Sivistysvaliokunnan Paula Risikko vaatii tapahtuma-alalle pikaista exit-suunnitelmaa koronakriisistä - Politiikka | HS.fi

Sivistysvaliokunnan Paula Risikko vaatii tapahtuma-alalle pikaista exit-suunnitelmaa koronakriisistä

Eduskunnan sivistysvaliokuntaa johtava Paula Risikko (kok) sanoo, ettei tapahtuma- ja kulttuurialan toimintaa pitäisi rajoittaa kategorisesti. ”Pitää lähteä siitä, miten tapahtumien järjestäminen on turvallista, eikä vain siitä, miten tätä voitaisiin rajoittaa.”

Paula Risikko (kok).­

16.2. 12:30

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Paula Risikko vaatii, että tapahtuma-alalle laaditaan pikavauhtia ”exit-suunnitelma”, jossa määritellään selkeästi, miten tapahtumia päästäisiin järjestämään koronaturvallisesti.

”Pitää lähteä siitä, miten tapahtumien järjestäminen on turvallista, eikä vain siitä, miten tätä voitaisiin rajoittaa”, Risikko sanoo.

”Tiedän, että opetus- ja kulttuuriministeriö on tekemässä tällaista exit-suunnitelmaa, ja sen sisältö pitäisi saada mahdollisimman pian esille. Toimijat tarvitsevat ennakoitavuutta. Kesä kolkuttelee nyt hyvin äkkiä, ja tapahtumia pitäisi järjestää.”

Tapahtuma- ja kulttuurialan ahdingosta virisi viikonvaihteessa kipakka keskustelu sen jälkeen, kun muusikko Paula Vesala arvosteli hallitusta kovasanaisesti Suomen Kuvalehden haastattelussa perjantaina.

Vesala syytti erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) ja sosiaali- ja terveysministeriön ”nuijivan” tapahtuma-alaa. Hän moitti myös pääministeri Sanna Marinia (sd) suoraan.

”Teot on nolla”, Vesala sanoi Suomen Kuvalehdelle.

Tapahtuma-alaa edustavan Tapahtumateollisuuden mukaan alan yritysten liikevaihdot ovat koronakriisin aikana pienentyneet 80–95 prosenttia. Lomautettuna on vuoden 2020 aikana ollut 10 000 työntekijää ja kokonaan työllistämättä on jäänyt jopa 136 000 tilapäistä työntekijää.

Sivistysvaliokunta otti tapahtuma- ja kulttuurialan tilanteeseen kantaa hiljattain, kun se antoi lausuntonsa tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta.

Verraten tiukkasanaisessa lausunnossa katsottiin muun muassa, että nyt nähdyt kaikkien tapahtumien kategoriset sulut tai osallistujamäärän rajaaminen johonkin satunnaiseen lukumäärään ”aiheuttavat tarpeettomasti tappioita ja peruutuksia myös sellaisille tapahtumille, jotka voitaisiin järjestää turvallisesti.”

Valiokunta korosti kulttuurin merkitystä hyvinvoinnille ja myös kriisinkestävyyden turvaamiselle. Se vaati esimerkiksi, että lakiin sisällytettäisiin viranomaisille velvoite käydä vuoropuhelu alan ja järjestävän tahon kanssa, kun rajoituksia tehdään.

Risikko pitää valitettavana, ettei lausuma päätynyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön, jonka pohjalta eduskunta asiasta päättää. Hänestä rajoituksia pitäisi nimenomaan voida tehdä räätälöidysti, ei kategorisesti.

”Me lausuimme tästä hyvin voimallisesti ja yksimielisesti. Jostain syystä näitä ei huomioitu, näistä ei mennyt läpi oikeastaan mikään”, hän sanoo.

”Sinne olisi voinut ihan kirjata, että viranomaisilla on velvollisuus käydä vuoropuhelu alan ja järjestävän tahon kanssa ja miettiä niitä ratkaisuja. On tietenkin paljon helpompi kieltää kaikki kuin lähteä pohtimaan, että miten tämä voitaisiin avata.”

Risikkoa harmittaa myös tapa, jolla sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi koronavirusrajoituksien aiheuttamasta kompensaatiosta. Mietintöön kirjattiin eduskunnan edellyttävän että valtioneuvosto valmistelee pikaisesti säännökset siitä, että asiakastilojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä korvataan elinkeinonharjoittajille.

Sulkemiseen sidottu kompensointi auttaa osaa yrittäjistä, muttei yleisötilaisuuksien järjestäjiä, Risikko sanoo.

”Jos vaikka kauppakeskuksessa olisi järjestetty joku tilaisuus, eikä kauppakeskusta suljeta, mutta rajoitetaan tulijamäärä kymmeneen, niin eihän kukaan pysty järjestämään sitä tilaisuutta.”

Elinkeinoministeriössä valmistellaan paraikaa kustannustuen kolmatta kierrosta, jossa on elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan koetettu huomioida tapahtuma- ja kulttuuriala aiempaa paremmin. Lintilä väläytti tämän lisäksi viikonloppuna mahdollista tapahtumatakuuta, jolla tappiota voitaisiin taata, jos kesätapahtuma ei pääsisi rajoitusten vuoksi toteutumaan.

Lue lisää: Elinkeinoministeri Lintilä väläyttää tapahtuma-alalle kesäksi tapahtumatakuuta: ”Ymmärrän erittäin hyvin sen, että on epäreilu olo

Risikosta valtion olisi sitouduttava kompensoimaan tapahtumanjärjestäjille tulonmenetykset, ja nimenomaan siten, että se kohdistuisi kaikkiin, joita asia koskee. Hän toivoo, että kustannustuki saadaan kohdistumaan paremmin ja kiittää ajatusta tapahtumatakuusta.

”Mikään kompensointimalli ei kuitenkaan auta kovin kauaa. Tästä syystä meidän pitäisi saada tämä Suomi auki.”

Sivistysvaliokunta kuulee tapahtuma- ja kulttuurialaa uudelleen kuluvan viikon perjantaina koronaviruksen aiheuttamista ongelmista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat