Pamin kysely: Paikallinen sopiminen työehdoista kiinnostaa, mutta sen merkitystä eivät kaikki tunne - Politiikka | HS.fi

Pamin kysely: Paikallinen sopiminen työehdoista kiinnostaa, mutta sen merkitystä eivät kaikki tunne

Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että neuvottelemiseen koulutetun ammattiliiton luottamusmiehen tai ammattiliiton edustajan pitäisi edustaa työntekijöitä silloin, kun työsuhteen ehdoista sovitaan työpaikoilla.

Pamin kyselyn vastaajat pitivät työnantajien mahdollisuuksia vaikuttaa paikalliseen sopimiseen parempina kuin työntekijöiden mahdollisuuksia.­

8.2. 9:17

Sopiminen palkoista ja muista työehdoista paikallisesti saa kannatusta kansalaisilta Palvelualojen ammattiliiton (Pam) teettämässä kyselyssä.

Yli puolet uskoo myös, että paikallisesta sopimisesta tulee lähitulevaisuudessa yleisin vaihtoehto sopia työehdoista työntekijöiden ja työnantajien välillä.

Silti paikallinen sopiminen herättää myös epäilyjä sanelemisesta eikä sopimista tunneta kovin hyvin.

Kantar TNS:n marraskuussa 2020 tekemän kyselyn mukaan enemmistöllä työikäisistä suomalaisista ei ole mitään paikallista sopimista vastaan. Ensin pitäisi kuitenkin varmistua siitä, että osapuolet voivat aidosti neuvotella työehdoista ilman että kumpikaan pääsee sanelemaan niitä.

Liki 80 prosenttia oli tätä mieltä.

Pamin kyselyn vastaajat pitivät työnantajien mahdollisuuksia vaikuttaa paikalliseen sopimiseen parempina kuin työntekijöiden mahdollisuuksia. Noin 60 prosenttia vastaajista oli tätä mieltä.

Noin viidennes uskoi osapuolten vaikutusmahdollisuuksien olevan yhtä hyvät, ja alle 10 prosenttia arvioi työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet suuremmiksi.

Paikallisen sopimisen merkitystä ei kyselyn perusteella tunneta kovin hyvin. Yli kolmannes arveli olevansa melko tai erittäin huonosti perillä siitä, mistä kaikesta paikallisessa sopimisessa on kysymys, tai ei osaa sanoa, kuinka perillä on asiasta.

Yli puolet vastaajista, 53 prosenttia, oli sitä mieltä, että neuvottelemiseen koulutetun ammattiliiton luottamusmiehen tai ammattiliiton edustajan pitäisi edustaa työntekijöitä silloin, kun työsuhteen ehdoista sovitaan työpaikoilla.

”Työntekijät kokevat epävarmuutta, ja siksi he haluavat paikalliseen sopimiseen edustajakseen työehdot ja työlainsäädännön tuntevan luottamusmiehen”, tulkitsee Pamin sopimuspäällikkö Ismo Kokko tuloksia.

Kokon mukaan kysymys ei ole vain siitä, että työntekijöillä on edustaja paikallisissa neuvotteluissa.

”Työntekijöiden aseman ja vaikutusvallan neuvotteluissa takaa vasta se, että edustaja osaa työehdot ja työlainsäädännön ja hänellä on mahdollisuus kysyä myös neuvoja. Tästä on lähdettävä, kun paikallisen sopimisen edistämistä valmistellaan. Muuten tasapaino ei toteudu”, Kokko sanoo.

Muun työntekijöiden edustajan valitsisi 18 prosenttia. Vastaajista 15 prosenttia kannattaa sitä, että jokainen työntekijä neuvottelisi itse.

Ammattiliittojen toivotaan sopivan asioista työntekijöiden puolesta myös silloin, kun niistä sovitaan paikallisesti. Näin toivoo 60 prosenttia vastaajista.

Paikallisen sopimisen ei kuitenkaan juuri uskota tuovan parannusta omaan työmarkkina-asemaan tai työelämään yleensä.

Johtajista ja yrittäjistä yli puolet uskoo asemansa paranevan, mutta palkansaajien, työttömien ja opiskelijoiden keskuudessa useampi uskoo enemmän asemansa heikkenemiseen kuin paranemiseen.

Kyselytutkimusta varten haastateltiin 1 126:ta työikäistä eli 18–65-vuotiasta suomalaista marraskuussa. Virhemarginaali on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pam on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto, jonka noin 210 000 jäsenestä 80 prosenttia on naisia. Suurin osa jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat