Rkp perään­kuuluttaa kaksi­vuotista kotitalous­vähennys­kokeilua – Henriksson: ”Olen vakuuttunut, että korotettu kotitalous­vähennys nostaisi työllisyys­astetta” - Politiikka | HS.fi

Rkp perään­kuuluttaa kaksi­vuotista kotitalous­vähennys­kokeilua – Henriksson: ”Olen vakuuttunut, että korotettu kotitalous­vähennys nostaisi työllisyys­astetta”

Tutkimus epäili kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutuksia. Rkp haluaa kasvattaa vähennystä kokeiluluotoisesti roimasti, nykyisestä 2 250 eurosta 7 500 euroon, jotta tietoa saataisiin lisää.

Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 12. marraskuuta 2020.­

13.2. 12:35

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson peräänkuuluttaa kaksivuotista kokeilua, jossa kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutuksia voitaisiin tarkastella.

Henrikssonin mukaan tuen soveltamisalaa tulisi laajentaa ja sen enimmäismäärää tulisi kasvattaa nykyisestä 2 250 eurosta reilusti, esimerkiksi 7 500 euroon.

”Olen vakuuttunut siitä, että korotettu kotitalousvähennys nostaisi työllisyysastetta. Kun kotitaloudet kuluttavat enemmän, yritykset hyötyvät”, Henriksson sanoi puhuessaan puoluevaltuustolle lauantaina.

Kotitalousvähennyksestä on käyty kipakkaa keskustelua sen jälkeen, kun Valtion taloudellisen tutkimuskeskus Vatt ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT:n julkaisivat hiljattain tutkimuksen asiasta.

Tutkijoiden mukaan kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluita ei kuluteta enemmän vähennyksen takia, joten palvelualoille ei myöskään synny uusia työpaikkoja kotitalousvähennyksen vaikutuksesta. Järjestelmän katsottiin suosivan suurituloisia, eikä sen laajentamiselle nähty perusteita.

Tutkimus sai aikaan laajaa ja osin kriittistäkin keskustelua sen toteutustavasta. Henrikssonin mielestä tutkimuksessa vedettiin turhan nopeita johtopäätöksiä.

”Tutkimus perustui Ruotsin tilanteeseen vuonna 2007, kun Ruotsissa otettiin se käyttöön ja toisaalta se perustui vuoteen 2009, kun Suomi ja koko maailma oli finanssikriisin syvissä aalloissa.”

”Siinä mielessä aikaa on kulunut, ja olen aika vakuuttunut siitä, että kannattaisi olla niin rohkea, että tekisi kokeilun, jotta voisimme saada tuoretta tietoa työllisyysvaikutuksista”, hän sanoo.

Nykyinen hallitus leikkasi kotitalousvähennystä vuoden 2020 alusta. Vähennyksen maksimimäärä laski 2 400 eurosta 2 250 euroon ja vähennettävä määrä 50 prosentista 40 prosenttiin työkorvauksesta yritykseltä ostettaessa.

Asia on ajankohtainen taas, kun uusista työllisyystoimista on määrä linjata kevään kehysriihessä.

”Meillä on varmasti eri näkemyksiä hallituksessa, mutta tämä on myös toimenpide, jonka pitää olla pöydällä, kun hallitus menee puoliväliriiheen. Emme saa sulkea nyt mitään toimenpiteitä pois, jotka voivat myötävaikuttaa siihen, että saamme lisää työpaikkoja”, Henriksson sanoo.

Useissa puolueissa vähennykseen on suhtauduttu tuoreesta tutkimuksesta huolimatta myönteisesti, joskin hiukan eri painotuksin. Esimerkiksi pääministeripuolue Sdp:ssä on pidetty esillä vähennyksen kehittämistä pienituloisia suosivammaksi, eikä sen enimmäismäärän nostoa ole pidetty ensisijaisena.

Lue lisää: Tutkijat lyttäsivät kotitalousvähennyksen hyvätuloisia suosivaksi, pääministeripuolue Sdp haluaisi lisätä sen käyttöä taloyhtiöiden remontteihin

Hallitus on jo aiemmin kertonut selvittävänsä mahdollisia muutoksia kotitalousvähennykseen, muun muassa olisiko mahdollista ottaa sen rinnalle käyttöön tukijärjestelmä, jossa kotitalousvähennyksen kaltaisesta edusta voisivat hyötyä myös pienituloisimmat.

Lisäksi tarkoituksena on ollut selvittää, voisiko energiaremonttien suunnittelukustannukset ottaa vähennyksen piiriin ja voisiko vähennyksen mahdollistaa taloyhtiöiden osakkaille. Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys siitäkin, voisiko vähennysprosentti olla korkeampi, jos korjaustyöt kotona parantavat energiatehokkuutta tai niiden avulla luovutaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä lämmityksessä.

Myös kristillisdemokraattien puoluehallitus vaati lauantaina kotitalousvähennykseen muutoksia kannanotossaan.

Puolueen mielestä tukeen tehdystä leikkauksesta pitäisi luopua. Lisäksi vähennystä tulisi puolueen mukaan kehittää hoiva- ja kotitalouspalvelujen suuremmalla korvausosuudella ja omavastuun poistamisella ikääntyneiltä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat