Marin rauhoittelee tapahtuma- ja kulttuurialaa, lupaa lisää tukea – Ohisalon mukaan kesän tapahtumissa voisi miettiä testi- tai rokote­todistusta - Politiikka | HS.fi

Marin rauhoittelee tapahtuma- ja kulttuurialaa, lupaa lisää tukea – Ohisalon mukaan kesän tapahtumissa voisi miettiä testi- tai rokote­todistusta

Muusikko Paula Vesala moitti Suomen Kuvalehdessä, että hallituksen teot alan eteen ovat ”nolla”.

Pääministeri Sanna Marin (sd).­

14.2. 11:10 | Päivitetty 14.2. 13:37

Pääministeri Sanna Marin (sd) lupaa, että tapahtuma- ja kulttuurialalle on tulossa pian lisää tukea.

”Hallitus on käsitellyt asiaa tammikuussa ja yhteinen tahto asian edistämiseksi on”, Marin kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Marin muistuttaa, että tapahtuma- ja kulttuurialan paremmin huomioiva tuki on valmisteilla työ- ja elinkeinoministeriössä elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla.

”Työtä tehdään myös opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa ja olen keskustellut tilanteesta muun muassa Tapahtumateollisuuden kanssa.”

Kulttuurialan ahdingosta on noussut kipakka keskustelu sen jälkeen, kun muusikko Paula Vesala kommentoi alan tilannetta tiukoin sanankääntein Suomen Kuvalehden haastattelussa perjantaina ja sanoi hallituksen hoitaneen tilanteen todella huonosti.

Hän syytti erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) ja sosiaali- ja terveysministeriön ”nuijivan” tapahtuma-alaa. Hän moitti myös Marinia suoraan.

”Teot on nolla”, Vesala sanoi.

”Heiluttaisin kirvestä Marinin ja Kiurun suuntaan, jos siihen olisi mahdollisuus.”

Vesala on itse istunut opetus- ja kulttuuriminiteriön työryhmässä, jossa viranomaiset sekä kulttuuri- ja urheilualan edustajat ovat selvittäneet keinoja järjestää tapahtumia turvallisesti. Hänen mukaansa ehdotuksia on kuunneltu ja viety eteenpäin valtioneuvostoon, mutta mikään ei ole muuttunut.

Vesala moitti, että edes matalan riskitason tapahtumat eivät ole saaneet armoa viranomaisilta, koska ”kaikki poljetaan samaan, että siellä vain kännissä jotain kuolataan.”

Sunnuntaina myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo otti osaa keskusteluun. Hänen mukaansa kesän tapahtumien osalta pitäisi tarkastella, voisiko tapahtumissa olla pääsyvaatimuksena esimerkiksi rokotetodistus tai testitodistus.

”Tukea tarvitaan ja on tärkeää, että se kohdentuu jatkossa entistä paremmin. Samalla tehtävä skenaariotyötä, jolla voidaan arvioida kesän tapahtumien mahdollisuuksia. Katsottava myös esimerkiksi, voisiko tapahtumissa olla rokotetodistuksen tai testitodistuksen näyttö pääsyvaatimuksena tai muuta sellaista”, Ohisalo kirjoitti Twitterissä.

Lue lisää: Muusikkojen liitto kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle aluehallintoviraston tekemistä kokoontumisrajoituksista

Opetusministerin tehtävästä vanhempainvapaalla oleva vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan muistutti, että toki tapahtuma-alan eteen on tehty toimia.

Sekä opetus- ja kulttuuriministeriö että työ- ja elinkeinoministeriö ovat jakaneet tukea. Lisäksi kustannustukea kehitetään edelleen luovien alojen kanssa siten, jotta se soveltuisi mahdollisimman monelle.

Anderssonista on selvää, että lisätoimia tarvitaan.

”Suurinta turhautumista aiheuttaa lainsäädännöstä johtuva rajoitusten epäloogisuus: esimerkiksi baarit ja kuntosalit suhteessa keikkoihin ja leffateattereihin. Ymmärrän tämän turhautumisen täysin, ja siksi esimerkiksi tartuntatautilakia muutetaan”, hän totesi.

”Kun tautitilanne mahdollistaa rajoitusten osittaisen purkamisen, pitää mielestäni edetä juuri kuten ala on ehdottanut, eli tarkemmilla turvallisuusjärjestelyihin liittyvillä ohjeilla kaavamaisen osallistujalukumäärän sijasta.”

Yksin tapahtumateollisuudessa toimii alaa edustavan Tapahtumateollisuuden mukaan 3 200 yritystä. 2 000:ta yritystä uhkaa uhkaa järjestön mukaan lopettaminen lähikuukausina koronapandemian seurausten takia.

Tapahtumateollisuus laskee, että alan yritysten liikevaihdot ovat korona-aikana pienentyneet 80–95 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat