Komissio pyytää Suomelta lisätietoja alkoholijuomien etämyynnistä - Politiikka | HS.fi

Komissio pyytää Suomelta lisätietoja alkoholijuomien etämyynnistä

Komissio pyytää Suomea muun muassa selvittämään, onko toisessa EU-maassa toimiville myyjille saatavissa alkoholin vähittäismyyntilupia.

Tullin työntekijät tutkivat netin kautta tilattuja alkoholilähetyksiä Lentotullissa Vantaalla 2014.­

12.2. 14:30 | Päivitetty 12.2. 17:00

Euroopan komissio on pyytänyt Suomen viranomaisilta lisätietoja liittyen 5,5 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuomien vähittäismyyntiä koskevaan sääntelyyn.

Komissio pyytää Suomea muun muassa selvittämään, onko toisessa EU-maassa toimiville myyjille saatavissa alkoholin vähittäismyyntilupia. Lisäksi komissio pyytää Suomea täsmentämään tietoja Suomen alkoholin vähittäismyyntijärjestelmästä, Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa sanotaan.

Komission lisätietopyyntö liittyy niin sanottuun EU Pilot -menettelyyn, jossa se selvittää, estääkö Suomi tavaroiden vapaata liikkuvuutta kieltämällä alkoholijuomien etämyynnin toisista jäsenmaista. EU:n komissio on jo aikaisemmin lausunut, että Suomen alkoholin etämyyntikielto rikkoo tavaroiden vapaan liikkumisen periaatetta vastaan.

Taustalla ovat useat kantelut, joita komissioon on lähetetty. Ne liittyvät alkoholijuomien myynnin mahdollisiin esteisiin. Komissiolle on kannellut ainakin helsinkiläinen yksityishenkilö Rikhard Sjöberg.

Alkoholin etämyynnistä on Suomessa käyty kiistaa jo pitkään. Laissa ei ole selkeää pykälää sitä koskien, mutta Valvira ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat tulkinneet, että etämyynti on kiellettyä.

Viime hallituskaudella alkoholin etämyynnin sääntelyn selkeyttämisestä käytiin keskustelua. Sosiaali- ja terveysministeriön kaavailujen mukaan yli 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien alkoholijuomien etämyynti olisi kielletty laissa. Komissio otti kielteisen kannan etämyynnin kieltoon. Asia ei edennyt lakiesitykseksi saakka.

Komissio tiedustelee nyt myös Suomen suunnitelmista toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän huhtikuussa 2018 tekemiä ehdotuksia alkoholijuomien rajat ylittävästä myynnistä.

Työryhmän ehdotuksen mukaan alkoholijuomien verkkokauppa olisi mahdollista niin kotimaisille kuin ulkomaisille toimijoille, kunhan juoman alkoholipitoisuus olisi korkeintaan 5,5 prosenttia. Näiden alkoholijuomien jakelu tapahtuisi Suomessa vähittäismyyntipaikoista, ei siis postitse tai kuljetusliikkeen tekemänä.

Suomen viranomaisten on vastattava komission kysymyksiin 14. huhtikuuta mennessä.

Jos komissio katsoo, että Suomi on rikkonut etämyynnin osalta EU-lainsäädäntöä, se voi haastaa Suomen EU-tuomioistuimeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat