Hallitus valmistautuu virus­muunnoksen leviämiseen: Ravintoloille kaavaillaan uusia rajoituksia, päätökset tiukemmin hallitukselle - Politiikka | HS.fi

Hallitus valmistautuu virus­muunnoksen leviämiseen: Ravintoloille kaavaillaan uusia rajoituksia, päätökset tiukemmin hallitukselle

Tiukkoja toimia voi tulla myös alueilla, joilla koronavirustilanne näyttää nyt hyvältä.

25.1. 11:09 | Päivitetty 25.1. 21:33

Hallitus valmistautuu ottamaan käyttöön nopeasti uusia rajoitustoimia estääkseen uuden, herkästi tarttuvan koronavirusmuunnoksen leviämisen Suomessa. Tämä voi jo pian tarkoittaa uusia rajoituksia ravintoloille.

Äärimmäisessä tapauksessa Suomessa saatetaan joutua jopa rajoittamaan ulkona liikkumista.

”Riski epidemian kiihtymiselle on todellinen ja suuri. Siksi tarvitaan toimenpiteiden ennakollista kiristämistä”, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessa maanantaina iltapäivällä.

Viruksen torjunnassa siirrytään nyt kolmiportaiseen malliin, jolla pandemian torjunta otetaan jälleen alueellisilta viranomaisilta tiukemmin hallituksen näppeihin.

Suomessa ollaan nyt uuden mallin mukaan tasolla yksi. Se tarkoittaa, että kaikki leviämisvaiheen toimet on otettava täysimääräisesti käyttöön kaikilla leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Näillä alueilla tulee voimaan maksimaalinen etätyösuositus ja laaja kasvomaskisuositus.

Jos viruksen leviäminen ei nykytoimilla pysähdy, siirrytään torjunnassa tasolle kaksi. Silloin tavoitteena on nopea ja voimakas kontaktien väheneminen koko maassa.

Tasolle kaksi siirtyminen tarkoittaisi, että leviämisvaiheen toimet tulisivat voimaan koko maassa. Lisäksi käyttöön voitaisiin ottaa uusia toimia. Esimerkiksi kokoontumisrajoitusten ylärajaa voitaisiin laskea ja karanteenien valvontaa voitaisiin tehostaa. Viimesijaisena toimena peruskoulun yläluokat voisivat siirtyä etäopetukseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoivat hallituksen uusista toimista koronaepidemiaa vastaan maanantaina.­

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan rajoitukset pyritään suunnittelemaan niin, että niistä aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa lapsille ja nuorille.

Tällä perusteella hallitus kaavailee jo uusia rajoituksia ravintoloiden toiminnalle.

”Aikuisia koskevat rajoitukset ovat aivan keskeisiä. Näin voimme säästää lapsia ja nuoria rajoituksilta. Tarkastelemme aikuisten osalta kaikki mahdolliset vaihtoehdot, mistä voimme vähentää kontakteja.”

Ministerit eivät kertoneet, millaisia uusia rajoituksia ravintoloille voisi olla tulossa.

”Tämän päivän keskustelun pohjalta hallituksella on valmius kiristää ravintoloita koskevaa sääntelyä entisestään”, Marin sanoi.

Viimeiselle, kolmannelle tasolle viruksen torjunnassa siirrytään, jos edes uudet rajoitustoimet eivät estä taudin leviämistä.

Taso kolme tarkoittaisi poikkeusolojen toteamista, valmiuslakien käyttöönottoa ja liikkumisrajoitusten asettamista.

Marin kuvasi tasolle kolme siirtymistä äärimmäiseksi toimeksi. Päätös voidaan tehdä vain, jos kaikki aiemmat toimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja epidemiatilanne uhkaa ylittää terveydenhuollon kantokyvyn tai päätös on välttämätön väestön hengen tai terveyden turvaamiseksi.

Marinin mukaan tässä vaiheessa hallitus voisi rajoittaa liikkumista maakuntien välillä, kuten tehtiin hetkellisesti viime keväänä, mutta myös asettaa laajemman ulkonaliikkumiskiellon.

Tiedotustilaisuudessa Kiuru sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen tyrmäsivät kaikki toiveet siitä, että koronavirusrokotteiden tulo markkinoille johtaisi nopeasti yhteiskunnan avautumiseen.

”Meillä on edessä vaikeammat ajat”, Kiuru sanoi.

Salmisen mukaan rokottamistahti on Suomessa jäänyt aiemmista suunnitelmista rokotteiden huonon saatavuuden vuoksi.

”Ihan sillä aikataululla, mitä aiemmin odotettiin, ei pystytä toimimaan. Joudumme käyttämään muita toimenpiteitä vielä varsin pitkään ennen kuin rokotteista on apua.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat