Hallitus valmistelee laki­esitystä rajoilla tehtävistä pakko­testeistä kiireellisellä aika­taululla, esitys yritetään saada valmiiksi torstaiksi - Politiikka | HS.fi

Hallitus valmistelee laki­esitystä rajoilla tehtävistä pakko­testeistä kiireellisellä aika­taululla, esitys yritetään saada valmiiksi torstaiksi

Lakiesitystä valmistellaan viikonloppuna kiireellisellä aikataululla, mutta aivan varmaa ei ole, löytyykö pakkotesteille perustuslain mukaiset perustelut.

Pääministeri Sanna Marin (sd).­

29.1. 7:36 | Päivitetty 29.1. 18:13

Hallitus valmistelee lakiesitystä rajoilla tehtävistä pakkotesteistä viikonloppuna kiireellisellä aikataululla.

HS:n tietojen mukaan tarkoitus on saada esitys valmiiksi ensi torstaihin mennessä.

Hallitus on valmis tuomaan eduskuntaan esityksen pakollisesta koronatestauksesta rajoilla, sanoi myös pääministeri Sanna Marin (sd) Ylen puheenjohtajatentissä torstai-iltana.

”Esimerkiksi pakkotestaus rajoille on sellainen, mitä voimme viedä eteenpäin, samoin negatiivisen testituloksen vaatiminen”, Marin sanoi.

Hänen mukaansa hallitus voi tuoda esityksen eduskuntaan heti kun se kokoontuu. Eduskunta aloittaa kevätistuntokautensa ensi viikolla.

Helsingin Sanomat kertoi hallituksen pakkotestausaikeista 26. tammikuuta.

HS:n tietojen mukaan valmistelussa lähdetään siitä, että kaikki matkustajat joutuisivat rajoilla koronavirustestiin, jos heillä ei ole osoittaa pätevää syytä, miksi heidän ei tarvitse joutua testiin.

Matkustaja olisi tarkoitus ohjata pakolliseen testiin, jos hänellä ei ole osoittaa todistusta lähiaikoina otetusta testistä, sairastetusta koronavirustaudista tai otetusta rokotteesta.

Päätöksen pakkotestistä tekisivät aluehallintoviranomaiset. Heillä on oikeus määrätä ihmiset pakkotesteihin jo nykyisin, mutta päätöksen pitää olla yksilöllinen.

Lain valmistelu on kuitenkin vielä kesken. On myös mahdollista, ettei riittäviä perusteluja pakolliselle testille lopulta löydy. Suomen perustuslaki suojelee vahvasti kansalaisten vapauksia.

Sekin on vielä auki, olisiko testi pakollinen kaikille vai vain niille, jotka tulevat maista, joissa koronavirustilanne on selvästi pahempi kuin Suomessa.

Joka tapauksessa jos laki saadaan aikaiseksi, samat säännöt koskisivat myös Suomen kansalaisia. Suomen kansalaiset ja täällä vakituisesti asuvat voivat aina saapua Suomeen.

Yksi vaihtoehto on, että suomalaiset ohjattaisiin pakolliseen karanteeniin, mikäli he kieltäytyvät testistä.

Nykyisin monet laivoilla saapuvat matkustajat eivät halua ottaa vapaaehtoisia testejä eikä viranomaisilla ole keinoja vaatia testiä tai esimerkiksi todistusta sairastetusta taudista.

Tämä vaikeuttaa Suomen pyrkimystä rajoittaa uuden vaarallisen nopeasti leviävän muuntoviruksen saapumista maahan.

Hallitus yritti jo syksyllä parantaa rajojen terveysturvallisuutta lisäämällä lakiin määräyksiä muun muassa karanteeneista, mutta tuolloin lakiesitys törmäsi eduskunnassa perustuslakia tulkitsevien oikeusoppineiden kielteisiin kantoihin.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ihmetteli lausunnossaan, miksi lakiehdotuksessa on päädytty ensisijaisesti karanteenimalliin, jossa säädettäisiin uudesta perusteesta karanteeniin määräämiselle.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi lakiesityksen poikkeuksellisen kovasanaisesti.

Lakien perustuslainmukaisuutta tulkitseva valiokunta totesi tuolloin hallitukselle, että lakiesitys on kokonaisuudessaan ongelmallinen ja korjaamiskelvoton.

Syksyn jälkeen useita asioita on kuitenkin muuttunut.

Keskeistä on löytää perustelut, että laki on Suomen terveystilanteen takia välttämätön.

Koronaviruksen muunnos leviää niin rivakasti, että se saattaa perustella tiukemmat muutokset lakiin kuin vielä syksyllä oli mahdollista.

Toisekseen pakkotestejä voitaisiin toteuttaa, koska testien määrä on lisääntynyt ja keskiviikkona voimaan tulevat uudet matkustusrajoitukset vähentävät matkustajien määrää merkittävästi.

Myös eduskunnan mieliala on muuttunut. Hallintovaliokunta vaati viime perjantaina pakkotestausta ja pakollisten ennakkotestien vaatimista Suomeen tulevilta matkustajilta.

”Valiokunnan mielestä näissä oloissa on voitava ihmisten aivan keskeisimpien perusoikeuksiin kuuluvan terveyden ja hengen suojelemiseksi ryhtyä sisä- ja ulkorajoilla kattavaan pakolliseen ennakkotestin vaatimiseen, pakolliseen testaukseen, pakollisiin karanteeneihin ja muihin välttämättömiin toimenpiteisiin ihmisten terveyden ja hengen suojelemiseksi”, se totesi lausunnossaan tartuntatautilain muutoksesta koskevasta hallituksen esityksestä.

Hallintovaliokunta ei kuitenkaan ole perustuslakivaliokunta, jonka asiantuntijoihin rajatiukennukset edellisen kerran tyssäsivät. Valiokunta kuulee samoja perustuslain tulkitsijoita kuin edelliselläkin kerralla.

Torstaina A-Talkissa myös oppositiopuolueet vaativat pakkotestejä. Ainoastaan hallituspuolue Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vastusti niitä. Hän on johtaa oikeusministeriötä, joka on mukana valmistelemassa lakiesitystä.

Pakkotestausta rajoilla vaati tentissä etenkin oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok).

”Tuokaa se muutos. [- -] Se auttaisi meitä kaikkia, se olisi hyvä juttu”, Orpo sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat