Eduskunnan turvallisuusjohtaja luovutti Sipilän tönäisyvideon julkisuuteen – Pääsihteeri pitää vakavana: ”langettaa varjon virkakuntamme työlle” - Politiikka | HS.fi

Eduskunnan turvallisuusjohtaja luovutti Sipilän tönäisyvideon julkisuuteen – Pääsihteeri pitää vakavana: ”langettaa varjon virkakuntamme työlle”

Eduskunta on saanut valmiiksi selvityksen siitä, kuinka kansanedustaja Juha Sipilään (kesk) kohdistuneen kiinnikäymisen näyttävät videot päätyivät julkisuuteen.

Eduskunnan turvakameran tallenne kansanedustaja Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä. Välikohtaus sattui 7. tammikuuta Arkadiankadulla. Kuvassa Juha Sipilä vasemmalla.­

23.2. 11:44 | Päivitetty 23.2. 12:57

Eduskunta on saanut valmiiksi selvityksen siitä, kuinka kansanedustaja Juha Sipilään (kesk) kohdistuneen kiinnikäymisen näyttävät videot päätyivät julkisuuteen.

Selvitys osoittaa, että median kautta julkisuuteen päätyneet kameravalvontatallenteet ovat eduskunnan turvavalvontakameroista. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola on omassa selvityksessään todennut luovuttaneensa kameratallenteet medialle.

Entiseen pääministeriin Sipilään käytiin kiinni Eduskuntatalon läheisyydessä tammikuun alussa. Poliisi tutkii asiaa epäiltynä pahoinpitelynä. Sipilä on kertonut, että häntä lyötiin nyrkein.

MTV Uutiset sai haltuunsa valvontakamerakuvaa tapahtumista.

Videoiden tultua julkisuuteen Eduskunnan puhemies pyysi eduskunnan sisäistä tarkastusta tekemään selvityksen asiasta.

Videolta näkyy, miten Sipilän pahoinpitelystä epäilty sananvaihdon jälkeen lähtee seuraamaan Sipilää ja tyrkkää tätä takaapäin. Sipilä horjahtaa ja pysähtyy, minkä jälkeen epäilty lähtee vielä uudelleen seuraamaan häntä.

Nyt valmistuneessa selvityksessä alleviivataan, että kameravalvonnan kuvamateriaali on lähtökohtaisesti salassa pidettävää tietoa.

”Kun MTV Uutisten julkaisema video on asiantuntija-arvioiden mukaan eduskunnan kameravalvonnan kuvaa, salassa pidettävää tietoa voidaan katsoa vuotaneen julkisuuteen.”

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo pitävänsä salassa pidettävän tiedon päätymistä julkisuuteen vakavana.

”Kyllä tämä on vakavaa erityisesti, jos mietitään edustajien näkökulmasta, miksei myös työntekijöiden.”

”Se, että valvontakameroista annetaan julkisuuteen tallenteita virkamieskunnan taholta, niin kyllä se langettaa varjon meidän virkakuntamme työlle ja sille luottamukselle, mitä virkakuntaa kohtaan on”, Paavola sanoo.

Hän ei toistaiseksi halua kommentoida mahdollisia seuraamuksia turvallisuusjohtaja Savolalle. Eduskunnan kansliatoimikunta kokoontuu lähiaikoina käsittelemään asiaa.

Savola itse perustelee toimintaansa kirjallisessa selvityksessään.

Hän kirjoittaa, että julkisuuslain nojalla hänellä eduskunnan turvallisuusjohtajana on harkintavalta päättää, luovutetaanko ja miltä osin ja miten muutoin ehkä salassa pidettävää tietoa.

Savola katsoo esimerkiksi, että tietojen luovuttaminen ei millään tavalla vaarantanut eduskunnan turvallisuusjärjestelmää, koska on yleisessä tiedossa, että eduskunnassa ja sen lähiympäristössä on käytössä kameravalvonta.

Hän toteaa myös, että luovutetut tiedot ovat sinänsä julkista tietoa julkiselta paikalta eikä tallenteissa ollut mitään, mikä olisi loukannut kenenkään yksityisyyttä tai muuta oikeutta.

”Tiedot julkistamalla saatoin hälventää epätietoisuutta siitä, ettei kyse ollut hyökkäyksestä demokratiaa tai eduskuntaa kohtaan vaan yksittäisestä tapahtumasta. Halusin rauhoittaa asian ympärillä noussutta kuohuntaa, jossa tapahtunut julkisuudessa rinnastettiin Capitolin tapahtumiin.”

”Tiedon julkistamalla puolustin suomalaista demokratiaa niin kuin sen olen 35 vuoden eduskuntapalvelukseni aikana ymmärtänyt.”

Paavola toteaa, että perusteluista huolimatta lähtökohta on, että kyseessä on salassa pidettävä tieto, ja käytäntö on, ettei sellaista luovuteta.

”Tämä on poikkeuksellista harkintavallan käyttöä häneltä. Toki hän näitä perustelee, mutta näkisin, että pitäisi noudattaa linjaa, joka täällä talossa on.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat