Eduskunnan puhemies antoi Ano Turtiaiselle huomautuksen: ”Pidän käyttäytymistä erittäin moitittavana” - Politiikka | HS.fi

Eduskunnan puhemies antoi Ano Turtiaiselle huomautuksen: ”Pidän käyttäytymistä erittäin moitittavana”

Kyseessä on Turtiaisen epäasiallinen käytös varapuhemies Juho Eerolaa (ps) kohtaan. Turtiaisen mielestä Vehviläisen huomautuksessa on muotovirhe, koska siinä viitataan käytökseen täysistunnon ulkopuolella.

17.2. 14:13 | Päivitetty 17.2. 19:08

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) on antanut kansanedustaja Ano Turtiaiselle huomautuksen tämän käyttäytymisen vuoksi.

”Olen keskustellut edustaja Turtiaisen kanssa ja ilmoittanut hänelle pitäväni hänen käyttäytymistään perustuslaissa edustajilta edellytetyn vakaan ja arvokkaan käytöksen vastaisena ja erittäin moitittavana”, Vehviläinen sanoi eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Vehviläisen mukaan huomautuksen syy on Turtiaisen epäasiallinen käytös varapuhemies Juho Eerolaa (ps) kohtaan viime keskiviikkona.

Eerola oli tuolloin huomauttanut Turtiaista maskittomuudesta, mikä oli johtanut Iltalehden mukaan myöhemmin puhemiehen käytävällä välikohtaukseen.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Ano Turtiainen.­

Turtiaisen mukaan huomautuksessa on muotovirhe, koska Vehviläisen tarkoittama perustuslain 31. pykälän 2. momentti ”koskee ainoastaan täysistuntoja”.

Kyseisessä perustuslain kohdassa tällaista ei erikseen mainita, mutta Turtiainen viittaa eduskunnan kanslian vuoden 2007 julkaisuun, jossa valtiosääntöoikeuden professori Mikael Hidén tulkitsee kohdan tarkoittavan juuri täysistuntoja.

Turtiaisen mukaan ”asia on täysin selvä”.

”Lainkohta edellyttää, että nimenomaan eduskunnan istunnossa on esiinnyttävä toista henkilöä loukkaamatta. Mielestäni olen noudattanut tätä perustuslain vaatimusta ihan mallikkaasti”, Turtiainen sanoo tiedotteessaan.

Vehviläisen huomautuksessa oli Iltalehden mukaan kyse tilanteesta, jossa Turtiainen oli tullut istuntosalin ulkopuolella puhemiehen käytävällä voimakkaasti kiroillen ja puhemiehiä alatyylisesti nimitellen Eerolan luo kysymään, miksi hänen maskittomuudestaan huomautellaan jatkuvasti salissa.

”Mieli tekisi . . .”, Turtiainen sanoi lehden mukaan tuohtuneena kädet nyrkkiin puristettuna.

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä viime kesänä. Hän oli jakanut sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa tehtiin pilkkaa Yhdysvalloissa poliisin käsissä kuolleen George Floydin kuolemasta.

Eerola täsmensi myöhemmin HS:lle, että hän oli Turtiaisen puheenvuoron jälkeen muistuttanut voimassa olevasta yleisestä maskisuosituksesta kansanedustajille ”ketään nimeltä mainitsematta”.

Huomautusta seuranneen välikohtauksen yksityiskohtia Eerola ei avannut tarkemmin mutta sanoo, ettei kyse ollut varsinaisesta käsiksi käymisestä.

Myös viime viikon tiistaina Vehviläinen huomautti Turtiaista alatyylisestä kielenkäytöstä. Lisäksi tämä piti tuolloinkin puheenvuoronsa ohjeiden vastaisesti ilman maskia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat