Oppositio vaati hallituksen eroa EU:n elpymis­paketin vuoksi, keskusta vastasi syyttämällä Halla-ahoa ”hämäämisestä” - Politiikka | HS.fi

Oppositio vaati hallituksen eroa EU:n elpymis­paketin vuoksi, keskusta vastasi syyttämällä Halla-ahoa ”hämäämisestä”

Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina kolmen oppositiopuolueen välikysymyksestä. Myös kokoomus jätti oman epäluottamuslause-esityksensä.

Pääministeri Sanna Marin (sd, vasemmalla) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) eduskunnan täysistunnossa tiistaina.­

16.2. 12:49 | Päivitetty 16.2. 22:17

Hallitus vastasi tiistaina eduskunnassa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin. Asiasta käytiin kipakka keskustelu, jossa etenkin perussuomalaiset ja keskusta ottivat yhteen.

Välikysymyksen tehneet puolueet katsovat, että 750 miljardin euron tukipaketti ei ole Suomen etujen mukainen. Ne pelkäävät myös, ettei paketti jää kertaluonteiseksi.

Lue lisää elpymispaketista täältä.

Epäluottamuslause-esityksistä äänestetään keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa.

Välikysymys on opposition järein ase, jolla se voi yrittää kaataa hallituksen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi vastauspuheenvuorossaan, että elpymispaketilla saadaan aikaan ”koordinoitu taloudellinen sysäys” koko EU:n alueella.

Hän myös toisti hallituksen näkemyksen siitä, että elpymispaketti on kertaluonteinen ja ainutkertainen ratkaisu, ei pysyvä järjestely.

”Euroopan unionille ei ole annettu uutta toimivaltaa. Se ei siten voi pidentää nyt sovitun kokonaisuuden kestoa tai perustaa uutta elpymisvälinettä ilman jäsenvaltioiden yksimielistä päätöstä. Suomen osalta asiasta tulisi linjata eduskunnassa.”

Pääministeri myös kehui Suomen suoriutumista viime kesän neuvotteluissa. Hän sanoi Suomen lukeutuvan pienimpiin nettomaksajiin niin elpymispaketissa kuin koko rahoituskehyksessä.

”Suomen jäsenmaksut kasvavat kehyskaudella vain 4 prosenttia, kun keskimäärin jäsenvaltioiden maksujen on arvioitu kasvavan noin 10 prosenttia. Tältäkin osin onnistuimme neuvotteluissa.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei niellyt väitteitä kertaluonteisuudesta. Hän huomautti myös siitä, että rahaa jaetaan eri maille osin sen mukaan, mikä niiden taloustilanne oli ennen koronaviruspandemiaa.

”Rahaa saa, jos on harjoittanut vastuutonta taloudenpitoa. Lisäksi paketista on muodostumassa uusi velkainstrumentti, jota tullaan käyttämään jatkossakin, vaikka järjestelyn väitetään olevan kertaluontoinen. Kertaluontoisuus on sanahelinää, joka on tarkoitettu jäsenmaiden kotimaiseen kulutukseen”, Halla-aho sanoi.

Hänen mielestään EU rikkoo toistuvasti omia sääntöjään ja kulkee kohti tulonsiirtounionia.

”Jos Suomi haluaa olla kokoaan suurempi vaikuttaja, sen on torjuttava tämä paketti ja ilmoitettava, että raja on nyt tullut vastaan. Jonkun on näytettävä esimerkkiä”, Halla-aho vaati.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho puhui eduskunnan täysistunnossa tiistaina.­

Hallituspuolueista elpymispaketti on vaikea kysymys etenkin keskustalle. Puolueen ryhmäpuheenvuoron pitäneen Anne Kalmarin (kesk) vastaus alkoikin perussuomalaisten motiivien kyseenalaistamisella.

”Ei tässä välikysymyksessä ole kyse EU-politiikasta. Tässä on kyse kuntavaaleista. Halla-aho hämää. Puhutaan kaikesta muusta, paitsi siitä, mistä kuntavaaleissa on oikeasti kyse”, Kalmari sanoi.

Hän jatkoi sanomalla, ettei ole ”EU-intoilija”, mutta Suomi saavutti budjettineuvotteluissa tavoitteensa vahvistaa maatalouden ja maaseudun EU-rahoitusta.

”Vuosittain Suomi saa maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen yhteensä yli 900 miljoonaa euroa EU-rahoitusta, joka on noin 6 prosenttia enemmän kuin kuluvalla kaudella. Välikysymyksen linja tarkoittaisi kylmää kyytiä maakuntien Suomelle ja ruuantuotannolle.”

Halla-aho vastasi Kalmarin ilmeisesti katsovan, että ilman elpymispakettia ei olisi myöskään EU:n rahoituskehystä.

”Nyt on kyllä pakko kysyä, onko tämä parasta, johon keskusta kuntavaalipaniikissaan kykenee. Elpymispakettia ei pitäisi kytkeä rahoituskehykseen”, Halla-aho totesi.

Hän jatkoi sanomalla, ettei suomalainen maatalous ylipäätään ”saa EU:sta yhtään mitään”.

”Suomi on nettomaksaja. Te päristelette rumpua ja lupaatte maanviljelijöille heidän omia rahojaan.”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmetteli sitä, miten hallitus voi olla viemässä Suomea kohti tulonsiirtounionia. Hän viittasi muun muassa siihen, että jotkut taloudenpidossaan epäonnistuneet Etelä-Euroopan maat ovat elpymispaketin nettohyötyjiä.

”Kun meillä kiristetään vyötä ja hallitus lisää kansalaisten verotusta, niin samaan aikaan Italiassa tehdään veronkevennyksiä, suunnitellaan alennettua eläkeikää ja ollaan lyhentämässä työaikaa. On aivan käsittämätöntä, minkä tähden hallitus on suostunut tämäntyyppiseen tulonsiirtojärjestelyyn.”

Essayahin mukaan EU kulkee väärään suuntaan osoittamalla, että huonosti taloutensa hoitaneet pelastetaan muiden kustannuksella.

Kokoomus ei ole mukana kolmen puolueen välikysymyksessä, mutta se jätti keskustelussa oman epäluottamuslause-esityksensä hallitukselle.

Kokoomus ei halunnut lähteä mukaan muiden oppositiopuolueiden välikysymykseen, koska niiden suhtautuminen EU:hun on kokoomuksen linjaa kriittisempää. Kolmen puolueen välikysymyksessä puhutaan muun muassa kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-jäsenyydestä.

Kokoomuksen esityksen mukaan hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta, koska ”hallitus on epäonnistunut EU:n elpymispakettia koskevissa neuvotteluissa moraalikadon riskin minimoimisen sekä rahoituksen selkeän ehdollisuuden, elvytysrahojen tarkoituksenmukaisen kohdentumisen ja paketin ainutkertaisen luonteen varmistamisen osalta”.

Ilkka Kanerva (kok) sanoi ryhmäpuheenvuorossa, että elpymispaketti on kaukana hyvästä ratkaisusta.

”EU:n mallioppilas ei neuvotteluissa onnistunut parhaansa mukaan. Kokoomus pitää kiinni arvo-, turvallisuus ja talousyhteisöstämme, mutta arvioimme neuvottelutulosta kriittisesti.”

Muut oppositiopuolueet esittävät elpymispaketin vaihtoehtona, että kukin jäsenmaa ottaa itse ja omalla vastuullaan markkinoilta lainaa tarvitsemansa määrän.

Lue täältä koko välikysymys:

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat