Ministeri Lintilä: Kesän tapahtuma­takuu lähti valmisteluun, kustannus­tuki saa neljännenkin kierroksen - Politiikka | HS.fi

Ministeri Lintilä: Kesän tapahtuma­takuu lähti valmisteluun, kustannus­tuki saa neljännenkin kierroksen

Kustannustuen kolmas kierros lähtee lausuntokierrokselle. Tuen maksimimäärä kasvaa, ja korvattavien joustamattomien kustannusten määrittely muuttuu.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).­

17.2. 17:47 | Päivitetty 17.2. 18:07

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan tapahtuma- ja kulttuurialalle suunnattu niin sanottu tapahtumatakuu voidaan saada valmisteltua maalis–huhtikuuhun mennessä ja jakoon alustavasti kesäkuussa.

Lintilä väläytti tukea sunnuntaina HS:n haastattelussa. Keskiviikkona hän kertoi antaneensa ohjeistuksen tuen valmistelemisen aloittamisesta yhdessä kustannustuen neljännen kierroksen kanssa.

Takuun puitteissa tappioita voitaisiin korvata, mikäli tapahtumanjärjestäjän suunnitelmat peruuntuisivat koronavirukseen liittyvistä kokoontumisrajoituksista johtuen.

Se, kuka ja millä ehdoin tapahtumatakuun piiriin voisi tulla, täsmentyy valmistelun aikana.

”Tulemme kuuntelemaan hyvin tiivisti tapahtuma-alaa kriteeristön luomisessa”, Lintilä sanoo.

Kustannustuen kolmas tukikierros on puolestaan lähdössä lausuntokierrokselle. Tuki on tarkoitettu kahden aiemman tukikierroksen tapaan yrityksille koronakriisin aiheuttamien vaikeuksien helpottamiseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan huomiota on yritetty tällä kertaa kiinnittää esimerkiksi yksinyrittäjien ja pienyrittäjien asemaan.

Yksinyrittäjien tuen toinen kierros on leivottu osaksi kustannustukea, ja sen jakaminen siirtyy kunnilta Valtiokonttorille.

Vastaisuudessa 2 000 euron tuen voi tukiehtojen täyttyessä saada silloinkin, kun korvattavien kustannusten laskennallinen summa alittaa 2 000 euroa. Aiemmin tätä pienempiä kustannuksia ei ole korvattu.

Uutta on myös se, että ennen kyse on ollut 2 000 euron kertakorvauksesta, nyt korvausta voi saada myös enemmän, mikäli korvattavat kustannukset ovat suurempia.

Muutoksia on tehty myös kustannustuen kustannuskriteeristöön siten, että korvattavien joustamattomien kustannusten määrittely olisi aiempaa enemmän yrittäjien omaan arvioon perustuvaa.

Tämän uskotaan auttavan esimerkiksi tapahtuma- ja kulttuurialoilla, joilla kulurakenne on monista muista aloista poikkeava ja kustannustuki on koettu huonosti toimivaksi.

Lisäksi yhdellä hakemuksella saatavan tuen maksimimäärä nostetaan 500 000 eurosta miljoonaan euroon.

Kustannustuen kolmannen kierroksen tuet on määrä saada maksuun maalis- tai huhtikuussa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi puolestaan keskiviikkona esittäneensä tulevaan lisätalousarvioon tukipakettia, joka on suunnattu kulttuurialan freelancereille.

”Erityisesti vapaalla taiteilijakentällä on tällä hetkellä iso hätä pitkittyvän tautitilanteen takia”, Saarikko kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Tärkeintä olisi Saarikon mukaan päästä avaamaan tapahtumia.

”Sitä varten on opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu turvallisen tapahtuman malli yhdessä alan toimijoiden kanssa. Alalle pitää saada tulevaisuuden näkymä siitä, miten toimintaa voidaan ryhtyä palauttamaan.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat