyksiä Suomen ja Ruotsin rajalla Tornion ja Haaparannan välisellä rajanylityspaikalla, Torniossa torstaina.­

23.1. 12:44

Tornion kaupunginjohtajalle eivät tulleet yllätyksenä maan hallituksen perjantai-iltana päättämät uudet rajaliikenteen kiristykset ja suositukset testaamisesta ja karanteeneista.

Uusien rajoitusten mukaan rajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne.

Myös Tornion ja Haaparannan kaltaisiin rajayhteisöihin kuuluvien asukkaiden erivapaudet, kuten vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella, lakkautetaan. Rajanylityksiin palaa myös karanteenisuositus.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kaupungintalon ylimmässä kerroksessa Torniossa maaliskuussa 2020.­

”Kaksi viikkoa meille on ollut selvillä, että hallitus aikoo esittää koronavirusmuunnosten leviämisen estämiseksi jonkinlaisia tiukennuksia”, sanoo Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

”Olemme kyllä jo itsekin antaneet vahvan suosituksen, että tarpeetonta rajanylitystä tulisi välttää”, Nousiainen sanoo.

Kaupunginjohtaja Nousiaisen mukaan hallituksen uusia määräyksiä ja ohjeita on nyt luettu tarkkaan, mutta tulkinnanvaraa ne silti jättävät: miten määritellään esimerkiksi välttämätön työ, eli keitä uudet rajoitukset koskevat.

Myös sukulaissuhteiden määrittelyssä riittää vielä pohdittavaa, vaikka sisäministeriö onkin pyrkinyt listaamaan tarkoin, milloin maahantulo on sallittu perhesyistä.

”Nykyään perhesuhteet ovat niin moninaisia, mutta pitää varmaan luottaa ihmisten omaan harkintaan”, Nousiainen arvioi.

”Täällähän käydään rajan yli kaikenlaisissa töissä, kuten esimerkiksi Ikeassa ja paperitehtaassa Kalixissa. Ei tehtaan prosessejakaan voi niin vain keskeyttää”, Nousiainen kertoo.

Käytännössä tiukentuvat työmatkarajoitukset koskevat Suomeen suuntautuvaa työmatkaliikennettä.

Ylitornion kunnanjohtaja Tapani Melaluoto kertoo jo saaneensa Ruotsin puolelta kyselyjä, voiko sieltä vastedes tulla töihin Suomen puolelle.

”Meillähän on ollut ihan luontaista pendelöintiä yli rajan. Ylitornion kunnan palveluksessakin on Ruotsin kansalaisia töissä esimerkiksi päiväkodissa, mutta kuuluuko päiväkodin hoitajan työ huoltovarmuuden kannalta välttämättömiin tehtäviin?” Melaluoto kysyy.

Ylitornion kunnanjohtaja Tapani Melaluoto­

”Ymmärrämme, että tautitilanne on Ruotsin puolella kriittinen, ja että lisätoimia tarvitaan, mutta odotamme myös tarkempia ohjeita”, Melaluoto sanoo.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Välttämättömäksi katsotaan yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan henkilön tai henkilöiden työsuoritusta eikä työ siedä viivästystä.

”Rajayhteisöstatuksen menetys on järeä muutos”, Melaluoto arvioi, vaikka sekin koskee käytännössä vain muita kuin Suomen kansalaisia. Hekään tosin eivät enää saa ylittää rajaa muualta kuin rajanylityspaikkojen kautta.

Melaluodon mukaan Ylitorniolla ei ole mitään valmiutta kaikkien tulijoiden testaamiseen rajalla. ”Meillä on täysi työ pitää perusterveydenhoito käynnissä kunnassa. Jos pitää mennä laajempaa testaamiseen, tarvitsemme apua”, Melaluoto sanoo.

Nousiainen ja Melaluoto ovat esittäneet muiden Meri-Lapin kunnan- ja kaupunginjohtajien kanssa, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella asuva väestö rokotetaan mahdollisimman pian alueen epidemiatilanteen hillitsemiseksi ja muuntoviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on ollut epidemian kiihtymisvaiheessa marraskuun alusta, ja kunnat ovat ottaneet etupainotteisesti käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset.

Kaupunginjohtajat olivatkin pettyneitä, ettei hallitus mitenkään vastannut tähän toiveeseen perjantaina.

Rajanylittäjien tarkastukset ja testaukset ovat Nousiaisen mukaan sujuneet Tornion ja Haaparannan rajalla on melko hyvin. ”Meillä on siellä ollut yksi kontti testauksia varten jo viime kesästä, ja maanantaina niitä tulee kaksi lisää, joten saamme ne sujumaan melko tehokkaasti”, Nousiainen uskoo.

”Jäähän se testaus pikkasen harmaaksi alueeksi, eli kynnet ovat aika tylsät, kun se on vapaaehtoista”, Nousiainen arvioi testauksen tepsivyyttä.

Tiukentuneista rajoituksista seuraa Nousiaisen mukaan ainakin se, että kaupoissa käynti rajan yli nyt vähenee. Tornion kauppakeskukseen noin puolet asiakkaista on tullut Ruotsin puolelta.

”Vapaa-ajan harrastamiset, kuten hiihtämiset rajan yli loppunevat myös. Itsekin pelaan jääpallon Ruotsin puolella, ja siellä on myös latu”, Nousiainen sanoo.

Länsi-Pohjan alueella rajanylittäjiä oli vuoden kahden ensimmäisen viikon aikana noin 220 000. Vilkkainta liikenne on juuri Tornion ja Haaparannan välisellä rajalla.

Nousiainen uskoo, että päivittäinen rajanylittäjien määrä putoaa nyt alle 10 000:een, kun keväällä se oli alimmillaan noin 2 000.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat