Hallitus haluaa nopeuttaa asiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahanmuuttoa – lakiehdotus lausuntokierrokselle - Politiikka | HS.fi

Hallitus haluaa nopeuttaa asiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahanmuuttoa – lakiehdotus lausuntokierrokselle

Arviona on, että niin sanottu kansallinen D-viisumi voisi nopeuttaa erityisasiantuntijoiden ja startup -yrittäjien maahantuloprosessia noin runsaalla viikolla.

Hallitus haluaa nopeuttaa asiantuntijoiden maahanmuuttoprosessia.­

23.2. 11:32

Ulkoministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen niin sanotusta kansallisesta D-viisumista. Lakimuutoksen on tarkoitus nopeuttaa ja sujuvoittaa erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahantuloprosessia ja siten tehostaa työperäistä maahanmuuttoa.

Ehdotuksen mukaan Maahanmuuttovirasto voisi myöntää kansallisen D-viisumin tietyille erityisasiantuntijoille ja startup-yrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen, joille on myönnetty oleskelulupa.

Tällöin heidän ei tarvitsisi odottaa oleskelulupakortin valmistumista ja sen toimittamista ulkomaille. Esityksessä arvioidaan, että kyseisten ryhmien maahantulo voisi esityksen toteutuessa nopeutua noin runsaalla viikolla.

Kansallinen D-viisumi perustuu Schengenin yleissopimukseen. Sillä voi oleskella sen myöntäneen maan alueella enintään vuoden ajan. Viisumi oikeuttaa oleskeluun myös Schengen-alueella enintään kolmen kuukauden ajan minkä tahansa kuuden kuukauden jakson aikana.

Tavoitteena on, että hallituksen esitys annetaan kevään aikana ja että laki tulisi voimaan syksyllä 2021.

Työperäisen maahanmuuttoon liittyvien prosessien hitautta on pidetty Suomessa ongelmana, jonka ratkaiseminen voisi helpottaa asiantuntijoiden rekrytoimisessa suomalaisyrityksiin ja kasvuyrittäjien houkuttelemisessa.

Lakiesityksen mukaan erityisasiantuntijoiden ulkomailla jätettyjen oleskelulupahakemusten keskimääräinen käsittelyaika on tällä hetkellä 21 päivää ja kasvuyrittäjien ulkomailla jätettyjen oleskelulupahakemusten keskimääräinen käsittelyaika on 70 päivää.

Kansallinen D-viisumi on yksi osa suurempaa monen ministeriön alaista kokonaisuutta, jolla hallitus pyrkii sujuvoittamaan kyseisten ryhmien maahantuloprosessia.

Viime syksyn budjettiriihessä linjattiin, että erityisosaajille ja startup‐yrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen luodaan nopean työluvan reitti jo vuonna 2021.

Tämä on osa Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmaa, johon on kirjattu tavoite osaajien työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat